Qatarul sub ASEDIU, pod aerian făcut de Iran. Teheran: vom trimite 100 de tone de alimente zilnic

Qatarul sub ASEDIU, pod aerian făcut de Iran. Teheran: vom trimite 100 de tone de alimente zilnic

Un pod aerian cu sute de tone de fructe, verdeţuri, carne, pentru a ajuta Qatarul să reziste asediului impus de aliaţii săi din Golf. Iranul intră cu hotărâre în duelul dintre puterile sunnite, din care are numai de câştigat. Duminică, primele patru avioane cargo, marile B-747F, au aterizat la Doha şi au început o operaţiune pe termen lung, asta cel puţin în intenţiile Teheranului, care vorbeşte de aprovizionări ''zilnice''.

Ajutoarele sunt esenţiale pentru supravieţuirea emiratului. 2,7 milioane de locuitori pe o suprafaţă  3-4 judeţe româneşti, dar deşertică. 80% din alimentele care se consumă sunt de import. Principala arteră era autostrada care leagă Doha de Arabia Saudită, dar acum graniţa e închisă, ca urmare a blocajului impus de Riad împreună cu Bahrein şi Emiratele Arabe Unite. Stocurile s-ar putea termina în câteva săptămâni.

Iranul şi Turcia s-au oferit imediat să aprovizioneze emiratul, dar calea cea mai la îndemână este a vecinului iranian. Pe mare sunt 200 km şi surse de la Doha confirmă că zeci de mici ambarcaţiuni fac deja naveta cu produse alimentare. ''Podul aerian'' pleacă din oraşul iranian Shiraz, după cum a spus purtătorul de cuvânt al IranAir, Shahrokh Noushabadi : ''În fiecare zi vom exporta 100 de tone''. Cei ce lucrează în industria alimentară şi engrosiştii s-au avântat cu toţii în noul business. Schimburile între cele două ţări au rămas intense şi în timpul perioadei sancţiunilor împotriva Ayatolahului şi au rămas una dintre raţiunile rupturii cu Arabia Saudită.

Qatarul este foarte bogat, dar fagil. Economia sa depinde de exporturile de gaz şi importă aproape totul. Cu celelalte ţări din Consiliul de cooperare al Golfului, legăturile sunt strânse. Consecinţele rupturii s-au manifestat deja în sectorul financiar. Băncile aproape că au terminat lichidităţile în dolari, fiindcă muncitorii străini, 85% din populaţie, au început să-şi trimită economiile în străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocajul saudit a luat la ţintă şase bănci, suspectate de a finanţa organizaţii teroriste, scrie La stampa. Sub lupă e şi Fondul suveran al Qatarului, unul dintre cele mai mari din lume, cu participaţiuni în valoare de 316 miliarde de dolari, dintre care 40 doar în Marea Britanie. Temerile unui cutremur financiar îndeamnă către prudenţă Europa şi Statele Unite, cu toată poziţia mai războinică a lui Donald Trump.

Continuă iniţiativa diplomatică a emirului Kuweitului, Sabah al-Ahmad al-Sabah, care sâmbătă  a făcut un "şpagat" zicând că emiratul Qatar e dispus ''la dialog cu fraţii arabi''. Şi regele Marocului, Mohammed al VI-lea s-a oferit să facă pe mediatorul. Războiul intestin dintre aliaţii din Golf este neliniştitor pentru Occident. Ad Al-Udied, la câţiva km. de Doha, este cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu şi sediul comandamentului regional Centcom. Faptul că avioane iraniene aprovizionează Doha, cum făcuseră americanii podul aerian al Berlinului, este paradoxal. Atunci era clar cine era duşmanul. Dar acum?