Puteri SUPRANATURALE? De ce pisica JAPONEZĂ nu trebuie lăsată CU MORTUL ÎN CASĂ | VIDEO
- Angelo Tăutu
- 22 octombrie 2014, 17:13
Documentele atestă faptul că pisica domestică şi-a făcut apariţia în Japonia, acum cel puţin o mie de ani, fiind provenită din China sau Coreea.
Parada "pisicilor-monstru" a avut loc duminică pe străzile orașului Tokyo, relatează luni agenţia de presă Kyodo. Numeroşi iubitori de pisici, mai ales femei, deghizaţi în animalele favorite, au mărşăluit prin cartierul Kagurazaka din capitala japoneză. Cartierul este descris în multe dintre operele literare ale scriitorului Natsume Soseki, cunoscut pentru romanul său "Sunt o pisică".
Cu coada lungă
Documentele atestă faptul că pisica domestică şi-a făcut apariţia în Japonia, acum cel puţin o mie de ani, fiind provenită din China sau Coreea. Influenţa chineză şi-a pus amprenta şi pe modul de percepţie a pisicii în imaginarul japonez. Conform unei vechi credinţe chinezeşti, pisica nu e o creatură demnă de încredere, mai ales dacă se naşte cu coada lungă. În caz că se întîmplă totuşi asta, coada trebuie tăiată imediat, pentru a evita transformarea pisicii în neko-mata (pisică malefică, cu coada bifurcată). Pisica este asemuită întrucâtva cu vulpea, ele posedînd aceleaşi puteri supranaturale (capacitatea de a lua formă umană, în general de femeie – soţie ori amantă şi de a fermeca bărbaţii). Unele legende chinezeşti o prezintă chiar ca pe o „vulpe domesticită”. Una dintre cele mai răspîndite superstiţii este cea conform căreia pisica nu trebuie lăsată singură cu mortul în casă. Dacă se întîmplă acest lucru, pisica fie va sări peste cadavru, caz în care ea îi va împrumuta acestuia ceva din „natura sa de tigru”, transformându-l astfel într-un soi de vampir, fie va trece pe sub coşciug, caz în care mortul va învia şi va ataca membrii familiei.