PULSUL PLANETEI. Statele nordice intră în logica de război
- Iulian Chifu
- 27 martie 2015, 00:00
Măsurile de reasigurare pe flancul estic nu vizează numai statele membre NATO, ci și cele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, statele nordice au intrat în logica de război, pregătindu-și trupele în exerciții comune pentru a-și apăra teritoriul. Chiar și statele neutre Suedia și Finlanda, unde, dealtfel, se desfășoară dezbaterea privind necesitatea accederii în Alianța Nord-Atlantică, își verifică apărarea și încearcă să intre în logica cooperării pentru apărarea teritoriului.
Astfel, forţele aeriene finlandeze, suedeze şi americane au început exerciţii militare comune în apropiere de localitatea Pori, pe coasta vestică a Finlandei. Pentru moment, exercițiile vizează compatibilizarea procedurilor, comunicarea și interoperabilitatea la nivel bilateral americano- finlandez, săptămâna viitoare urmând să se alăture acestor exerciții şi forţele aeriene ale Suediei.
Din partea SUA, de la o bază aviatică din Estonia a sosit, în Finlanda, bombardierul ‚F-16 Fighting Falcon’, în timp ce Finlanda participă la manevre cu câteva bombardiere ‚Hornet’, iar Suedia cu un ‚JAS- 39 Gripen’. În afară de aceasta, este posibil ca în exerciţii să fie implicat avionul american pentru alimentare în zbor ‚Boeing KC-135 Stratotanker’. Exerciţiile se vor derula până la sfârșitul lunii atât în spațiul aerian finlandez cât și în cel internațional, cu precădere deasupra mării, dar şi deasupra teritoriului din Finlanda de sud şi centrală.
Cooperarea NATO-Suedia-Finlanda este una ce datează de multă vreme, documentele declasificate din timpul Războiului rece confirmând existența unor acorduri de utilizare a aerodromurilor și facilităților militare suedeze de către trupele NATO în contextul apărării teritoriale, deci inclusiv al Suediei, stat neutru. Iar cum securitatea Suediei este legată intrinsec de cea a Finlandei vecine și contigue teritorial, chiar de la acea vreme, perspectiva unui atac sovietic asupra Finlandei era luată în considerare ca amenințare la adresa securității Suediei și a Alianței, iar planificarea viza și reacția în această direcție, în apărarea teritoriului Finlandei.
Dezvăluirile spulberă mitul neutralității ca soluție de securitate, după ce și neutralitatea Republicii Moldova – care nu a determinat retragerea trupelor ruse din regiune și soluționarea problemei separatiste nistrene – nici politica non-bloc, de nealiniere, a Ucrainei nu au ajutat la menținerea păcii în regiune. Astfel, atât Suedia cât și Finlanda au nevoie de aranjamente de securitate și exerciții militare comune cu trupele NATO pentru a-și pregăti trupele și a-și apăra țara și cetățenii. Un alt stat tradițional și istoric neutru, Elveția, situat în centrul Europei și înconjurat de state membre ale UE și NATO, s-a dovedit că are cheltuielile de apărare și securitate per capita la un nivel comparabil cu cel al SUA, de exemplu.
Precauția nu este inutilă, iar statele nordice se pregătesc de logica de război și după scandalul lansat recent în Norvegia, acolo unde o bază militară privatizată de statul norvegian, stat membru al NATO, vândută unui terț în urmă cu doi ani, a fost închiriată de noul proprietar unor companii ruseşti cu activități de cercetare. Analiştii norvegieni au avertizat că navele de cercetare ruseşti au trimis, în trecut, mini-submarine pentru supraveghere şi pregătire de război, astfel încât autoritățile norvegiene evaluează, sub presiune publică, posibilitatea de a prelua sub control baza și de a evita pe viitor asemenea evenimente. Proprietarul bazei navale susține că este gata să închirieze facilitatea oricui, unor nave norvegiene sau NATO, dacă statutul norvegian, flota militară norvegiană sau Alianța Nord Atlantică îşi vor manifesta interesul.
În acest context, devine imperios necesară pentru România reluarea în discuție a elaborării, negocierii și semnării Parteneriatului Strategic cu Suedia, stat scandinav care are deja un parteneriat strategic cu Polonia, și dezvoltarea trilateralei România-Polonia-Suedia în cadrul UE, în așa fel încât să fie închegată formula de cooperare în flancul nordic al spațiului euro-atlantic, cu capacitatea de a antrena și angaja coeziv toate statele membre NATO-UE din regiune în cazul unei necesități de apărare coerentă a regiunii.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.