Randament mediu anual de 9,1% pentru Pilonul II de pensii în prima decadă

Randament mediu anual de 9,1% pentru Pilonul II de pensii în prima decadă

Din 2007, de când a fost reformat, sistemul de pensii din România funcționează pe trei tronsoane: Pilonul I, care este obligatoriu și este administrat de stat; Pilonul II – și el obligatoriu - în care statul virează lunar 5,1% din contribuția ficărui angajat, dar fondurile sunt administrate privat; și Pilonul III care este exclusiv privat și facultativ.

Pilon II a acumulat, în această primă decadă, fonduri totale de peste 38 de miliarde de lei, având un randament mediu anual de 9,1%, arată statisticile APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat), prezentate ieri.

cest randament a fost obţinut în condiţiile în care aproximativ 75% din investiţiile realizate de aceste fonduri sunt în obligaţiuni şi 14% în titluri de stat (în lei, euro și dolari), iar peste 90% din bani sunt direcţionaţi către economia românească. Potrivit datelor APAPR, valoarea medie a unui cont în Pilonul II este de 5.500 de lei, dar există un milion de participanţi care au în cont peste 10.0000 de lei.

Cum se dau acum pensiile private

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deja există persoane în plată la Pilonul II de pensii, şi numărul acestor persoane care intră în plată este în continuă creştere. Când vine scadenţa, beneficiarul primeşte întreaga sumă, într-o singură tranşă, şi aşteptăm noua lege privind plata pensiilor să vedem dacă vor apărea modalităţi de plată eşalonată”, a declarat Iulius Postolache, preşedintele APAPR, în conferinţa de prezentare a statisticilor Pilonului II.

Potrivit legii, în acest moment pot beneficia de banii strânși în fondurile private persoanele care ies la pensie din motive medicale (înainte de vârsta normală de pensionare) sau moștenitorii celor care au decedat. Dacă în cazul celor pensionați medical, suma totală strânsă este virată în contul lor, în cazul moștenitorilor lucrurile se complică. Dacă aceștia sunt la rândul lor incluși în Pilonul II de pensii, atunci suma moștenită li se transferă în fondul propriu, adăugându-se la ce au strâns deja. Fizic, bani primește doar moștenitorul care nu este asigurat în sistemul de pensii.

Prea puțini români pun bani deoparte pentru pensie

În sistemul românesc de pensii, Pilonul I și Pilonul II sunt obligatorii. În Pilonul I, la nivelul lunii august, erau 4.679.789 de pensionari. În Pilonul II (care include populația activă plătitoare de dări la stat) sunt 7 milioane de oameni. Pentru fiecare dintre ei, statul primește 2 contribuții la bugetul pensiilor, una achitată de angajat și a doua, de angajatorul acestuia. În fondul privat de pensii intră, însă, doar 5,1% strict din contribuția angajatului. În acest moment, sistemul funcționează automat: angajatorul plătește către stat contribuția sa și pe cea a angajatului, iar statul dă mai departe către fondurile de pensii. Acest Pilon II este singurul instrument de economisire pentru 35,48% din populația activă, potrivit unui studiu realizat de Ivox pentru APAPR. 70% dintre cei care nu pun niciun ban deoparte pentru bătrânețe spun că n-au cum să facă economii având venituri foarte mici. În Pilonul III, adică cei care pun deoparte benevol bani pentru când vor ieși la pensie sunt doar 440.000 de români!