PSD renunță la "avizul de securitate" de la SRI, ca să scape de "fantomele" lui Tudose și Ponta!

PSD renunță la "avizul de securitate" de la SRI, ca să scape de "fantomele" lui Tudose și Ponta!

Agitație mare pe tema avizelor pe care le dădea SRI pentru numirea unor miniștri în guvernul Tudose, dar nu numai, fiind vizată și perioada guvernelor conduse de Victor Ponta, după cum ne-au porecizat surse din PSD. Întrucât am fost, în calitate de consultant politic, apropiat de cel puțin doi prim-miniștri, vă pot da mai multe detalii pe această temă.

Dar să vedem cum a început totul. O simplă declarație ce putea să treacă neobservată: 

„Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru", a afirmat Ecaterina Andronescu, într-o emisiune TV miercuri seară. De aici s-a declanșat o întreagă isterie. 

Presa a început să "sape" pe această temă și a obținut mai multe detalii: 

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ultimii ani am simţit că se întâmplă lucruri bizare, în sensul că cei care câştigă alegeri şi doresc să-şi promoveze colegii, cu cât sunt mai vocali împotriva statului paralel, cu atât primesc avize negative şi fără explicaţii şi nu se spune care sunt problemele pentru că sunt secrete de stat. Ne-am cam săturat”, a argumentat Codrin Ştefănescu decizia CExN al PSD.

Surse din PSD ne-au precizat faptul că în ședința CEx de acum câteva zile, Mihai Tudose, fostul prim-ministru, a fost acuzat că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcție, spre verificare la serviciile secrete, informație publicată de noi la acel moment.

"Zeci de persoane au fost respinse de la numiri de către Tudose și Ciolacu pe motiv că nu au aviz de securitate", ne-a declarat unul din liderii PSD. La întrebarea mea dacă acest lucru a fost verificat vreodată ca fiind adevărat, dacă era doar un pretext pentru a-l șicana pe Liviu Dragnea, răspunsul a fost interesant: "Cine știe? Cei doi formaseră la guvern o gașcă în care nu intra nimeni din afară, iar informațiile care veneau la partid erau zero!"

Totodată în rândul liderilor PSD se vorbește despre faptul că pe vremea guvernelor lui Victor Ponta se cereau avize de la SRI pentru persoane, proiecte de legi, ordonanțe, adică cam pentru tot. Liderii PSD spun că Victor Ponta nu făcea nici o mișcare guvernamentală importantă fără să se consulte cu George Maior sau Florian Coldea, șefii SRI. 

De altfel, Victor Ponta a dat de înțeles că a procedat așa: 

„Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a povestit la un moment dat, fostul premier PSD.

La prezentarea lui Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea făcea referire la această "traumă", atribuită în folclorul pesedist în special lui Victor ponta, așa cum spuneam:

”Eu sper ca premierul Grindeanu să ceară de la SRI informații despre persoane pe care intentioneaza să le numească în funcție, nu avize. Decizia de numire în funcție trebuie să și-o păstreze prim-ministrul, să țină cont de acele informații, pentru că nu cred că SRI trebuie să avizeze numiri pe care le face un premier în Guvern sau în structurile guvernamentale.

Ce înseamnă acest "aviz de securitate"? Potrivit legii 14/1992 art. 4 lucrurile sunt reglementate astfel:

La cererea conducătorului instituţiei publice, regiei autonome sau societăţii comerciale, Serviciul Român de Informaţii verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe funcţii în respectivele unităţi, ce presupun accesul la informaţii şi activităţi cu caracter secret de stat sau care, potrivit legii, nu pot fi divulgate.

Sunt excepţii de la prevederile alin. 1 judecătorii, procurorii, funcţionarii publici din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază, care îşi stabilesc măsuri proprii de apărare a secretului de stat, potrivit legii. 

Adică un prim-ministru poate cere oficial SRI date despre anumite persoane. Iar SRI are obligația să le răspundă. Numai că acest lucru se întâmplă la cerere, nu automat. 

Dacă nu vrei să știi ce hram poartă un om înainte să-l numești, nu întrebi. Exact asta i-au cerut liderii PSD premierului desemnat Viorica Dăncilă să facă. Să nu mai întrebe SRI, SIE, Ministerul de Interne, SPP sau mai știu eu serviciu de informații despre oamenii pe care urma să-i numească în funcții. 

Pe de altă parte, SRI, ca și SIE, are obligația de a informa beneficiarii legali informații referitoare la adresa siguranței naționale, Legea 51/1991. Acestea sunt așa numitele buletine informative pe care toți demnitarii le primesc, potrivit nivelului de cunoaștere necesar. În fruntea listei este Președintele României, primul-ministru, miniștrii, etc. Aceștia primesc buletinele informative, le citesc și le restituie în același plic. Nu se admite copierea sau păstrarea informărilor având caracter de secret de stat. Ca fapt divers, știu cel puțin un demnitar care restituia plicurile nedesfăcute, dar asta se întâmpla demult. 

Interesant este altceva. Din discuțiile pe care le-am avut cu un fost prim-ministru, acesta mi-a precizat că n-a cerut niciodată aviz pentru numirea unui ministru sau secretar de stat la SRI, sau la oricare altă instituție a statului: "Este un non-subiect, pentru că SRI nu putea aviza numirile de miniștri, pentru că nu le ceream".

Cu alte cuvinte, din ceea ce știa el, asemenea cereri nu erau folosite în procesul de desemnare a unui demnitar, inclusiv la nivelul președinției României fiind extrem de rare. 

În aceste condiții, ne putem întreba dacă Victor Ponta și Mihai Tudose nu care cumva au folosit sperietoarea cu avizele SRI pentru a-i ține în șah pe liderii SRI.  Cu alte cuvinte se pune întrebarea dacă partidele de tenis de la T14 sau de la Ștrandul Generalilor nu țineau loc de "cereri oficiale".