Editura Evenimentul si Capital

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe: Este incorect ca statele UE să nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor. România trebuie să-și respecte statutul de membru responsabil al UE

Autor: | | 0 Comentarii | 255 Vizualizari

Valul de refugiați pune Europa în fața unei situații ce trebuie gestionate demn și cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, situația din Balcani fiind acum dramatică pentru acești oameni, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

"Este nedrept și incorect ca țări ale căror granițe fac parte din frontiera externă a UE, să nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor încălcând practic normele UE. În mod evident, trebuie recunoscute dificultățile  prin care trec multe state  în privința găzduirii refugiaților și în asigurarea unor condiții  minime. În acest sens, Uniunea Europeană, destinația acestor imigranți, trebuie să depună mari eforturi pentru a formula și implementa o politică comună de gestionare a acestei situații", a punctat Stroe, potrivit unui comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că România trebuie să se comporte ca un membru responsabil al UE.

"Propunerile venite din partea Germaniei și a Franței  de împărțire echitabilă a problemelor apărute în urma valului de refugiați sunt raționale, fiecare țară trebuie să-și asume, în funcție de posibilități,  gestionarea unei părți  a acestei situații. România trebuie să fie pregătită să-și respecte statutul de membru responsabil al Uniunii Europene, să fie parte a  "răspunsului unificat" la nivelul UE",  a adăugat el.

Ionuț Stroe a mai spus și că  "faptul că refugiații au ales calea Europei civilizate arată, fără echivoc,  așteptările lor în privința respectării drepturilor omului, drepturi care sunt practic inexistente în țările lor de origine, acolo unde lideri politici sau organizații extremiste calcă în picioare demnitatea și chiar viața propriilor lor cetățeni".

"În acest context, Guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene trebuie să promoveze o abordare obiectivă asupra refugiaților, prin promovarea respectării drepturilor fundamentale, în special prin combaterea stereotipurilor negative cu privire la imigranți și să condamne exploatarea acestora chiar și în scopuri politice. În joc nu este numai imaginea Europei, ci și viețile acestor oameni, în special ale femeilor și copiilor, aceaste categorii fiind cele mai vulnerabile. În acest sens, liderii politici ai Uniunii Europene  trebuie să nu potențeze, ci să combată discursul extremist care nu face altceva decât să erodeze stâlpii pe care a fost construită Uniunea Europeană. Valorile fundamentale ale Uniunii Europene impun în astfel de situații respectarea dreptului internațional al refugiatului care include, printre altele, asigurarea sănătății, a educației și a securității personale", a mai afirmat Stroe.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate