Zeci de mii de pușcăriași recrutați pentru războiul din Ucraina au revenit în Rusia. De ce au fost trimiși acasă

Zeci de mii de pușcăriași recrutați pentru războiul din Ucraina au revenit în Rusia. De ce au fost trimiși acasă Război Ucraina. Sursa: Volodimir Zelenski - Facebook

Circa 32.000 de bărbaţi care au fost recrutaţi în închisorile din Rusia pentru 'serviciul militar' în Ucraina s-au întors acasă, a declarat duminică şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, citat de dpa.

Pușcăriașii ruși despre care vorbește Evgheni Prigojin, șeful Wagner, şi-au îndeplinit contractul şi au fost implicaţi în lupte, potrivit lui.

Femei şi activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că atât de mulţi infractori, inclusiv criminali şi alţi delincvenţi violenţi, au fost graţiaţi şi lăsaţi în libertate înainte de termen. În unele cazuri, infractori condamnaţi au comis deja noi crime.

Dar şeful Wagner vede serviciul militar ca pe un mare program de resocializare. Într-un mesaj postat pe Telegram, Prigojin afirmă că cei eliberaţi au comis în total doar 83 de infracţiuni. Adică de 80 de ori mai puţine crime decât cei care au fost eliberaţi la termen după ispăşirea pedepsei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a recrutat personal puşcăriaşi în închisori pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Cei care au semnat un contract pentru a lupta în război au fost graţiaţi de Putin. Condiţia era să efectueze cel puţin şase luni de misiuni de luptă în Ucraina.

Mii de pușcăriași din Rusia au fost trimiși pe frontul din Ucraina

În martie, Prigojin a spus că numărul foştilor puşcăriaşi eliberaţi din rândurile Wagner era de 5.000. După capturarea oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, el a spus că a pierdut 20.000 de oameni în luptele de acolo, inclusiv 10.000 de foşti puşcăriaşi.

În multe cazuri, el s-a îngrijit pentru ca aceşti criminali să fie înmormântaţi cu onoruri militare.

Activişti pentru drepturile omului denunţă că Rusia continuă să recruteze în masă puşcăriaşi în închisori pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Ei susţin că Ministerul Apărării rus foloseşte acum sistemul penitenciar pentru a recruta luptători, conform Agerpres.

Pe de altă parte, oficialii de la Kremlin au afirmat, ieri, că Rusia și-a îndeplinit în mare măsură una dintre sarcinile așa numitei „operațiuni militare speciale” în Ucraina.

„Ucraina era puternic militarizată la momentul începerii operaţiunii militare speciale și, după cum a spus ieri Vladimir Putin, una dintre sarcini a fost demilitarizarea Ucrainei. De fapt, această sarcină a fost îndeplinită în mare măsură, deoarece Ucraina folosește tot mai puțin și mai puțin din armele sale și din ce în ce mai mult folosește sistemele de arme furnizate de țările occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.