Putin preia inițiativa în relația cu Trump

Putin preia inițiativa în relația cu Trump

Liderul de la Kremlin l-a sunat de două ori în cinci zile pe omologul său american, încercând să profi te de perioada de incertitudine din Statele Unite

Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri din lume care, pe 9 noiembrie, l-au sunat pe Donald Trump, pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri. După numai cinci zile, luni, liderul rus l-a sunat din nou pe președintele ales al Statelor Unite, iar cei doi s-au înțeles ca legătura lor telefonică să fie permanentă și să organizeze cât mai rapid o întrevedere bilaterală, a informat Kremlinul.

Vladimir Putin l-a felicitat încă o dată pe Donald Trump și i-a urat succes în aplicarea programului său electoral. Un îndemn puțin voalat de a se îndepărta de la linia administrației Obama, așa cum Trump a și promis în campanie.

Cei doi au constatat situația proastă în care se află relațiile bilaterale și au exprimat voința „de a face eforturi pentru normalizarea relațiilor și continuarea cooperării pe cea mai largă paletă de subiecte posibile”. Putin și Trump au subliniat și importanța stabilirii unei baze solide de colaborare economică și comercială. O altă aluzie transparentă: Washingtonul ar face bine să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inamicul nr. 1

Liderul rus s-a declarat „gata să dezvolte un parteneriat cu noua administrație pe principiile egalității, respectului mutual și neamestecului în treburile interne ale celuilalt”. Washingtonul și Moscova ar trebui „să lucreze pentru o cooperare pragmatică, reciproc avantajoasă, în interesul ambelor țări și al stabilității și securității mondiale”.

Potrivit Kremlinului, Putin și Trump au abordat și necesitatea de a colabora în lupta împotriva dușmanului comun numărul unu, terorismul.

La rândul ei, echipa lui Donald Trump a dat publicității un comunicat în care se afirmă că Vladimir Putin l-a sunat pentru a-l felicita. Liderul american i-a spus omologului său că speră într-o relație puternică și durabilă cu Rusia și poporul său.

Mingea americană din terenul Kremlinului

Nu este un secret că victoria lui Trump a fost primită cu bucurie la Moscova, deputații din Rada sărbătorind cu șampanie. Într-o declarație lingușitoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara despre Putin și Trump: „Este fenomenal cât de apropiați sunt în abordarea politicii externe”.

În rândul analiștilor geo-politici din Rusia există un optimism moderat față de victoria lui Trump, considerată o oportunitate de relansare a relațiilor. Însă Pavel Șarikov, profesor la Academia Rusă de Științe, avertiza: „Probabil că Trump nu va reuși să ridice sancțiunile; nici măcar un singur congressman nu vrea asta. Și în nici un caz nu va accepta Crimeea (ca parte a Rusiei – n.r.).”

Pe de altă parte, experții ruși se împart în două, în ceea ce privește modul în care Putin ar trebui să-l abordeze pe Trump. Unii susțin că rusul ar trebui să rămână într-o expectativă prudentă, alții că ar trebui ca Putin să preia inițiativa.

Fiodor Lukianov, editor la Russia in Global Affairs, recomanda: „Statele Unite sunt încă buimăcite (după vot – n.r.), sunt în criză. Există o mare doză de incertitudine. Ar fi mai bine să vedem cum evoluează lucrurile, să nu fim noi cei care avem inițiativa.”

Însă Stanislav Belkovski, directorul Institutului Național de Strategie, crede că acum mingea se află în terenul Kremlinului, care trebuie să bată fierul cât e cald. Se pare că Putin a ales a doua variantă.