Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. SUA a publicat un raport oficial care dezvăluie programul nuclear militar al Israelului

Iulian Chifu
Autor: | | 29 Comentarii | 2555 Vizualizari

În februarie, Statele Unite au dat publicității un raport al Departamentului de Stat din 1987 care dezvăluie programul nuclear militar israelian.

 Este primul document public, care conține dezvăluiri despre programul nuclear asumat oficial de Statele Unite, nu și de Israel, care a păstrat până recent o poziție ambiguă în legătură cu acest aspect. Programul nuclear mai fusese expus public de către Mordechai Vanunu, care a lucrat 9 ani ca tehnician și a dat date, poze, către ziarul britanic Sunday Times, în 1986. Dar atunci era vorba despre surse neoficiale.

Raportul declasificat acum oferă informaţii despre programul nuclear al Israelului, la momentul realizării raportului „Critical Technological Assessment in Israel and NATO Nations” care oferă o descriere detaliată legată de progresele tehnologice militare şi dezvoltarea infrastructurii şi cercetării nucleare în anii 1970 şi 1980. Raportul, despre care se susține că ar avea 386 de pagini, nu este pe deplin public. Am reușit să îl văd în formula sa publică de 129 de pagini, unde datele despre Italia, Franța, Olanda, Danemarca sau Germania de vest sunt complet acoperite sau paginile despre ele lipsesc cu desăvârșire, fiind păstrate, în partea declasificată, doar referințele la Israel.

Astfel, raportul vorbește la pagina 20 – secțiunea I 3, despre facilitatea SOREQ de la Dimona, Beer Sheva, care e o facilitate similară cu Los Alamos sau Oak Ridge National Laboratories SUA, respectiv cu capacitatea de a face toate categoriile de activități în materie. În raport se notează că Israelul „dezvoltă genul de coduri care îi vor permite să producă bombe cu hidrogen”, iar în anii 1980, statul evreu atinsese capacitatea de a crea bombe de o mie de ori mai puternice decât bombele atomice, bombe cu hidrogen sau termonucleare.

Chiar dacă nu este vorba despre un raport la zi, faptul că Israelul este expus cu această capacitate nucleară militară are două efecte: permite presiunea asupra sa pentru semnarea Tratatului de Neproliferare – fiind cea de a patra țară nucelară, dar nesemnatară, după Pakistan, India și Coreea de Nord. Apoi are efectul de descurajare asupra vecinilor, dar ridică probleme și asupra transferurilor de tehnologie, despre care alegațiile neoficiale spuneau că ar veni din partea Franței, dar și a SUA ulterior.

Cât despre arsenalul nuclear, utilizabil pe toate categoriile de variante de livrare la țintă – rachetă cu rază medie, rachetă balistică de croazieră, avion, submarin - estimările vorbesc despre 75 - 400 de focoase. Prestigiosul institut suedez SIPRI vorbește despre 80 de focoase nucleare pe care lear deține Israelul, dintre care 50 pentru rachetele cu rază medie de acțiune Jericho II și 30 gravitaționale, pentru livrare la țintă din avion.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate