Editura Evenimentul si Capital

PULSUL PLANETEI. După revizionism și revanșism, Rusia scandalagiul și bătăușul din Sistemul Internațional, amenințând și România

Iulian Chifu
Autor: | | 39 Comentarii | 2242 Vizualizari

Rusia este deja statul ce probează o singularitate majoră în sistemul internațional, după ce a pus sub semnul întrebării regulile dreptului internațional și a schimbat prin forța armelor frontierele în Europa, încălcându-și propriile angajamente la nivel european.

Există o lungă lisă de acorduri internaționale și reguli încălcate de către Federația Rusă la anexarea Crimeii și cu agresiunea militară din Estul Ucrainei, de la Helsinki 1, la Carta de la Paris pentru o nouă Europă, Acordul de la Budapesta privind intrarea Ucrainei în tratatul de neproliferare nucleară, cedarea armamentului nuclear din perioada sovietică în schimbul garanțiilor de independență și integritate teritorială, actul fondator NATO-Rusia sau acordurile UE-Rusia.

Mai nou, Rusia s-a dovedit un actor care nu îndeplinește cu bună credință un alt angajament din cadrul regulilor ONU, statuat și de dreptul internațional: abținerea de la utilizarea forței și de la amenințarea cu utilizarea forței. În afara acțiunilor din Georgia și Ucraina, utilizarea direct a forței, Federația Rusă a trecut la o perioadă sistematică de amenințare cu utilizare a forței, sub diferite pretexte, la adresa statelor din Estul Europei cu precădere, inclusiv la adresa României. Iar procedeul de intimidare la adresa statelor suverane trebuie denunțat și contracarat la nivel statal, pentru a evita o presiune suplimentară asupra populației și manifestarea eficienței războiului informațional la adresa occidentului, inclusiv a țării noastre.

Totul a început cu pretențiile ca statele din spațiul post-sovietic să-și subordoneze interesele lor naționale intereselor ruse, nedefinite, schimbabile. Într-un acces de revizionism de tipul doctrinei Berejnev a suveranității limitate, Federația Rusă a cerut statelor post-sovietice să nu-și aleagă liber soluția de securitate – intrarea în NATO, nici cea de prosperitate - intrarea în spațiul de liber-schimb al UE. Presiunea a fost atât de mare încât atunci când Georgia și Ucraina au anunțat aspirațiile de intrare în Membership Action Plan, un proiect ce premerge invitarea în Alianță, Rusia a declanșat războiul ruso-georgian, iar când Ucraina a vrut să intre în spațiul de liber schimb european, a anexat Crimeea și a declanșat războiul din Estul Ucrainei, încălcând Carta de la Paris pentru o nouă Europă ce spunea explicit că statele din estul Europei au dreptul să-și aleagă liber opțiunea de Securitate și prosperitate.

Apoi Rusia a avut pretenția ca NATO să nu se extindă spre Est, pe motiv că se simte amenințată de apropierea Alianței defensive de granițele sale, o aberație deoarece Alianța e una a regulilor și previzibilității cu care Rusia avea relații directe și nici nu e una pregătită să atace vreodată orice vecin, din contra, una din condițiile tacite intrării în Alianță a oricărui stat este buna relație cu vecinii.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate