PULSUL PLANETEI. Războiul informațional asupra României: Un general rus, ceva armament, o pompă și multe artificii

PULSUL PLANETEI. Războiul informațional asupra României: Un general rus, ceva armament, o pompă și multe artificii

Iar am comis-o și din nou, prin asumarea fără criterii și spirit critic a unei știri vehiculate de presa rusă, am creat o bază de înfricoșare a populației prin rostogolirea unei pseudo-știri și amplificată de artificiile lingvistice și inventivitatea titlurilor editorilor din media.

Astfel, nici mai mult, nici mai puțin, afirmațiile unui „general rus” au devenit peste noapte „Armata rusă care susține“, „Ministerul rus al Apărării care amenință”, ba chiar se prezumă poziția Rusiei, însăși, care „avertizează”.

Ingredientele sunt clare și de impact: „un general rus” (neaparat), chiar dacă nu se știe apartenența sau rangul și poziția, deci relevanța personajului. Apoi o știre cu armament – în fapt, formula de reacție la viitoarea amplasare a capabilităților militare prepoziționate în Estul Europei. Este vorba despre arme grele menite să servească la exerciții cu diferite categorii de forțe NATO și să permită apărarea colectivă, dacă vreun atac se prefigurează în viitor. O decizie luată la summitul NATO de la Newport, din Țara Galilor în septembrie 2014, transparentă și cunoscută de toată lumea, la care acum presupusul general dă replica nimicitoare tocmai când se negociază amplasarea efectivă a armelor pentru apărarea flancului estic. În fine, o pompă pentru a umfla mult titlurile în variantă tabloid, indiferent dacă efectul e înfricoșarea inutilă a publicului. Și multe artificii lingvistice pentru a potența titlul: extraordinar, de nevăzut, pericol!, etc.

În fapt, o decriptare clară a știrii vehiculate era necesară pentru a evita confuziile: generalul Iuri Iakubov, utilizat și altă data pentru mesaje catastrofice, de tipul „e cazul să gândim lovitura nucleară preemptivă a Rusiei în caz de amenințare”, ar fi declarat că „Rusia va da un răspuns adecvat dacă Statele Unite vor amplasa artilerie grea în România şi alte state din estul Europei”. Urmează specularea a ceea ce ar putea face ca reacție Rusia. Lângă el apare imediat și declarația unui oficial militar român, de data asta ministrul Apărării (anterior, la o construcție similară, șeful Statului Major General) pentru a da replica și a potența știrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, generalul de armată Iuri Iakubov, coordonatorul Direcţiei inspectorilor generali din Ministerul rus al Apărării, nu are atribuții în materie și vorbește cu titlu personal, ba chiar în condițiile în care Kremlinul a refuzat să se pronunțe pe subiect. Nu a vorbit Rusia, nici Ministerul Apărării, nici măcar Armata rusă, cum sună titlurile în presa noastră. Comentariul său sună așa: „Dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie şi alte echipamente militare, va apărea într-o serie de ţări din Europa de Est şi ţările baltice (deci nu e menționtă explicit România), acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului şi al NATO de la Războiul Rece.

Rusiei nu-i rămâne altceva decât să-şi sporească forţele şi mijloacele în direcţia strategică Vest”, după care a speculat „în primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formaţiuni de tancuri, de artilerie şi unităţi aeriene. Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice Iskander, iar grupul interarme din Belarus va fi supus unor modificări substanţiale”. Să fim bine înțeleși: nu cred că generalul a vorbit de capul lui, fără acord de la superiorii săi. Doar că o speculație făcută pe o întrebare directă, adresată, a unui personaj supracalibrat și fără relevanță în sistemul de planificare rus e ridicată la rang de știre și atribuită Rusiei.

Or, Moscova știe foarte bine despre planurile NATO din septembrie anul trecut, știe că forța amplasată e adusă de afară tocmai pentru că statele de la frontiera de Est a NATO nu și-au făcut achiziții și au restructurat armatele, iar nivelul de trupe și capabilități e de-a dreptul nerelevant față de nivelul reducerilor de trupe și tăierii de armamente în regiune. Mai mult, toate se înscriu în toate acordurile, precum Tratatul Forțelor Convenționale în Europa, inclusiv varianta revizuită.

Nu NATO încalcă acorduri de control al armamentelor și se înarmează, ci Rusia. Cantitatea de arme și echipament militar adusă în Crimeea excede orice nivel acceptat anterior, 25.000 de soldați și nivelul de tancuri și avioane, pentru că e considerat de Moscova „teritoriu rus” prin anexare. Ba chiar și arme nucleare se anunță că pot fi aduse, cu încălcarea Tratatului INF, a forțelor nucleare cu rază medie de acțiune. Iar în Donbas, numărul de forțe și arme convenționale excede ceea ce se presupune a fi amplasat pe tot flancul Estic al Alianței, Rusia pregătind aici viitoarea frontieră a sa, dar și capabilități pentru a lua cu asalt Ucraina.

  Cititi povestea detaliata in editia tipărita de astăzi a Evenimentului zilei