Putin către homosexualii ce vor veni la Soci: "Puteţi să staţi liniştiţi şi relaxaţi, dar lăsaţi copiii în pace"

Putin către homosexualii ce vor veni la Soci: "Puteţi să staţi liniştiţi şi relaxaţi, dar lăsaţi copiii în pace"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri că homosexualii nu ar trebui să se teamă că vor fi urmăriţi la Jocurile Olimpice de la Soci din februarie, apărând însă controversata lege privind "propaganda" homosexuală faţă de minori, informează Mediafax.ro.

"Nu vom interzice nimic şi nu vom aresta pe nimeni. La noi nu există responsabilitate (penală) pentru astfel de relaţii, contrar altor ţări ale lumii", a declarat Putin, citând unele state din Statele Unite, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile ruse.

"Puteţi să staţi liniştiţi şi relaxaţi, dar lăsaţi copiii în pace", a adăugat el în cadrul întâlnirii de la Soci cu tineri voluntari din diverse ţări, care vor participa la primirea invitaţilor la Jocurile Olimpice, din perioada 7-23 februarie, în acest oraş din sudul Rusiei.

"La noi nu există interdicţie pentru forme netradiţionale de relaţii sexuale", expresie folosită în Rusia pentru a califica homosexualii, a subliniat Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

"La noi, propaganda homosexuală şi pedofilia sunt interzise. Ţin să insist asupra acestui lucru", a adăugat el.

O lege care pedepseşte "propaganda" homosexuală în faţa minorilor cu amenzi şi închisoare a fost promulgată în iunie de Vladimir Putin. Acest text controversat a provocat critici vehemente, în special în Occident, şi apeluri la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Apărătorii cauzei homosexuale se tem că formularea imprecisă a acestei legi va fi folosită pentru a interzice orice eveniment organizat de homosexuali.

Comisarul european pentru Afaceri interne, Cecilia Malmström, s-a declarat "preocupată" de acest text, care riscă să antreneze "noi atingeri aduse drepturilor reprezentanţilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transexuali)", a declarat ea la încheierea unei întâlniri cu ministrul Justiţiei, Aleksandr Konovalov, potrivit agenţiei Interfax.

Homosexualitatea era considerată în Rusia până în 1993 infracţiune pasibilă cu opt ani de închisoare şi boală mentală până în 1999. Populaţia rusă rămâne în mare parte ostilă homosexualilor, potrivit sondajelor de opinie.

Un actor naţionalist rus controversat, Ivan Ohlobistin, care a fost o vreme preot ortodox, a publicat recent pe contul său de Twitter o scrisoare deschisă în care îi cere lui Vladimir Putin să reintroducă incriminarea homosexualităţii şi organizarea unui referendum pe acest subiect, mai scrie Mediafax.ro.