Radiografia Guvernului Tudose în debutul lui 2018. Miniștri performanți vs. ministri nedoriți, în viziunea Premierului

Radiografia Guvernului Tudose în debutul lui 2018. Miniștri performanți vs. ministri nedoriți, în viziunea Premierului

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la un post de televiziune, că este nevoie de o restructurare a Guvernului pe care îl conduce, suliniînd, în acel context, care sunt ministrii cei mai eficienți și devotați actului de guvernare și care sunt demnitari care nu se află în grațiile acestuia.

Radiografia Guvernului vine în contextul în care, la sfârșitul lunii ianuarie, social-democrații se reunesc în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, în vederea stabilirii dacă Executivul Tudose urmează să fie sau nu restructurat. CExN PSD va avea loc la Iași, între 29 și 31 ianuarie.

„Noi dorim o eficientizare a actului de guvernare. Dorim ca cheltuielile cu funcţionarea statului să fie mai mici. 28 de ministere e cam mult. (...) Eu mi-aş dori să înceapă cu 1, nu cu 2. Că sunt 11, că sunt 19, măcar să înceapă cu 1. S-au creat de-a lungul timpului o mulţime de structuri ţinând de acelaşi minister în teritoriu, o mulţime de pui, le-aş dori cam comasate la loc, asta elimină şi birocraţia. (...) Noi ne-am angajat şi eu m-am angajat că voi face acest lucru - debirocratizare, o funcţionare mult mai coerentă a instituţiilor statului şi ne-am apucat de lucrul acesta. Dacă deranjează şi unii nu sunt de acord şi speculează că sunt tabere (...), ce vreţi să fac? Să spun că nu e bine ce gândesc? Eu aşa gândesc, aşa o văd. (...) Stau în funcţia aceasta atâta timp cât pot să fac ceea ce simt că pot să fac bine. Dacă nu mai pot să fac lucrul acesta, mă duc acasă. (...) Asta este convingerea mea fermă (n.r. - că este nevoie de o restructurare)", a spus Tudose, la Antena 3.

Prim-ministrul și-a motivat decizia de reorganizare a Executivului în ideea de a găsi „formula cea mai bună” și nu pentru a ține sau nu pe cineva în funcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu restructurăm Guvernul să ţinem pe cineva sau să nu ţinem pe cineva, ci în funcţie de cum considerăm că e formula cea mai bună şi nu o să fie formula mea că deţin eu adevărul absolut, ci în discuţii cu colegii de partid, cu membrii, cu vicepreşedinţii, cu CEx-ul, poate este mai bine mai mare, mai mic, mai la dreapta sau mai la stânga", a precizat Tudose.

Demnitarul care nu se afă în grațiile șefului de la Palatul Victoria este ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care „l-a mințit” și, ca urmare a acestui fapt, premierul nu mai are cum să lucreze cu aceasta. Potrivit lui Tudose, ministrul de Interne a susținut că șeful DGA, Cătălin Ioniţă, ar fi acceptat să preia funcţia de şef al Poliţiei Române în locul lui Bogdan Despescu, acest fapt fiind infirmat ulterior de Ioniţă.

„Am să-mi permit să vă divulg un lucru şi supărarea mea faţă de doamna ministru. Am întrebat-o dacă este adevărat că omul acela refuză. Mi-a spus că nu este adevărat, că omul îşi doreşte funcţia. La prânz, l-am sunat pe domnul chestor să-l întreb eu, fiindcă pe canalele media se vehiculau diverse informaţii, că nu vrea. (...) Discuţia a fost următoarea: (...) 'Bună ziua, sunt premierul. Domnul comisar, doriţi această funcţie? Răspunsul a fost exact aşa: 'Domnul prim-ministru, permiteţi să raportez, în cursul dimineţii m-am prezentat la doamna ministru cu un raport prin care refuz această funcţie'. (...) Din momentul acela am spus că un ministru de Interne care îşi permite să mă mintă în halul acesta, nu mai am ce să lucrez cu domnia sa", a afirmat Tudose.

De partea cealaltă, prim-ministrul a ținut să precizeze că viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, deși este un ministru fără portofoliu, muncește mai mult decât orice al ministru din cabinetul său.

„Am relaţii de prietenie strânsă cu o parte din cabinet, oameni pe care îi cunosc de 20 de ani. Vă dau un exemplu - viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, ne ştim de vreo 25 de ani, cu familii, cu copii, cu vacanţe împreună. Eu vă spun sincer că deşi e acuzat pe nedrept că e ministru fără portofoliu, adică nu prea face nimic, eu vă spun că munceşte mai mult decât orice alt ministru şi puteţi să verificaţi că omul acesta nu a stat la serviciu mai puţin de 12 ore pe zi. Şi nu stă. Am venit împreună şi plecăm împreună. Dacă el pleacă mâine, plec şi eu", a afirmat Tudose. 

Ministrii performanți în viziunea lui Tudose și pe care și-i dorește în continuare în Guvernul său sunt: ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Turismului, Mircea Dobre, ministrul Culturii, Lucian Romaşcan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon și ministrul Transporturilor, Stroe Felix.

Șeful Guvernului i-a caracterizat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea - un ministru extraordinar, pe ministrul Turismului, Mircea Dobre - extraordinar de devotat în tot ceea ce face şi un om bun, pe ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, - un om cult şi un bun manager, care se luptă cu un sistem complicat, pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader - un profesionist şi un profesor şi a spus că îl ştie de foarte multă vreme pe ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

„Dl Stroe Felix, de la Transporturi, eu vă spun că dacă nu venea domnia sa acolo, româneşte o cam puneam jos cu 2017, în sensul că a deblocat lucruri, a evitat câteva cataclisme mari şi vorbim de miliarde de euro pe care ar fi trebuit să le dăm înapoi sau să le pierdem", a mai adăugat Tudose.

Premierul a subliniat că nu este prieten cu ministrul pentru mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer.

„Faptul că suntem prieteni după program (...) nu înseamnă că interferează negativ în relaţiile de serviciu, una-i una, alta-i alta, la serviciu suntem fiecare cu ale lui, cu raporturile instituţionale între noi. Nici domniile lor, nici eu nu înţelegem că dacă suntem prieteni, suntem privilegiaţi şi ei pot să facă nişte boacăne, că eu nu le văd sau invers, sub nicio formă şi îi respect şi pentru faptul că nici măcar n-au încercat vreodată să facă ceva de acest gen", a completat Mihai Tudose.

Pe de altă parte, Tudose a spus că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, încearcă rezolvarea problemelor din domeniul sanitar.