PULSUL PLANETEI. „Neutralitatea permanentă”, agendă parazit anti-occidentală la Chișinău

PULSUL PLANETEI. „Neutralitatea permanentă”, agendă parazit anti-occidentală la Chișinău

Majoritatea conjuncturală de la Chișinău s-a apucat să joace țonțoroiul prin Parlament, în formule contra naturii în care opoziția de stânga socialistă prorusă se aliază cu susținătorii comuniști ai actualei coaliții minoritare și cu Partidul Democrat(social-democrat, ca orientare) pentru a introduce subiecte parazit pe ordinea de zi.

După ce a disputat și aprobat decorări de veterani și calendarul festivităților de 9 mai, fix ca pe vremea guvernării comuniste, Parlamentul Republicii Moldova a mai introdus o temă de stânga, contrară agendei Guvernului, cea a unei legi a neutralității permanente care să și fie garantată de tot ce înseamnă putere majoră pe lumea asta, după un vechi proiect al lui Voronin.

Utopia unei asemenea inițiative s-a mai dovedit odată nepotrivită atunci când, de exemplu, președintele de atunci Vladimir Voronin, la cererea Rusiei, s-a apucat să solicite ca toate marile puteri și instituții regionale și globale, SUA, UE, NATO, Rusia firește, să vină să semneze un document care să garanteze neutralitatea în Republica Moldova. O neutralitate menționată constituțional, dar cu prezența trupelor ruse și ale armamentului rus în regiunea separatistă nistreană. Cât timp adoptă măsuri de stânga mai degrabă antioccidentale, Parlamentul Republicii Moldova nu a adoptat nici o reformă pro-europeană din agenda aferentă Acordului de Asociere sau Acordului de Liber Schimb.

Astfel, Legislativul de la Chișinău a adoptat, în ședința de joi, hotărârea privind crearea unui grup de lucru, care urmează să analizeze aspectele politico-juridică și, ulterior, să elaboreze un proiect de lege privind „statutul de neutralitate permanentă” a Republicii Moldova. Viitoarea lege ar trebui, în viziunea autorilor, să identifice și mecanisme prin care neutralitatea Republicii Moldova ar putea obține garanții internaționale. Aceeași Mărie comunistă cu altă pălărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițiativa vine concomitent cu dezbaterea în cadrul Curții Constituționale, a unei inițiative liberale de constatare a inaplicabilității articolul 11 din Constituție, cu privire la neutralitate, care să fie declarat nul de drept, pe cale de consecință, pentru că pe teritoriul Republicii Moldova sunt dislocate trupe străine. Liberalii care au introdus sesizarea susțin că această demonstrație este importantă pentru că iluzia că Republica Moldova ar fi neutră este periculoasă. Mai mult, ei reproșează că această inițiativă reprezintă o nouă tentativă a Moscovei de a bloca parcursul european al Republicii Moldova, prin intermediul unor agenți de influență pe care îi are la Chișinău.

Această inițiativă a PD, prezentată în plen de Dumitru Diacov, care a provocat dezbateri în contradictoriu și un schimb de replici între susținătorii și adversarii neutralității din Legislativ, a fost susținută fără rezerve de PCRM și PSRM, și a fost dur criticată de PL, în timp ce PLDM, celălalt partid al coaliției minoritare, consideră că formarea acestui grup și elaborarea unei asemenea legi este inutilă.

Reluarea acestei problematici utopice pune în dificultate actualul guvern minoritar Gaburici care se trezește cu o lege parazit votată de un partid din coaliție și căreia i se opune celălalt. Cum situația este accentuată de scandalurile de corupție și imaginea foarte proastă a unor lideri ai celor două partide, alegerile locale din 14 iunie anunță și o schimbare de majoritate, și una de Guvern la Chișinău, fie realizarea concretă a unei majorități de către cele două partide și anumite grupuri de parlamentari. Sondajele de opinie reflectă transferul intenției de vot de la partidele pro-europene de la guvernare PD și PLDM către cele două partide pro-europene de opoziție, PL și PPE.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.