Editura Evenimentul si Capital

Pușcăriașii, în pragul apocalipsei de iarnă

Celulele de lângă bucătărie sunt cele mai călduroase FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 1 Comentarii | 781 Vizualizari

Frigul de afară este același și în celule. Pentru a evita gerul pușcăriașii săraci își cumpără două fesuri, cei bogați - au calorifer electric

Startul lunii noiembrie aduce alarma generală în penitenciare, „oaspeții” din celule începând pregătirile de iarnă. Se dă „Codul roșu de ger”, cum mai glumesc unii pușcăriași. Poate cea mai bună caracterizare a frigului din celule, pe timp de iarnă, a făcut-o Sorin Ovidiu Vîntu, acesta fiind cazat la Penitenciarul Jilava.

„Ești mort!”

„Pușcăria este un loc înfiorător pe timp de iarnă. Dacă stai afară la minus cinci grade, ești ok. La aceeași temperatură, dacă ai intrat într-o celulă, ești mort! Este un frig groaznic”, se plângea cel care era obișnuit să facă spa în propria vilă, în timpul anotimpului rece.

Cinci elemente esențiale

Pentru a face față temperaturilor de sub zero grade din timpul iernii, deținuții fac o serie de pregătiri.

1. Cât mai departe de geam. Într-o celulă de maximă siguranță de la Giurgiu sau Colibași, unde ferestrele sunt securizate prin două plase de siguranță, fără geam, cel mai puternic din cameră stă cât mai departe de spațiul ferestrei. „Practic, în astfel de celule, temperatura de afară este și în celulă”, ne-au precizat reprezentanții Asociației pentru Drepturile Omului și ale Persoanelor Private de Libertate (ADOPPL).

2. „Alo, adu-mi o plapumă!”. Deținuții care au familii sau care sunt mai înstăriți sună în luna octombrie și noiembrie acasă și cer să li se aducă pături sau plăpumi. „Ai plapumă și eviți gerul, dar te alegi cu invidia colegilor. Dacă nu ești destul de puternic să ți-o aperi, ți-a adus-o familia degeaba”, ne spune un fost deținut de la pușcăria din Poarta Alba, Constanța.

3. Două rânduri de haine. Săracii din celule, cei fără familii înstărite, se mulțumesc să-și facă rost de două trei rânduri de haine. „Fes, douătrei perechi de ciorapi, două perechi de pan taloni, dacă nu trei, maletă, pulover, bluză de trening și geacă”, ne descrie același deținut echipamentul unui pușcăriaș pe timp de iarnă.

4. Caloriferul. Vedetele din penitenciare, cei cu relații și cu bani, au chiar și calorifere electrice în cameră.

5. Uleiul. Culturiștii de după gratii își comandă uleiuri și soluții speciale prin care își mențin ridicată temperatura corpului. Problema este că se consumă un tub într- o zi cu ger.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate