Editura Evenimentul si Capital

SCENE HALUCINANTE la Penitenciarul Gherla. Raluca Prună a fost HUIDUITĂ de DEŢINUŢI şi ATACATĂ CU PRUNE

Raluca Pruna, ministrul Justitiei
Autor: | | 12 Comentarii | 3246 Vizualizari

Raluca Prună, ministrul Justiției, se află la Penitenciarul Gherla alături de ambasadorul Norvegiei Tove Westberg pentru a inaugura un centru terapeutic pentru femei cu o capacitate de 60 de locuri, finanţat cu 1,2 milioane de euro din fonduri norvegiene. Oaspeții au fost întâmpinați cu huiduieli și cu pungi de prune de cei peste 100 de angajați ai penitenciarului,care protestează în fața pușcăriei.

Angajații sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi cer majorarea salariilor, eliminarea inechităţilor salariale, a deficitului de personal şi demiterea ministrului Justiţiei pentru "incapacitate profesională”.

Protestatarii au bannere cu mesaje precum "Muncim pe datorie, ruşine să vă fie", "Legea trebuie aplicată, nu încălcată" şi "Stop discriminării". Totodată, cei peste o sută de angajaţi ai Penitenciarului Gherla care protestează au adus şi pungi cu prune. De asemenea, protestatarii au scandat "Demisia", "Ruşine să vă fie", "Jos ministrul mincinos" şi "Jos Guvernul mincinos".

Potrivit mediafax.ro, în momentul în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla, protestatarii au huiduit. Unul dintre liderii angajaţilor a declarat că protestatarii aşteaptă o întâlnire cu ministrul Justiţiei pentru a-i aduce la cunoştinţă nemulţumirile pe care le au.

"Am declanşat mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară şi cerem îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal în penitenciare, deoarece este un mare deficit, eliminarea inechităţilor salariale şi demitea ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. Avem în penitenciare 1,5 milioane de ore suplimentare, care sunt imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi", a afirmat acesta, .

O delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii cu ministrul Justiţiei.

Proteste au loc și la Constanţa, unde câteva zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi ai Spitalului Penitenciar Poarta Albă s-au strâns în faţa penitenciarului, sindicaliştii denunţând "discriminarea de la nivel guvernamental" şi lipsa de personal şi cerând îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi salarii mai bune.

Cei aproximativ 50 de protestatari s-au strâns în faţa Penitenciarului Poarta Albă în jurul orei 09.00, având o pancartă cu mesajul "Legea trebuie aplicată, nu încălcată! Stop discriminării!”. Ei au scandat împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, cerându-le demisia: "Prună nu mai sta, dă-ţi demisia!” şi "Ne conduceţi prost, nu aveţi nici un rost!”.

Sindicaliştii au pichetat Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa timp de aproximativ 40 de minute, după care s-au retras, protestul desfăşurându-se fără incidente.

Sindicaliştii din sistem au anunţat că vor declanşa, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, respectiv la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi nivelul de salarizare.

Reacția Administrației Penitenciarelor

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a transmis un comunicat de presă în care spune că a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale din sistemul penitenciar, însă atrage atenţia că angajaţii nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, dar pot organiza forme de protest în condiţiile legii. "Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale, aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special", se arată în comunicat. ANP susţine că, în principal, revendicările organizaţiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechităţi salariale în sistemul de apărare şi ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009:  "Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaţionale. Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că, în decursul anului 2016, a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii", arată ANP. Conform sursei citate, numărul mare de ieşiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1.000 de lucrători în primele opt luni ale anului în curs) îngreunează planificarea şi asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni şi activităţi. În acest sens, conducerea ANP a solicitat conducerilor unităţilor penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziţie astfel încât să se respecte prevederile Acordului colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative şi organizatorice legale care evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare. ANP subliniază că lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru a asigura personalului drepturile conform volumului şi complexităţii muncii depuse.

 

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Raluca Pruna

Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate