Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. Imigranții: purtătorii terorismului jihadist, dușmanul extern comun sau responsabilitatea față de refugiați

Iulian Chifu
Autor: | | 23 Comentarii | 1065 Vizualizari

Valul de imigranți provocat de conflictele ultimilor ani din spațiul arab pune o mare problemă unei Europe ce nu și-a revenit încă economic și își degradează respectarea principiilor.

 Miza restabilirii cotelor de imigrație face ca „porțile de intrare”, precum Italia și Grecia, să amenințe cu oferirea cărții albastre ce lear permite imigranților accesul în statele Schengen. În Ungaria guvernul adoptă retorica extremiștilor și anunță că va construi un zid la granița cu Serbia, în timp ce Macedonia reglementează tranzitul sigur al imigranților spre statele mai dezvoltate din nord. Pe fondul disputelor din cadrul UE, principiul libertății de circulație ajunge să provoace spaime, iar partidele extremiste acumulează capital politic, fapt demonstrat cel mai recent de alegerile din Danemarca. Doar Norvegia e fermă în apărarea dreptului refugiaților și a responsabilității față de cei fugiți din fața războaielor, discriminării și epurărilor etnice.

La 16 iunie, în Luxemburg s-a desfășurat Consiliul de Afaceri Interne. Oficialii europeni au dezbătut Agenda pentru Migrație, prezentată de către Comisie în data de 13 mai. Problema redistribuției imigranților și solicitanților de azil în baza schemei propuse de Comisie, în funcție de criterii precum suprafața, PIB-ul, populația etc., a fost un subiect prioritar. În același timp, pachetul de acțiuni imediate propus a fost apreciat ca fiind eficient deopotrivă pentru soluționarea crizelor actuale și pentru implementarea unor măsuri pe termen lung care să conducă finalmente la constiuirea unei adevărate politici a UE în domeniul migrației.

În fapt, Grecia a reușit prin politici susținute să combată tranzitul de la frontiera comună cu Turcia. Și nu a fost nevoie de ridicarea unui gard sau a unui zid. E un bun pas înainte, lecții învățate și bune practice utile. Nu la fel de eficiente sunt politicile din Balcanii de Vest, acolo unde statele sunt utilizate ca placă turnantă de tranzit inclusiv, sau în primul rând, pentru radicali islamiști jihadiști, cetățeni europeni întorși din zonele de conflict din Siria și Irak radicalizați, pregătiți și îndoctrinați. Aici Macedonia e subiectul presiunilor majore, pentru că drumurile către Serbia și inima Europei au creat fenomenul imigranților de pe calea ferată surprinși de tren.

Peste 25 de imigranți au fost uciși de trenuri în Macedonia, pe când urmau această rută de traversare a statului macedonean spre Serbia, în timp ce grupările de crimă organizată din Macedonia au răpit imigranți din țări precum Siria, Afganistan și Yemen pentru răscumpărare. Media susține că poliția locală conlucrează cu răpitorii în aceste situații. Autoritățile macedonene au spus că investighează aceste acuzații și că deja zeci de persoane au fost acuzate pentru astfel de infracțiuni. Dar principala decizie a fost adoptarea unui proiect de lege de către guvern, la data de 16 iunie, care urmează să treacă prin Parlament și care prevede traversarea sigură a teritoriului macedonean de către imigranți ilegali, timp de 72 de ore.

Traversarea e asigurată de poliție și autorități pentru a evita accidentele sau acțiunile criminale, în condițiile în care Centrul pentru imigranți de la Gazi Baba, din Skopje, e supraaglomerat și are condiții inumane de cazare. Inedit ca de obicei, la 17 aprilie, Premierul Viktor Orban a decis să construiască un zid înalt de 4 metri și lung de 179 de kilometri la granița cu Serbia. Acest zid ar urma să oprească fluxul masiv de imigranți ce vin din Orientul Mijlociu și Africa. În 2014, Ministerul de Interne de la Budapesta număra nu mai puțin de 43.000 de imigranți pe teritoriul Ungariei. Conform ultimelor statistici, în 2015 au ajuns în Ungaria 54.000 de imigranți.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate