Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Tulburarea de personalitate dependentă poate duce la abuzul fizic sau sexual

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 0 Comentarii | 1363 Vizualizari

În acest articol voi aduce în discuţie o altă tulburare de personalitate din clusterul C, şi anume tulburarea de personalitate dependentă. O caracterizare metaforică a acestei tulburări a făcut-o Alejandro Jodorowsky: ”Păsările care se nasc în cuşcă au impresia că a zbura este o boală”.

Tulburarea de personalitate dependentă a fost cunoscută anterior ca tulburare de personalitate astenică. Aceasta este o tulburare care se caracterizează printr-o dependenţă psihologică omniprezentă faţă de alte persoane. Face parte din grupul tulburărilor de personalitate anxioase, alături de tulburarea de personalitate fobică şi obsesiv-compulsivă.

Tulburarea de personalitate dependentă se întâlneşte mai frecvent la sexul feminin şi se defineşte prin nevoia exagerată a persoanei ca altcineva să aibă grijă de ea, să ia decizii în locul ei, comportament de supunere şi dependenţă emoţională. Tulburarea de personalitate dependentă prezintă un risc crescut pentru depresie sau anxietate, abuz de alcool sau droguri, abuzul fizic, emoţional sau sexual.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Din punct de vedere clinic se pot întâlni următoarele aspecte:

  •  nevoia ca altcineva să se ocupe de ea, să-i organizeze viaţa, să ia decizii în locul ei;
  •  nevoia de protecţie şi sprijin continuu;
  •  teama de separare de persoana de care depinde;
  •  incapacitatea de decizie cu privire la viaţa proprie şi la micile activităţi zilnice;
  •  evitarea asumării responsabilităţii, îi lasă pe alţii să decidă;
  •  dificultăţi în a-şi exprimă opiniile, temându-se să nu piardă sprijinul persoanelor de care depinde;
  •  dificultăţi în a-şi planifica activităţi proprii, a derula un proiect propriu în mod independent, lipsa de interese şi preocupări proprii;
  •  se simte neajutorată lăsată singură, îi este teamă să se descurce pe cont propriu;
  •  trăieşte cu teama de a fi părăsită, abandonată;
  •  are nevoia de a intra în relaţii prin care să primească sprijin şi atenţie.

Diagnosticul diferenţial al tulburării de personalitate dependentă trebuie făcut în special cu tulburarea de personalitate borderline. Teama de abandon şi separare este întâlnită şi în tulburarea de personalitate bordeline, numai că în aceast caz reacţia este impulsivă, de autodistrugere şi mutilare, de lezare a propriului corp. O persoană cu tulburare de personalitate bordeline, când simte ameninţarea cu separarea, trece de la dragoste la ură faţă de aceeaşi persoană. În tulburarea de personalitate dependentă, persoanele se agaţă de alţii, atârnă desperate de alţii şi acceptă cu supunere condiţiiile existenţei alături de cealaltă persoană. Dacă separarea se produce, există risc de dezvoltare a tulburărilor afective, cum ar fi depresia.

Diagnostice diferenţiale se fac şi cu tulburarea de personalitate evitantă sau antisocială. Cei care suferă de tulburare de personalitate de tip evitant au o frică pronunţată ca nu cumva să fie criticaţi sau respinşi, sunt hipersensibili la evaluări negative şi foarte rezervaţi şi inhibaţi social. Persoanele care suferă de tulburare de personalitate antisocială, atunci când sunt respinse sau părăsite, se manifestă prin sentimente de ură şi acţiuni antisociale.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
23:27 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS

Articole salvate