După 1.075 de zile de pușcărie, Dan Voiculescu își calculează revenirea în politică

După 1.075 de zile de pușcărie, Dan Voiculescu își calculează revenirea în politică

Proaspăt ieșit din închisoare, Dan Voiculescu a anunțat o luptă „pe viață, pe moarte și pe pușcărie” cu abuzurile din justiție. Fondatorul Antena 3 este așteptat acum să își aleagă aliații politici pentru această bătălie. Anchetele trustului său de presă l-au înfuriat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, însă Voiculescu ar putea să prindă un loc chiar la masa guvernării.

Un partid minuscul, înființat pentru a continua doctrina umanistă lansată în 1992 de Voiculescu, Partidul Puterii Umaniste (Social Liberal) PPU-SL, cere deja o întâlnire cu idolul său. „Colegii ar dori să avem o întâlnire cu dl Voiculescu. Mai întâi să-l lăsăm să se odihnească și sunt sigură că o să ne sune dânsul”, a declarat, pentru EVZ, europarlamentarul Maria Grapini, fostul președinte al PPU-SL.

„I-am urat sănătate pe rețelele de socializare după ce a fost eliberat. Depinde de domnia sa dacă mai vrea să se implice, dacă mai vrea să facă politică. Eu cred că experiența dânsului poate ajuta partidul. Problema este să și vrea”, a adăugat Grapini.

Formațiune înființată în 2015 din foști membri ai Partidului Conservator (PC), apropiați de Voiculescu, PPUSL vrea să organizeze la toamnă un congres de relansare. Una dintre variantele vehiculate pe scena politică este o posibilă alianță sau chiar fuziune cu ALDE, partid aflat la guvernare și condus de Călin Popescu Tăriceanu. Grapini a recunoscut pentru EVZ că preferă o alianță cu ALDE pentru că „altfel nu are rost să ne tot înființăm și să fuzionăm”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istorie comună

PPU-SL și-ar mări astfel șansele să obțină fotolii de parlamentari la alegerile din 2020, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu ar putea să se bucure de „trambulina” Antena 3 pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale.

Tăriceanu a fost unul dintre principalii susținători ai Antenei 3 când postul de televiziune a fost verificat de că- tre ANAF, și are o istorie comună cu Voiculescu din vremea în care șeful ALDE era premierul Alianței, iar Voiculescu era guvernare. La condamnarea lui Voiculescu în 2014, Tăriceanu acuza o „justiție televizată” și o „linșare publică”.

Planul

După ce a scăpat din celula de la penitenciarul Rahova, fiind eliberat condiționat, Voiculescu și-a anunțat în această vară intențiile. „(…) mie mi-au fost furați trei ani din viață. Acești trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la pușcărie, chiar dacă cei vinovați vor plă- ti (...) Ultima abordare a mea e legată de viitor. V-aș ruga să ținem ochii mari deschiși și să ne uităm la orizont. Văd o luptă pe viață și pe moarte, pe pușcărie, pe orice risc, cu abuzurile, mai ales pentru cei care nu se pot apăra împotriva abuzurilor. Voi continua cu toate forțele mele, mai ales că determinarea mea e întărită după trei ani de pușcărie”, le-a spus el jurnaliștilor, pe 18 august.

Puterea audienței

În toate luptele pe care le-a dus până în prezent, Voiculescu a fost susținut de postul de știri Antena 3, pe care l-a înființat, finanțat și controlat. Antena 3 a susținut în permanență că dosarul ICA și condamnarea lui Voiculescu sunt comenzi politice și că “la capătul telecomenzii s-a aflat Traian Băsescu”. Apoi, Antena 3 a fost pe aceeași lungime de undă cu preferințele politice ale lui Voiculescu, de-a lungul alianțelor și certurilor pe care le-a avut cu Adrian Năstase, Traian Bă- sescu sau Crin Antonescu. Canalul de știri Antena 3 este în prezent al cincilea cel mai urmărit post de televiziune din România și în fiecare seară, aproximativ 316.000 de români urmăresc emisiunile Antenei 3, postul fiind depășit în audiență, pe nișa sa, doar de România TV.

Varianta Firea

Dan Voiculescu ar putea să influențeze luptele din interiorul PSD printr-un sprijin mediatic acordat primarului Capitalei, Gabriela Firea, în cazul în care aceasta va intra într-o cursă pentru șefia partidului sau pentru funcția de candidat PSD la alegerile prezidențiale din 2020.

O datorie de 300.000 euro

ANAF i-a pus poprire pe conturi deputatului Daniel Constantin, fost vicepremier și lider al PC, pentru o datorie pe care acesta o are față de Dan Voiculescu, încă din perioada 2007-2008, în valoare de 295.000 de euro. Foști apropiați, Voiculescu și Constantin au intrat în război din cauza dosarului ICA în care a fost condamnat Voiculescu: în timp ce era ministru al Agriculturii, Constantin nu a scos ministerul din dosarul în care intrase ca parte civilă.

Dragnea către Antena 3: „A meritat mizeria?”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a intrat în această vară într-un război deschis cu Antena 3 după ce postul a difuzat o serie de anchete despre afacerile acestuia.

Televiziunea a prezentat un material despre o afacere cu pantofi de lux derulată în Capitală de către fiul lui Dragnea, dar și reportaje și interviuri despre vacanțele și presupusele proprietăți ale lui Dragnea din Brazilia. Până atunci, Dragnea era invitat frecvent la Antena 3, unde prezenta la tablă programul de guvernare. Dragnea s-a înfuriat și în timpul unei declarații la Parlament, a bătut cu degetul într-un microfon al postului. „Sper să fi meritat mizeria din ultimele două zile”, i-a spus el jurnalistului Antena 3.

Revoltă

Vedetele postului i-au răspuns dur liderului PSD. „Domnule Dragnea, nu ar fi mai bine să vă ocupați de guvernare? De astea, cu microfoanele, ne ocupăm noi. De mulți ani de zile, publicul ne preferă pe noi, de departe, pentru onestitatea și pentru faptul că noi nu am făcut niciun compromis cu nimeni. Niciodată”, a fost reacţia lui Mihai Gâdea.

”Dacă acesta este Liviu Dragnea, să ne ferească Dumnezeu. Eu sper că era doar pradă unor emoții pricinuite de episoadele braziliene și nu dorește să aibe aceleași apucături dictatoriale cu presa, apucături pe care le-au mai avut și alții, de-a lungul timpului”, a spus și Adrian Ursu.