„Putin se TEME. Nu va recurge la FORȚĂ în Ucraina!”

„Putin se TEME. Nu va recurge la FORȚĂ în Ucraina!”

Republica Moldova a rămas independentă în pofida încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea, a declarat George Friedman într-un interviu la Europa Liberă pe tema crizei din Ucraina și din regiune.

Fondatorul și președintele Centrului de analize strategice Strafor a declarat:

„Sigur, preşedintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă. (...) Ruşii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova şi ţările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că, în parte, pentru că sunt foarte îngrijoraţi de eventuala extindere a crizei şi de faptul că ar obliga ţările NATO să facă corp comun, cel puţin politic.”

Friedman, citat de Agerpres, a apreciat că în Ucraina criza se aflî în curs de adâncire, însă nu se va ajunge la un război:

Ne puteți urmări și pe Google News

„În Ucraina asistăm la o criză în proces de adâncire, dar previzibilă. Previzibilă în sensul că aceasta este regiunea în care încep conflictele europene, între peninsula care este Europa şi marea masă continentală rusă, în zona ţărilor baltice, a Belarusului, Ucrainei şi uneori Poloniei prin România. Prezicerea mea este că nu va fi război, pentru că nu cred că va fi, dar va fi un nivel semnificativ de tensiune şi confruntare non-militară, informaţională, propagandă, tensiuni economice şi aşa mai departe. Vor fi unele potenţiale conflicte interne.”

Analistul susține că Rusia se află într-o stare de vulnerabilitate pe termen lung, din cauza economiei sale precare:

„Rusia nu a reuşit să-şi creeze pe baza bogăţiei petroliere o economie viabilă. Rusia depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controlează preţul petrolului. China şi Europa sunt amândouă în proces de slăbire economică şi prin urmare nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major de petrol, aşa că preţul petrolului va coborî. Cum va reuşi Rusia să supravieţuiască într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? Aceasta este adevărata întrebare.”

George Friedman a subliniat eșecul serviciilor secrete ale Kremlinului de a prevedea escaladarea crizei de la Kiev:

„Capacităţile ruşilor sunt limitate. Am văzut limitele pe care le au serviciile lor de informaţii în Ucraina. N-au fost în stare să prezică evenimentele de la Kiev, căderea guvernului. În estul Ucrainei au crezut că va fi doar o revoltă.”

Șeful Strafor estimează că Moscova se va menține prudentă, ferindu-se să provoace peste o anumită limită și așteptând o situație favorabilă:

„Preşedintele Putin s-a arătat foarte precaut încă din primele zile ale crizei ucrainene, dorind să limiteze riscurile. El înţelege miza şi nu vrea să rişte. În opinia mea, este mai probabil ca Rusia să aştepte o criză internă la Kiev, căderea guvernului ucrainean, ca să încerce apoi să influenţeze Ucraina, decât să recurgă la forţă.”

Cheia crizei din Ucraina se află la Kiev, apreciază Friedman:

„Viitorul Ucrainei este în mâinile conducerii ucrainene şi, dacă îşi menţine coerenţa, dacă poate dobândi controlul asupra ţării, atunci ruşii vor trebui să bată în retragere.”