Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. Mobilizare neașteptată a musulmanilor europeni pentru apărarea evreilor din sinagogă

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 1483 Vizualizari

Atentatele de la Paris și Copenhaga au avut o componentă dirijată clar împotriva libertății de expresie și de sancționare a ponegririi Profetului în caricaturi, dar au avut și o componentă profund antisemită.

 La Paris a fost atacat un magazin de produse kosher, iar la Copenhaga s-a tras în sinagogă. De altfel, pornirea antisemită la nivel european dublează recrudescența naționalistă, xeofobă, antiimigraționistă, islamofobă, populistă, eurosceptică. Și o regăsim și în Parlamentul European.

La Oslo, sâmbătă a avut loc o mobilizare neașteptată a musulmanilor și un gest simbolic de impact pentru apărarea evreilor. Astfel, la una din sinagogile locale, membrii comunității musulmane norvegiană au venit și au înconjurat-o pentru a o apăra. O lovitură puternică dată propagandei islamismului radical, anti-semitismului, jihadismului, fundamentalismului de către comunitatea islamică europeană, complet integrată în modernitatea multiculturală a Europei unite pe baza valorilor umanismului, renașterii și iluminismului, nu bigotismului sălbatic de toate culorile.

Interesante sunt și mesajele participanților către potențialii atacatori de orice religie, care ar încerca să atingă evreii din sinagogă: „dacă vreți să ajungeți la ei, trebuie să treceți peste noi”. Acest adevărat inel al păcii a făcut înconjurul lumii și, chiar dacă s-a petrecut într- o țară nordică super-civilizată, să nu uităm că tot la Oslo a avut loc atacul dement al lui Anders Brevik, cel care, de pe pozițiile naționalismului creștin al Europei islamofobe, a aruncat în aer o bombă artizanală în fața Guvernului norvegian și a ucis cu sânge rece 77 de copii din tabăra de la Utoya a Partidului Laburist norvegian.

„Islamul vorbește despre protejarea fraților și surorilor, indiferent cărei religii îi aparțin. Islamul este despre forța de a te ridica deasupra urii și să nu te scufunzi la același nivel cu cel ce te urăște. Islamul este despre apărarea fiecăruia.”. Toate sunt versete din Coran, reproduse de musulmanii participanți la marș. Jihadul este tocmai lupta cu păcatele tale de om, precum ura, de aceea orice act de ucidere a aproapelui, indiferent de religie, e calificat drept cădere în păcat. Și nici cele 70 de virgine promise la poarta raiului nu te mai întâmpină dacă mergi pe calea suicidului pentru a lua viața celorlalți, într-un act de terorism.

Gestul este inedit și menit să dea un semnal nu numai contrar apelurilor Statului Islamic către oricine își dorește să ucidă occidentali în orice formă de atac, în numele Coranului, dar este și o palmă dată europenilor și liderilor din Franța, Germania sau Marea Britanie, care au declarat nu demult că multiculturalismul european e mort.

Iar gestul este învățătură de minte și pentru noi, toți europenii, nord-africanii, locuitori ai Orientului Mijlociu, asiatici sau australieni: aparențele înșeală. Un musulman a apărat clienții evrei în magazinul atacat în Porte de Vicennes de Kulibaly, un polițist de religie islamică a fost împușcat la Paris în atacuri, apărând modernitatea, normalitatea și viețile cetățenilor francezi.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate