Editura Evenimentul si Capital

Rămânem fără lemn! Industria mobilei în pragul dispariţiei!

Autor: | | 10 Comentarii | 1437 Vizualizari

Lemnul este tot mai greu de procurat de către producătorii de mobilă din România.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) este îngrijorată de agravarea dificultăţilor legate de procurarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă din fondul forestier proprietate publică.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Producătorii fac apel la Consiliul Concurenţei pentru reglementarea acestei situaţii, se arată într-un comunicat al APMR, preluat de Agerpres.  "Primim numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunţă creşterea exagerată la licitaţiile şi achiziţiile de masă lemnoasă a preţului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş. Materia primă lemnoasă autohtonă, utilizată şi transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea, este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, îngreunând şi blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă şi alte produse finite din lemn de pe piaţa autohtonă'', apreciază conducerea APMR.  Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formată din IMM-uri, iar sectorul mobilei din România nu face excepţie.  "Ponderea mare a IMM-urilor înseamnă o forţă de licitare a resurselor mult mai mică decât cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer. Lipsa unor reglementări care să protejeze industria autohtonă a mobilei a propulsat Holzindustrie Schweighofer într-o poziţie în care îşi permite să ofere preţuri exagerate firmelor care exploatează masa lemnoasă pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Bulgaria, deşi ţară membră a Uniunii Europene, a luat măsura interzicerii temporare, pe o perioadă de 3 luni, a exportului de buşteni începând cu data de 10 martie 2015, având ca obiectiv stoparea exploatării forestiere ilegale şi sprijinirea producătorilor care creează produse cu valoare adăugată, iar pentru viitor se au în vedere şi alte măsuri pentru restricţionarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbări în legea TVA-ului'', a spus preşedintele APMR, Aurica Sereny.  Un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultăţilor economice cu care se confruntă producătorii de mobilă este, conform APMR, posibilitatea de schimbare cu uşurinţă pe parcursul de la sursă la destinaţie a structurii sortimentale a lemnelor achiziţionate în funcţie de calitate şi dimensiuni pe specii, urmare a vânzării acesteia pe picior, adică prin apreciere, fără a se măsura şi a se cântări riguros masa lemnoasă la momentul achiziţiei.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate