Editura Evenimentul si Capital

RAAPPS a cheltuit un milion de euro ca să repare un „cadou”

Guvernul anunța printr-un comunicat de presă că un elicopter EC 135 155B Dauphin și un simulator replică a aparatului de zbor Eurocopter EC 155B au fost transferate de la Școala Superioară de Aviație Civilă la RAAPPS și vor fi operate/exploatate de SRI.
Autor: | | 0 Comentarii | 1527 Vizualizari

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat(RAAPPS) a plătit 888.000 de euro pentru reparația și întreținerea singurului elicopter pe care-l are în administrare.

 Anunțul a fost publicat pe site-ul guvernamental de licitații publice și, potrivit acestuia, această sumă presupune „servicii de revizie/reparație destinate mentenanței elicopterului de tip Dauphin, aflat în administrarea R.A.A.P.P.S”. Firma care a câștigat contractul este Airbus Helicopters Romania, procedura aleasă de Regie fiind aceea a „negocierii fără anunț de participare”. De ce acest lucru? Potrivit sursei citate, lucrările și serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate. Valoarea finală a contractului a fost stabilită la 888.632 de euro, fără TVA.

Elicopterul-cadou e folosit de SRI

În ianuarie 2013, Guvernul anunța printr-un comunicat de presă că un elicopter EC 135 155B Dauphin și un simulator replică a aparatului de zbor Eurocopter EC 155B au fost transferate de la Școala Superioară de Aviație Civilă la RAAPPS și vor fi operate/exploatate de SRI. Decizia a fost luată prin hotărâre într-o ședință de guvern, potrivit căreia „exploatarea elicopterului şi a simulatorului de zbor vor fi făcute conform legii.”

Elicopterul reparat este de tip nou și, potrivit datelor tehnice, are o autonomie de zbor de 635 kilometri, viteza de croazieră fiind de 250 km/h, are două motoare, poate transporta până la șase pasageri și este dotat cu instrumente pentu zbor pe timp de noapte.

Secretomanie generalizată

Am întrebat la RAAPPS de câte ori a fost folosit aparatul de zbor în cei doi ani astfel încât necesită reparații de aproape un milion de euro. Potrivit prostului obicei al Direcției de comunicare a RAAPPS, după ce am fost asigurați că vom primi un răspuns urgent la această întrebare simplă, purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Prodescu Mustățea, nu a mai răspuns la telefon. Nici directorul interimar al Regiei, Marius Grăjdan nu a fost de găsit. De la secretariatul RAAPPS ni s-a transmis că directorul este în concediu până în ianuarie 2016. Această regie nu se află la prima abatere de nerespectare a Legii 544/2001 privind accesul la informații publice. De aproape jumătate de an, RAAPPS nu a răspuns nici întrebării puse de EVZ cu privire la valoarea devizului final al reamenajărilor de la vila prezidențială, informație care este publică,în mod categoric

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate