PULSUL PLANETEI. Rusia și-a abandonat soldații morți în Estul Ucrainei fără onoruri militare, prin cimitire izolate

PULSUL PLANETEI. Rusia și-a abandonat soldații morți în Estul Ucrainei fără onoruri militare, prin cimitire izolate

Una dintre tacticile Rusiei în agresiunea militară din Estul Ucrainei a fost aceea de a nega constant prezența soldaților ruși în regiune.

 În ciuda capturării unor astfel de soldați care au dat declarații în acest sens, în ciuda soldaților morți asupra cărora s-au găsit acte de identitate și s-a stabilit apartenența la unitățile de elită ale GRU, serviciul militar de informații rus, Moscova afirmă continuu că nici un soldat rus nu se află pe teritoriul Ucrainei, în ciuda evidențelor.

Această abordare și grija de a oferi oficialilor ruși posibilitatea unei negări convingătoare a faptelor, probelor și a evidenței a împins la momente caricaturale, penibile sau frizând de-a dreptul logica și bunul simț. Astfel, pusă în fața faptului împlinit în privința implicării sale directe și nemijlocite cu trupe speciale în Estul Ucrainei, Federația Rusă a afirmat că soldații GRU capturați, găsiți morți sau care ar lupta pe teritoriul ucrainean sunt fie în retragere, fie lăsați la vatră, fie luptă ca voluntari în timpul lor liber.

Săptămâna trecută, toată mass media ucraineană a prezentat înregistrarea a doi ofițeri ruși GRU din Spetznaz răniți și cărați într-un spital de către forțele ucrainene, în timp ce colegii lor ruși au încercat să-i ucidă pentru a nu exista declarații. Au fost salvați și au prezentat documentele și situația prezenței lor, împreună cu unitatea din care proveneau, în Ucraina, luptând contra autorităților legitime de la Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima parte a scandalului abandonării militarilor ruși din forțele speciale, răniți sau morți, fără nici o respectare a drepturilor combatanților și fără onoruri militare, a venit de la doi membri ai opoziției ruse care-și fac propriul raport despre prezența soldaților ruși în Ucraina după Raportul Nemtsov. Ruslan Leviev și Vadim Korovin au urmărit cazul relevat de Andriy Tsaplienko, ziarist ucrainean care a prezentat poze și a relatat atacul forțelor speciale ruse în bătălia din Novotroyitske, nu departe de Volnovakha în Regiunea Donetsk. Atunci, un grup de 8 diversioniști ruși din trupele speciale GRU, din brigada 16 de forțe speciale ale Armatei ruse, au atacat liniile ucrainene. 6 au fost uciși într-o luptă scurtă, doi au fugit. Ucrainenii au publicat doar poze cu armele lăsate la fața locului, printre care un cuțit de luptă special Kizlyar cu care sunt dotate forțele speciale GRU ruse.

Când au luat urma a trei dintre cele șase persoane ucise, opozanții ruși au reușit să identifice, să pozeze și să confirme trei morți proaspete, pozând și mormintele proaspete ale celor trei care au fost prieteni și au luptat împreună, mormintele având o marcă comună specifică: „Apărătorului Țării din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse”. Pozele și numele au determinat legătura cu atacul din Estul Ucrainei.

Astfel, soldatul Anton Savelyev a fost înmormântat într-un cimitir izolat din Regiunea Tambov. Ofițerul Timur Mamayusupov a fost găsit înmormântat în Tatarstan, iar Ivan Kardapolov, tot ofițer, în regiunea Kurgansk. Cei trei prieteni au fost înmormântați în cimitire izolate, familiile știind doar că au murit în timpul unor operațiuni militare undeva în Caucaz, deși nici o operațiune nu a fost anunțată, nici o știre nu a consemnat vreodată moartea celor trei în Caucazul de Nord rus. Înmormântarea celor trei a avut loc odată, la 10 mai, la cinci zile de la deces. Nu s-au găsit ceilalți trei militari morți în atacul din Novotroyitske.

Procesul negării prezenței în estul Ucrainei, dar și negarea drepturilor soldaților și ale rudelor a fost relevat și în raportul Nemtsov, publicat postum, după ce, pentru acest raport, liderul opoziției ruse a fost asasinat. Nu e primul caz ce vorbește despre lungul șir al coșciugelor repatriate în secret în Rusia, probabil cu convoaiele umanitare repetate, care aduc arme și ridică morți. În luna august 2014, jurnaliștii ruși au găsit un cimitir întreg în regiunea Pskov, care găzduia înmormântările secrete ale celor aduși din Ucraina, după ce luni la rând aceștia fuseseră abandonați în gropi comune la fața locului, în Slaviansk și Kramatorsk. După scandalul de presă, autoritățile ruse au hotărât să arunce morții în cele șapte zări, la distanță și în cimitire mici și izolate, ca să nu mai poată fi găsiți sau să nu se poată face legăturile cu agresiunea rusă din Estul Ucrainei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.