PULSUL PLANETEI. Spionii Statului Islamic: 1.500 de ofi țeri de informații în Serviciul Secret al organizației teroriste

PULSUL PLANETEI. Spionii Statului Islamic: 1.500 de ofi țeri de informații în Serviciul Secret al organizației teroriste

Pretențiile organizației Daesh, autointitulată Stat Islamic, de a fi chiar un stat merg mai departe de ocuparea unui teritoriu, crearea unei armate și tendința de a oferi serviciile pe care statul irakian și cel sirian nu le poate oferi populației din zonele izolate și deșertice.

Organizația teroristă s-a specializat în cele mai oribile crime împotriva celorlalte minorități, a cultelor animiste și barbare, a creștinilor și evreilor, a șiiților și chiar a propriilor “cetățeni” suniți, care nu respectă ierarhia și ordinele ba chiar și împotriva propriilor soldați care nu îndeplinesc obiectivele militare sau fug din luptă. Pe de altă parte, organizația și-a înființat propriul serviciu secret.

Informațiile au fost obținute de la un jihadist francez de către anchetatorii Direcţiei Generale de Securitate Internă (DGSI) care a dezvăluit unele dintre metodele și formele de reacție ale Statului Islamic. Arestat la începutul lunii iunie 2015 în Turcia, apoi expulzat în Franţa unde a fost încarcerat, jihadistul face referire, în mai multe rânduri, la existenţa “unui organism de securitate internă” în cadrul Statului Islamic, o mărturisire considerată a fi “serioasă”, demnă de luat în seamă de către serviciile franceze și cele partenere, care confirmă informaţii culese de mai multe luni de către serviciile specializate în privinţa acestei organizaţii.

Franța este al doilea stat cel mai vizat de posibile atacuri teroriste, iar Statul Isalmic pare să-și fi schimbat tactica de a utiliza jihadiști locali sau convertiți pentru atacuri punctuale, de tip “lup singuratic” și acum planifică o operațiune pe scară largă, Statele Unite și Franța fiind primele ținte vizate. Schimbarea de tactică ar fi fost determinată de rivalitatea pentru fonduri cu Al Qaeda din Peninsula Arabă și nevoia de a demonstra printr-o operațiune de anvergură, desfășurată în curtea unuia dintre statele puternice, capacitatea operațională a organizației Stat Islamic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit individului arestat, care are datele de la mai mulți lideri ai Statului Islamic cu care a luptat timp de un an şi jumătate cât a stat în Irak şi Siria, acest organism de securitate internă, pe care îl denumeşte EMNI, ar fi fost înfiinţat în acelaşi timp cu proclamarea Statului Islamic. El ar fi condus de un emir irakian, care este numărul trei sau patru în ierarhia grupării și beneficiază de fonduri importante pentru a pregăti și lucra cu aproximativ 1.500 de persoane fac parte din acest organism, după ce au fost recrutate la recomandarea unei persoane de încredere.

Acest organism EMNI al Statului Islamic are două obiective stabilite de conducerea grupării: primul este acela de a identifica spionii occidentali infiltrați în rândul jihadiștilor în Irak şi Siria, iar cea de a doua este aceea de a pregăti, antrena și trimite oameni peste tot în lume pentru a executa atacuri teroriste și pentru a recruta tineri luptători pentru organizație și chiar pentru a procura produse chimice pentru arme de distrugere în masă. Fiecare spion primeşte de la EMNI suma de 50.000 de euro pentru a comite un atac în Europa.

Credibilitatea acestor susțineri este ridicată și ea ar explica și alte fenomene ce au loc în regiune, respectiv schimbări bruște ale stării de spirit ale comandanților militari în raport cu unul sau altul dintre jihadiștii occidentali sau străini prezenți în regiune – sunt preferați cecenii și nord-caucazienii în general, considerați mai siguri de către liderii grupării islamiste. Pe de altă parte, dacă o asemenea structură sau organizație există, e la fel de clară slăbiciunea acesteia și nivelul relativ redus de competențe pe care le deține prin acțiunile sale aleatoare în regiunea ocupată și prin stârnirea mai degrabă a respingerii, decât a susținerii organizației de către populație.

Nu trebuie uitat că Statul Islamic a demonstrat că se descurcă și pe o altă dimensiune a luptei contemporane, respectiv războiul cibernetic. Deși trăind și locuind în situații dificile în desert, totuși adepții Statului Islamic au reușit câteva lovituri care probează o deosebită capacitate ce excede abilitățile unor banali hackeri, oferind organizației instrumente importante și pe această dimensiune. Deci dezvoltarea unui serviciu secret al Statului Islamic, probată și chiar ajunsă în media, pare a fi credibilă.