Radu Soviani: Încet, dar sigur, ne îndreptăm spre poprirea salariului președintelui României

Radu Soviani: Încet, dar sigur, ne îndreptăm spre poprirea salariului președintelui României

Deși președintele a decis să returneze sumele care i-au revenit din închirierea imobilului, acesta nu poate returna sumele băncii care a plătit chiria, respectiv Raiffeisen BanK, strage atenția jurnalistul Radu Soviani, pe blogul său.

Acesta este de părere că așa cum arată situația, se poate ajunge la poprirea salariului președintelui României.

Iată ce scrie jurnalistul:

„Citesc amuzat pe hotnews.ro faptul că ,,Iohannis va returna imediat sumele care i-au fost virate in baza contractului de închiriere începând cu data comunicării deciziei civile a Curții de Apel Brașov”. Hotnews.ro citează un răspuns al Administrației Prezidențiale. Practic Klaus Iohannis face joc de glezne. Cui să returneze sumele, lui Raiffeisen? Raiffeisen nu îi poate primi, și atunci în favoarea cui trebuie să renunțe Iohannis la sumele încasate necuvenit? Pe numele cui va face OP-ul? Asta în cazul în care nu va plăti în numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit primelor două definiții din DEX, ,,a returna” înseamnă ,,a turna din nou o formă, o piesă, un film”. Desigur, Administrația Prezidențială nu vrea să ne transmită că Preșdintele a turnat o dată, și acum mai toarnă încă o dată. Desigur, că Administrația Prezidențială sau cei care au formulat răspunsul, în cazul în care nu sunt analfabeți, au avut în vedere cea de-a treia definiție din DEX: ,,a trimite înapoi, a înapoia”.

Doar că decizia Curții de Apel Brașov nu spune în niciun fel că Raiffaiesen Bank, banca care a plătit lună de lună chirie familiei Iohannis, ar fi îndreptățită să primească înapoi acest drept. Juridic vorbind, cred că avocații pot spune că în cazul în care Raiffeisen primește înapoi acești bani, se cheamă ,,îmbogățire fără justă cauză”. Pentru că Raiffeisen a beneficiat în continuare, și după decizia Curții de Apel Brașov, de uzufructul clădirii pe care Iohannis și familia nu ar fi trebuit să o dețină niciodată.

Deci chiar dacă Iohannis ar vrea să returneze, juriștii Raiffeisen vor putea ridica obiecții, pentru că nu au niciun drept să încaseze acele sume. În cazul în care nu sunt analfabeți juridic, cei care au formulat răspunsul de la Administrația Prezidențială pentru Hotnews (răspuns aprobat de Iohannis, pentru că în niciun caz Președinția nu ar trimite vreun astfel de răspuns fără să îl valideze împricinatul), nu sunt decât artizanii unei mari făcături, menită să îl pună în lumina de respect al justiției pe cei care au pierdut casa tocmai pentru că nu au respectat-o. Cui trebuie să returneze Iohannis, soția și soacra banii încasați de la Raiffeisen? În niciun caz Raiffeisen. De altfel, decizia Curții de Apel Brașov arată fără niciun fel de dubiu, că Iohannis, soția și soacra au beneficiat permanent de banii din chirii pentru un bun pe care nu ar fi trebuit să îl dețină niciodată, și au ajuns să îl dețină pe căi cel puțin ocolitoare: de aceea au și pierdut procesul (două instanțe). Deci Iohannis-ii trebuie să înapoieze toată suma (pe care nu o mai are). Și nu lui Raiffeisen, ci proprietarilor de drept. Încet, dar sigur, ne îndreptăm pentru prima dată, pe poprirea pusă pe salariul Președintelui României (majorat în vară de către urmăritul penal Oprea). Desigur, Iohannis ar fi putut studia opțiunea să dea banii direct (dacă îi avea) șefului Raiffeisen la nivel multinațional, că tot a semnat Raiffeisen, la cel mai înalt nivel, alături de conducătorii altor 3 bănci europene, scrisoarea împotriva legii dării în plată. Vă mai amintiți?”