Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Punte literară peste Prut- târg de carte în limba română la Chișinău

Autor: | | 0 Comentarii | 146 Vizualizari

Salonul Internațional de Carte Chișinău și Bookfest, cel mai important salon de carte din România, își unesc forțele în capitala Republicii Moldova de pe 31 august până pe 4 septembrie

Sunt invitați mai mulți scriitori români: Dinu Săraru, Alexandru Vakulovski, Larry L. Watts, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, Ștefan Mitroi, Arcadie Suceveanu, Igor Bergler, Magda Stavinschi, Mircea Martin și mulți alții

Cei mai mari editori din România și Republica Moldova fac primul pas către o piață comună a cărților în limba română

Între 31 august – 4 septembrie, Salonul Internațional de Carte Chișinău și cel mai important salon de carte din România – Bookfest, fac front comun pentru limba și literatură română. Cu ocazia Zilei Limbii Române și a împlinirii a 25 de ani de la independența Republicii Moldova, cele două evenimente aduc cele mai importante edituri din România și Moldova sub același acoperiș, la Moldexpo, în Pavilionul Central. Este, de asemenea, așteptată o prezență masivă a copiilor și tinerilor pentru că Bookfest se deschide cu o zi înainte de începerea anului școlar și universitar din Republica Moldova, la 1 septembrie.

Cu peste 50.000 de cărți, multe dintre acestea la jumătate din prețul de librărie, cele mai importante edituri din România aduc în fața publicului moldovean cele mai noi și citite apariții: Humanitas, Polirom, Curtea Veche Publishing, RAO, Nemira, Corint, Litera, Trei, ALL, Herald, Tracus Arte, Vinea, Gama și multe altele. Lor li se vor alătura cele mai mari edituri din Republica Moldova, dintre care: Cartier, Prut, Știința, Cartea Copiilor, Arc, Gunivas, Pontos, Epigraf.

Întâlnire cu dramaturgul Dinu Săraru

În ciuda limbii, istoriei și a granițelor noastre comune, sunt prea rare ocaziile evenimentelor în care scriitorii români și moldoveni își sărbătoresc împreună cele mai recente volume. De aceea, la această primă ediție Bookfest la Chișinău scriitori de seamă vin să bucure pasionații de citit cu volume pentru toate gusturile. Editura Rao a pregătit întâlniri cu unii dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Joi, 1 septembrie, de la ora 19:00, publicul se va putea întâlni cu Ștefan Mitroi, al cărui roman recent – Bâlciul de argint – este o pagină a noului calendar al satului românesc dinaintea şi din timpul morţii lui.

Vineri, de la ora 18:00, istoricul Larry L. Watts va vorbi despre volumele sale din ultimii ani. Cel mai recent titlu, Aliați incompatibili - România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich (editura RAO) explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.

Sâmbătă, tot editura Rao invită publicul din Chișinău la o întâlnire cu bine-cunoscutul prozator și dramaturg Dinu Săraru, începând cu ora 17:00. Iar de la 18:00, Igor Bergler va prezenta best-seller-ul Biblia pierdută, un thriller a cărui intrigă pornește de la prima lucrare tipărită vreodată - Biblia B42 cunoscută şi ca Biblia lui Gutenberg - și care este presărat cu momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios  construite.

Legătura basarabeană dintre fabule și astronomie

Curtea Veche Publishing lansează sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 11:00, volumul Astrononomul Nicolae Donici. Enigme descifrate, de Magda Stavinschi, directoare a Observatorului Astronomic al Academiei Române între 1990-2005. Cartea este o biografie și un portret științific al astronomului de origine basarabeană Nicolae Donici, strănepot al fabulistului Alexandru Donici. La eveniment vor lua parte autoarea și academicianul Ion Tighineanu.

Editura Tracus Arte a pregătit pentru fanii literaturii absurde volumele Daniil Harms. Când plânge sacadat mașina de spălat (vol. I) și Daniil Harms. Un tigru în stradă (vol. II), ambele în traducerea lui Leo Butnaru, care vor fi lansate miercuri, 31 august, la ora 16:00. Iar profesorul și criticul literar Mircea Martin își va lansa vineri, de la ora 17:00 volumul Radicalitate și nuanță, apărut la editura Tracus Arte.

Editura Cartea Românească a pregătit pentru sâmbătă, de la ora 19:00, o lectură din volumul Colonia fabricii, de Moni Stănilă. Volumul de poeme a fost recompensat cu Premiul „Mihai Eminescu” pentru Poezie ICR Chișinău în 2015 și Premiul pentru Poezie, în cadrul Premiilor Bibliotecii ”Ștefan cel Mare” din Chișinău, pentru anul literar 2015.

Tot pe 3 septembrie, de la ora 16:00, editura Adenium lansează Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, editat de Daniel Șandru și Alexandru Muraru, cu o prefață de ASR Principele Radu al României, iar de la 16:30 va fi prezentat volumul Calea europeană a Republicii Moldova, coordonat de Sorin Bocancea și Radu Carp.

Poezia -  vedetă la Bookfest Chișinău

Poeții vor aduce savoare lirică fiecărei zile la Bookfest. Miercuri, de la 16:30, editura Tracus Arte lansează Personajele lui Erasm, de Arcadie Suceveanu. La eveniment vor participa poetul Nichita Danilov și editorul Teodor Dună. Joi, începând tot cu 16:30, se vor lansa Antologiile Tracus Arte, colecție premiată la Gala Bun de Tipar în anul 2014. Vor vorbi Teodor Dună și poetul Ioan Es. Pop.

Vineri, tot de la 16:30, Tracus Arte lansează volumul Afganii, de Alexandru Vakulovski, eveniment la care vor vorbi Teodor Dună și Dumitru Crudu.

Editura Vinea a pregătit pentru pasionații de versuri un maraton de lansări. Miercuri, de la ora 17:00 se vor lansa Manuscrit facsimile. Le vampire passif / Vampirul pasiv, de Gherasim Luca și Texte pentru Phoenix, de Șerban Foarță, cu ilustrații de Daniel Turcea. Evenimentul se bucură de participarea actorului și regizorului Petru Hadârcă (directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”), cu lectură din ambele volume. Apoi, de la 18:00, se vor lansa volumele Femeile iubesc cum respiră (poeme), ediția a 2-a, de Trifana Călin, și Sâmbăta, când zeii au treabă (poeme), de Nicolae Teoharie.

Joi, de la ora 17:00, editura Vinea continuă seria de lansări cu cinecartea Elegiile casei scriitorilor, de Nicolae Popa (după volumul cu același titlu apărut la ed. Vinea în 2013 – Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). Vor fi vizionate primele 10 minute ale cinecărții. Vor urma: Dulcele meu asasin/ Mon doux assassin, de Silvia Goteanschii; Sărutul leprosului, de Vasile Burlui; Când spui dragoste / Parcă spui prea mult, de Ecaterina Bargan; Bu-hu-hu din noaptea iubirilor moarte, de Luminița Potirniche.

Istorie, volume comemorative și  cărți pentru copii

Și cele mai importante edituri din Republica Moldova s-au pregătit cu lansări care să acopere o paletă cât mai largă de gusturi.

Astfel, editura Știința va lansa o serie de volume ce potolesc toate curiozitățile istorice: Istoria Basarabiei. Din paleolitic până la sfârşitul Antichităţii, de Ion Ţurcanu; Sfatul Ţării. Documente. Procesele verbale ale şedinţelor în plen, ediţie îngrijită şi comentată de Ion Ţurcanu; Dimitrie Cantemir. Opere. Istoria ieroglifică, ediţie îngrijită de Stela Toma; Dimitrie Cantemir. Opere. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, ediţie îngrijită de Stela Toma.

Odată cu împlinirea celor 25 de ani de la proclamarea independenței Moldovei, editura Cartier lansează volumul colectiv Republica Moldova la 25 de ani, de Vitalie Sprînceană, Petru Negură și Vasile Ernu. Tot editura Cartier va prezenta și albumul fotografului Roman Râbaliov, Ultimul busuioc.

Editurile pentru copii vor avea și ele o ofertă vastă de volume pentru toate vârstele copilăriei. Editura Ranok va lansa o serie de cărți de jocuri, iar editura Cartea Copiilor va prezenta titluri precum Cîntecul Greieraşului, de Eric Carle, Oul soarelui, de Elsa Beskow, sau Ela cea fără de cuvinte, de Victoria Patrașcu.

Bookfest Chișinău este organizat de către Asociaţia Editorilor din România, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Uniunea Editorilor din Republica Moldova.

Bookfest Chișinău va putea fi vizitat zilnic între 10:00 – 20:00.

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.Tag-uri: Dinu Săraru, Alexandru Vakulovski, Nichita Danilov, Ioan Es, Arcadie Suceveanu, Igor Bergler, Magda Stavinschi, Mircea Martin, Republica Moldova, Salonul Internațional, Carte Chișinău, Zilei Limbii, Republicii Moldova, Pavilionul Central, Curtea Veche, Tracus Arte, Cartea Copiilor, Editura Rao, Treilea Reich, Astrononomul Nicolae, Observatorului Astronomic, Academiei Rom, Nicolae Donici, Alexandru Donici, Ion Tighineanu, Editura Tracus, Daniil Harms, Leo Butnaru, Editura Cartea, Moni Stănilă, Mihai Eminescu, Premiilor Bibliotecii, Anul Regal, Jurnalul Jubileului, Casei Regale, Alexandru Muraru, Principele Radu, Sorin Bocancea, Radu Carp, Bookfest Chișinău, Teodor Dună, Antologiile Tracus, Gala Bun, Dumitru Crudu, Editura Vinea, Gherasim Luca, Daniel Turcea, Petru Had, Teatrului Național, Trifana Călin, Nicolae Teoharie, Nicolae Popa, Uniunii Scriitorilor, Silvia Goteanschii, Vasile Burlui, Ecaterina Bargan, Luminița Potirniche, Istoria Basarabiei, Dimitrie Cantemir, Stela Toma, Vitalie Sprînceană, Petru Negură, Vasile Ernu, Editura Ranok, Cîntecul Greiera, Eric Carle, Elsa Beskow, Victoria Patrașcu, Ministerul Culturii, Institutul Cultural, Eudoxiu Hurmuzachi, Biblioteca Națională, Uniunea Editorilor

Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate