Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. Uzinele de troli, arma războiului informațional al Rusiei cu Occidentul și cu Adevărul

Iulian Chifu
Autor: | | 6 Comentarii | 2376 Vizualizari

Una dintre cele mai importante arme ale războiului informațional al Rusiei cu Adevărul și cu Occidentul îl reprezintă armatele de așa-numiți “troli”, grupuri de tineri foarte bine plătite care identifică site-uri și instrumente media foarte vizitate și unde pun comentarii pentru a dirija dezbaterile cititorilor către concluziile impuse de finanțator, statul rus.

Procedeul a fost deja dezvăluit de oameni din interior, care lucrau în fabricile acestea ale adevărului paralel, de construcție și susținere a poveștilor inoculate de către Kremlin într-o populație țintă.

Potrivit relatărilor, trolii lucreză în echipe de câte trei și atacă concomitent câte un articol apărut în format electronic pe site-urile cele mai cunoscute ale televiziunilor și media, sau ale ONG-urilor și publicațiilor profesionale legate de Rusia, războiul din Ucraina, Novorosia – proiectul imperialist al lui Putin de a ocupa litoralul nordic al Mării Negre până la gurile Dunării, sau alte ținte. Unul dintre troli joacă rolul celui care lansează un comentariu cu o idee tratate extrem, un altul îi dă replica, de pe poziții contrare, ultimul trage concluziile disputei în direcția în care finanțatorii și-o doresc. Comentariile vin pe scenarii clar pregătite anterior și testate în așa fel încât postările să aibă impact maxim la populația vizată, folosind fragmente de referințe culturale locale, formulări și apropouri comune regiunii vizate.

Lovitura cea mai puternică a fost lansată recent de publicația „The Daily Beast”, care a dezvăluit la 20 august unde sunt amplasate aceste „fabrici de troli” ai Kremlinului pe Internet, utilizați în războiul informațional. Iar interesant este modul în care aceste fabrici au fost identificate: folosind o aplicație care arăta unde sunt aberațiile privind căutarea termenilor precum Sector Dreapta, Novorosia, DNR – Republica Populară Donețk, zona separatistă din Ucraina. Cercetarea geografică a arătat că există zone în Rusia care prezintă aberații, acolo unde o populație mai numeroasă de computere caută excesiv, de câteva ori mai mult decât restul regiunii și a mediei naționale, anumiți termeni.

Așa s-a demonstrat că fabrica cea mai importantă de troli utilizați în războiul informațional din Estul Ucrainei proiectat în întreaga lume se află la Olgino, o suburbie a orașului natal al lui Putin, Sankt Petersburg. Fabrica de troli numită “Internet Research, Inc.” s-a mutat la începutul acestui an de la Olgino la adresa strada Savușkina nr. 55, în St. Petersburg.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate