Editura Evenimentul si Capital

Raportul final în cazul asasinării lui Alexandr LITVINENKO arată negru pe alb că UCIDEREA fostului spion a fost aprobată de Vladimir PUTIN

Pe patul de spital, Litvinenko, care tocmai obţinuse cetăţenia britanică, le-a spus detectivilor şi soţiei sale că asasinarea sa a fost cerută direct de Putin
Autor: | | 17 Comentarii | 5052 Vizualizari

La Londra au fost date publicității mult aşteptatele concluzii ale anchetei privind asasinarea fostului agent rus și critic al Kremlinului, Alexandr Litvinenko, în 2006. Investigaţiile conduse de Robert Owen, fost judecător britanic la Înalta Curte, arată că asasinarea lui Litvinenko s-a comis, "cel mai probabil", cu acordul liderului de la Kremlin şi al generalului Nikolai Patruşev, fostul şef al FSB din perioada 2000-2008 şi actualul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

UPDATE. Sunt absolut convins că domnii Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun au pus poloniul 210 în ceaşa de ceai pe care domnul Litvinenko o servea la Pine Bar în 1 noiembrie 2006”, a arătat Robert Owen. “Probabil” Lugovoi şi Kovtun l-au otrăvit pe Litvinenko la indicaţiile FSB. Andrei Lugovoi, în prezent deputat în Duma de Stat din partea unei formaţiuni naţionaliste, a respins concluziile raportului şi a calificat acuzaţiile la adresa sa drept absurde. “După cum mă aşteptam, raportul nu indică nimic senzaţional. Rezultatele prezentate astăzi arată încă o dată că Londra este împotriva Moscovei, dar şi îngustimea gândirii anchetatorilor şi totala lipsa de interes a Marii Britanii de a face lumină în acest caz”, susţine Lugovoi.

Vladimir Putin şi generalul Nikolai Patruşev

Alexandr Litvinenko a murit în noiembrie 2006 după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, substanţă care i-a fost administrată în ceaiul servit la Hotelul Millenium din capitala Marii Britanii, în compania foşilor spioni ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu trei săptămâni înainte de a se stinge.

Până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea sa, dar potrivit presei britanice, concluziile preliminare ale anchetei sunt categorice şi toate conduc către o implicare a Rusiei. Şi există câteva argumente puternice în acest sens: 97 la sută din poloniul produs în lume este fabricat în Rusia, Moscova a făcut tot posibilul pentru a obstrucţiona ancheta şi, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, Aleksandr Litvinenko s-a întâlnit cu cei doi foşti colegi din perioada în care a activat în FSB (fostul KGB).

...


 


...

Richard Horwell, avocatul Poliţiei Metropolitane din Londra, spunea recent că „cei care au planificat asasinarea lui Litvinenko nu au dorit să fie descoperită. Poloniul este un agent al morţii tăcut, invizibil şi, de cele mai multe ori, nedetectabil.” Tot el a mai explicat: „Ce ar avea Rusia de ascuns şi de ce toate aceste impedimente în calea adevărului? Dovezile arată că, singura explicaţie credibilă este aceea că, într-o formă sau alta, statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.”

Suspecţii identificaţi au fost Andrei Lugovoi, fost agent KGB şi fostul bodyguard al lui Boris Berezovski, acum deputat în Duma de Stat, și Dmitri Kovtun, om de afaceri. Cu ei s-a întâlnit, la un hotel din centrul Londrei, Aleksandr Litvinenko cu trei săptămâni înainte de moartea sa. Există ipoteza că ei i-ar fi turnat poloniu radioactiv în ceai. Nu au ajuns în faţa justiţiei, pentru că Rusia a refuzat să îi extrădeze. De pe patul de spital, însă, Litvinenko a lăsat cu limbă de moarte numele celui care a ordonat asasinarea lui. „Era încă în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a declarat văduva disidentului, Marina Litvinenko.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate