Editura Evenimentul si Capital

PSD vrea SĂ SCHIMBE Legile SRI și SIE. "Activitatea Serviciilor riscă să devină câmpul de bătaie al actorilor politici"

Florin Iordache
Autor: | | 2 Comentarii | 265 Vizualizari

Președintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat astăzi la conferinţa "Controlul democratic al serviciilor de informaţii: provocări şi modele de succes în UE şi România", organizată la Palatul Parlamentului, că ar trebui modificate Legile Serviciilor pentru că, în prezent, acestea funcționează după unele învechite.

"Activitatea Serviciilor riscă să devină câmpul de bătaie al actorilor politici (...) Ne afectează în mod clar că Serviciile funcționează după legi din 1990. Viitoarele partide care vor intra în Parlament trebuie să vină cu un nou proiect legislativ în domeniul siguranței naționale", a spus Florin Iordache. 

Corupţia este un factor de ameninţare major pentru România dar de acest fenomen nu ar trebuie să se ocupe Serviciile, a susținut și  Iain Camerun, reprezentant al Comisiei de la Veneţia.  "Nu ar trebui să o facă, corupţia constituie o problemă majoră în România, o problemă endemică. Normalitatea înseamnă că e o problemă de care trebuie să se ocupe Parchetul şi Poliţia, nu serviciile de informaţii", a spus Iain Camerun.

El a mai spus  că un serviciu de informaţii ar trebui să se ocupe de fapte care preced ameninţările, de etapa "preinfracţională, iar ca să înţelegi ameninţarea (la siguranţa naţională - n.r.) trebuie să înţelegi şi "normalitatea" ameninţării. 

"Personal nu am văzut un sistem parlamentar cu o responsabilitate foarte mare. Politicienii sunt ocupaţi, au insuficiente cunoştinţe de specialitate, sunt foarte interesaţi în publicitate, iar unii politicieni în probleme de confidenţialitate sunt imaturi şi doresc să înregistreze profit politic şi folosesc serviciile de informaţii. Însă politicienii au legitimitate democratică de a monitoriza. Prin urmare, cel mai bun mecanism de responsabilitate constă în combinarea cunoştinţelor experţilor cu cele ale politicienilor pentru a crea un mecanism hibrid", a mai spus Camerun. 

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate