Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Raluca Prună sau Scărpinarea pe burtă a opiniei publice, chiar și atunci cînd burta e ca de scroafă | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 27 Comentarii | 6881 Vizualizari

Ministerul Justiției a dat publicității lista celor care au iscălit cărți în pușcărie pentru a obține eliberarea condiționată. A făcut asta aparent dînd curs unui curent de opinie în defavoarea celor care, condamnați pentru corupție, au devenit autori de multe cărți, deși prestația lor de pînă acum îi recomandă în divorț violent cu cartea, dînd curs, printre altele, și înclinației lor vădite către divorțuri în general.

În realitate, curentul de opinie a fost ațîțat și stimulat chiar de noua conducerea ministerului, așa zisa tehnocrată Raluca Prună fiind o învățăcică ( feminin de la învățăcel, născocit de mine) a Monicăi Macovei, autoarea Sloganului  Toți la pușcărie, cu  excepția mea și a lor mei!

Desigur, citind lista  împărtășești stări potrivite cu viziunea ta despre lume și viață.

Semidocții din presă  și-au frecat mîinile văzînd că  au la dispoziție acum analfabeți  declarați, de care-și pot bate joc cu superioritatea celui care știe să și numere față de unul care nu știe să citească.

Luptătorii împotriva corupției, mulți din ei încasînd parale frumoase exact de la corupți, s-au revoltat că Legea permite unora să iasă din pușcărie, pe cînd ei, deontologii, i-ar fi vrut închiși pe viață și dacă s-ar fi putut prăjiți pe scaunul electric.

În toată lumea civilizată,  publicarea listei, altfel spus momentul cînd opiniei publice i se atrage atenția asupra unei probleme, s-ar fi organizat dezbateri cu participarea exclusivă a  specialiștilor și a celor implicați în coordonarea Sistemului penitenciar.

La noi, în locul acestor dezbateri calme, obiective despre cauzele fenomenului și soluțiile problemei, ne-am confruntat cu emoții.

 Că opinia publică de la noi se aprinde repede, fără a sta o clipă pe gînduri, fără a cumpăni, fără a se întreba, e o realitate lesne de înțeles.

Dar că Ministerul Justiției, trecut și el ca avînd în frunte un tehnocrat, să aibă trăiri de telenovelă stîrnite de fenomen, e mai greu de înțeles.

Dînd curs presiunii exercitate de o opinie publică inflamată de isteriile de la televiziunile de știri, ministrul Justiției, ilustra Raluca Prună, a anunțat că va propune  Guvernului pur și simplu abrogarea prin Ordonanță de prevederii din Legea  nr. 254/2013, cea care  dă posibilitatea reducerii anilor de pedeapsă în funcție de lucrările științifice iscălite.

Guvernul Dacian Cioloș a fost binecuvîntat de Presa Regimului cu două alintări  lingușitoare:

E un Guvern cum nu s-a mai întîlnit pînă acum în acest colț de lume,  transpunere în practică a Sloganului prezidențial Punct și de la capăt.  Guvernele anterioare, politice și mult mai grav ale partidelor și nu ale Casei Iohannis, au fost denunțate ca apelînd tam - nesam la ordonanțe de urgență. Iată că și demnitari Guvernului Dacian Cioloș  dau buzna în cămara cu Ordonanțe de urgență, cu lăcomia pisicii care se repede la oala cu smîntînă.

E un Guvern compus din tehnocrați.  Un tehnocrat, așa cum se presupune a fi Raluca Prună, spre deosebire de un ministru politic, obsedat de capitalul electoral al partidului care l-a trimis la Palatul Victoria, dă cu flit isteriilor de moment, dacă acestea contravin adevărurilor pe care doar un profesionist le respectă.

Care e Adevărul numărul unu în Scandalul Listei cu pușcăriași autori de cărți?

Ca de obicei, participanții la discuțiile din studiouri, în frunte cu moderatorul, habar n-au de Legea care dă posibilitatea reducerii din pedeapsă  în funcție de munca prestată în închisoare,  dar mai ales de principiul modern care stă la temelia acestei Legi.

Articolul  96 din legea Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor n-a fost născocirea un unor ticăloși care s-au gîndit, avant la lettre, că la un moment vor ajunge la pușcărie noii îmbogățiți care, noi îmbogățiți, dînd curs năravului românesc, vor găsi imediat o șmecherie pe care o vor folosi în interesul lor.

Legea transpune în practică un principiu valabil pentru societatea omenească din clipa urcării spre minima civilizație.

Recluziunea nu e o răzbunare a societății față de un individ, ci un mijloc de reeducare a respectivului individ.

Prin urmare, sistemul penitenciar din democrații are drept principală preocupare îndreptarea individului.

Ca să nu mai spunem că sistemul penitenciar are tot interesul ca deținutul să se poarte firesc și mai ales să se îndrepte și nu să se lase pervertit de ceilalți. Pentru aceasta s-a introdus, în toate legislațiile democratice, posibilitatea reducerii din pedeapsă dacă deținutul dovedește un comportament corespunzător. Munca în sistemul penitenciar e văzută- și pe drept cuvînt- drept dovada zdrobitoare că deținutul e pe cale să se îndrepte.  Această posibilitate funcționează ca principal instrument educativ în penitenciare. Se știe că viețașii, cei care nu mai au nici o speranță de ieșire în lumea liberă, sînt cei care fac mari probleme sistemului penitenciar.

Una dintre modalitățile prin care deținutul e supus unui sistem educativ îl constituie posibilitatea de a-i se reduce din pedeapsă sau de a fi  eliberat condiționat dacă are un comportament corect și, mai ales, dacă muncește. Pentru cei care muncesc cu brațele, Legea din 2013 stipulează un număr de zile muncă în schimbul unui număr de ani reduși din condamnarea inițială.

Dar cei care muncesc cu mintea, pentru aceștia ce soluție a găsit legiuitorul?

Una foarte simplă.

Zice paragraful f al articolului 96:

„În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”

E o prostie,  cum caută să ne convingă trăncănitorii de serviciu ai televiziunilor de știri?

Doamne ferește!

Potrivit principiului constituțional al egalității de șanse, dacă ajunge la închisoare, un Albert Einstein trebuie să se bucure de același drepturi ca și nea Gigel de la Sculărie.

Nea Gigel de la Sculărie știe să bată cuie ca nimeni altul.

Albert Einstein nu știe să bată cuie, dar știe să elaboreze Teoria Relativității.

De ce să-i luăm lui Albert Einstein dreptul de trudi la o lucrare științifică în schimbul eliberării condiționate?

 Da, Legea a fost folosită de niște șmecheri pentru a ieși din pușcărie înainte de termen. Pentru asta nu sînt vinovați judecătorii, nici măcar cei din sistemul penitenciar. Dacă Legea are prevederea cu lucrarea științifică publicată, e în afara dreptului celor din Justiție și a celor din Sistemul penitenciar de a aprecia că autorul nu putea s-o scrie, pentru că așa se spune la televizor. Pînă la urmă, autorul se putea plînge la CEDO pentru nerespectarea Legii. Nu sînt de vină nici măcar beneficiarii Legii. E dreptul fiecărui om de pretutindeni de a căuta o portiță oferită de Lege pentru a-și face viața mai ușoară. Marea problemă nu e abrogarea prevederi, ci introducerea unor criterii mult mai sigure care să contracareze interpretarea șmecherească.

Dînd curs hei-rupismului care definește Guvernul Dacian Cioloș, obsedat ca nici un alt Guvern postdecembrist de  scărpinarea pe burtă a opiniei publice, chiar și atunci cînd burta e ca de scroafă, Raluca Prună, ministra Justiției, propune nici mai mult nici mai puțin decît abolirea în România a unui principiu democratic vechi de cînd democrația.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate