Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. Vin hoardele de imigranți peste Europa!

Iulian Chifu
Autor: | | 17 Comentarii | 3930 Vizualizari

Numai bine ce se apropie de sfârșit vacanța europeană din luna august și o nouă- veche problemă a explodat: vin hoardele de imigranți!

O temă discutată ultima oară în aprilie, cu rezoluții clare, cu metode acceptabile, introducând solidaritatea europeană asumată în împărțirea poverii celor îndrituiți să vină în Europa, a sărit în aer la 5 luni după Consiliul ce a tratat această temă. Și a umplut agenda internațională, trimițând în derizoriu temele mai vechi ale anexării Crimeii, agresiunii militare din Estul Ucrainei, controlului proliferării nucleare în scopuri militare în Iran sau recrudescența terorismului în Europa. De ce oare? De ce acum?

E o întrebare legitimă și merită să ne aplecăm asupra acestei problematici cu mulți părerologi și puțini cunoscători, pentru că substanța problemei imigrației are multe aspecte ce permit acumulare de capital politic, agende xenofobe, amestecarea terorismului potențial cu tematica imigranților, dar mai ales amestecarea imigrației legitime cu cea economică sau speculativă, care îmbogățește rețelele specializate și dezvoltate în formule de masă care iau cu asalt Occidentul European pentru a se înfrupta din resursele și prosperitatea cunoscută.

Unii s-au grăbit să dea vina pe Primăvara arabă și destabilizarea statelor Orientului Mijlociu și Africii de Nord, ca fiind păcatul original. Fără a respinge pe deplin existența unui asemenea efect secundar, al prăbușirii dictaturilor de dezvoltare, care țineau cu mână forte populațiile sub control deplin, trebuie să ne întrebăm de ce valul de imigranți s-a pornit la 5 ani și mai bine de la declanșarea Primăverii Arabe? Abia acum? În ianuarie 2010 a fost celebrul discurs privind stoparea finanțărilor pentru înarmare și politici de dezvoltare în MENA a doamnei Hilary Clinton, în timpul unui turneu în statele Golfului, în fața miniștrilor de externe ai statelor membre. Și pe bună dreptate: Occidentul/SUA plătea înarmarea regimurilor pentru a controla populațiile și războaiele din regiune, plătea pentru asistență umanitară și de dezvoltare care să ajungă la cetățenii acestor state, banii erau dijmuiți corespunzător de potentații regimurilor și tot Occidentul/SUA era vinovat de susținerea dictatorilor și devenea ținta atacurilor teroriste. Atunci statele MENA au fost invitate să-și asume gestionarea situației din statele respective. Să devină cu adevărat suverane și responsabile. Iar retragerea SUA a determinat instantaneu prăbușirea regimurilor menținute artificial, cu excepția cazului statelor serioase, care aveau o coloană vertebrală instituțională constituită, așa cum a fost Armata în Egipt. Vecina Libia, cu a sa Jamahirie, societatea fără stat, a făcut implozie după dispariția lui Gaddafi.

Democrația a însemnat și faza anarhică, și cea de haos, și preluarea puterii de către comunitățile coagulate, inclusiv cele oprimate, bine structurate printre care cele islamiste tip Frăția Musulmană sau structurile radicale. Însă ce a declanșat valul actual de imigranți? Ce eveniment crucial s-a consumat acum, în ultima lună, pentru a rupe zăgazurile imigrației pe direcția Turcia-Grecia-Macedonia- Serbia-Ungaria-Occident?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate