Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Cu 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri, Ponta obţine prima victorie: Geoană, Şova şi Vanghelie, EXCLUŞI din PSD. Ponta: „Vrem să continuăm să guvernăm”

Victor Ponta joacă tare în PSD
Autor: | | 230 Comentarii | 12442 Vizualizari

Liderii social-democraţi s-au reunit la sediul central din Kiseleff, în prima şedinţă a Comitetului Executiv după înfrângerea în alegerile prezidenţiale. Ei au hotărât, cu 80 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie. Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat apoi că s-a decis ca în primăvara anului viitor să aibă loc Consiliul şi Congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri şi se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani.

UPDATE 18.20: Ponta susține o declarație de presă:

 • Trebuie să ne asumăm, eu și echipa de conducere, trebuie să ne asumăm. Le-am mulțumit tuturor pentru activitatea din ultimii cinci ani. În urma acestor alegeri am pierdut pentru a treia oară prezidențialele, însă am obținut cel mai mare scor. Noul proiect, pentru următorul ciclu electoral, trebuie să țină cont de realizări. Dacă înțelegem foarte clar ce am greșit, avem șansa să ne facem în continuare rolul pe scena politică.
 • Prima decizie adoptată: organizăm Consiliul Național și Congresul în primăvara anului viitor. Este nevoie de timp pentru a construi noua echipă de lideri. Actuala echipă asigură conducerea până în primăvară.
 • A doua decizie: asumarea actului guvernării. Sunt multe lucruri de făcut în continuare. Ne dorim să prezentăm o formulă restructurată de guvern.
 • Știam de decizia UDMR, le respect decizia. Voi considera întotdeauna necesar ca minoritatea maghiară să aibă o voce puternică.
 • Vreau să continuăm să guvernăm bine, cu o clară aplecare spre sănătate, educație și infrastructură.
 • Aș dori să relansăm proiecte importante legate de descentralizare și constituție. PSD are însă nevoie să vină cu un nou proiect politic.
 • Principalele acuzații, legate de comunism...trebuie să găsim o soluție legată de ruperea de trecut. Corupția: evident că am plătit un preț. PSD va avea un viitor în măsura în care în viitor vom arăta că nimeni nu este protejat.
 • De asemenea, imaginea de partid al baronilor locali dacă nu o schimbăm poate vom câștiga alegeri locale și parlamentare, dar niciodată prezidențiale.
 • O să încerc să fiu un prim-ministru bun.
 • Poate că unul din mesaje a fost că puterea trebuie partajată.
 • Mi-aș dori ca toți cei care sunt aleși...să conlucreze.
 • Nu o să dau niciodată vina. Îmi asum singur această reposabilitate. Din acest punct de vedere pe care nu doar eu, ci majoritatea colegilor, cu două voturi împotrivă, au considerat că trebuie să ne despărțim. Uneori e nevoie de decizii radicale. E nevoie să rămâi în echipă cu cei care au un poriect comun cu tine.
 • Dacă este să pierdem alegerile în 2018, măcar nu pentru că suntem comuniști, corupți, partidul baronilor locali.
 • Vom cere un vot în Parlament, vom prezenta bugetul, nu se va schimba cota unică. Ce este deja adoptat este prins în proiectul de buget.
 • Am considerat cei 80 de colegi care au votat pentru că este un moment ca fiecare să meargă pe drumul lui.
 • Cum să spun că e devină Geoană? Am vorbit despre viitor și despre faptul că este nevoie ca o echipă să fie coezivă.
 • Dacă aș fi știut azi tot ce trebuie făcut pentru ca în 2016 să fim partidul care guvernează bine, aș fi convocat congresul în decembrie.
 • Voi susține acel proiect, în primăvară, care va răspunde și supărărilor celor sase milioane care au votat împotrivă.
 • Nu am să-i reproșez nimic domnului Vanghelie. Avem concepții diferite. Nu mă tem de o rupere a partidului. Am oferit și varianta retragerii mele, dacă se găsea soluție mai bună.
 • În acest moment eu văd o majoritate care va funcționa.
 • Noi am trecut la 50% absorbția fondurilor europene. Trebuie să fie 80%.
 • Domnul Șova a fost acuzat de prea mult entuziasm, sunt convins că va rămâne alături de noi măcar în grupul senatorial.
 • Și pe corupții de la PNL tot noi a rezultat că-i apărăm. Trebuie o schimbare de atitudine.
 • Toată echipa de conducere își încheie mandatul, dar nu pentru că am pierdut alegerile. Până la congres ne ducem la bun sfârșit mandatul.
 • Le-am spus colegilor că nu candidam dacă făceam congres repede în decembrie.
 • Părintele înfrângerii din 16 sunt doar eu.

UPDATE. 18.10. Într-o declaraţie dată publicităţii imediat după şedinţa PSD, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a spus că "Ponta este dator României cu o reformă reală a PSD" şi a cerut retragerea lui Ion Iliescu.

"Victor Ponta este deja un lider politic puternic şi cu experienţă, conduce cel mai mare partid, este Prim Ministru şi până acum avut în viaţă victorii şi înfrângeri. De astăzi, Victor Ponta are o misiune extrem de grea.

Acesta trebuie să forţeze reformarea reală a PSD şi a întregului sistem politic. Pentru că acesta a fost sensul votului oamenilor din alegerile prezidenţiale, indiferent de turul de scrutin.

PSD şi restul partidelor trebuie să se schimbe! Trebuie să arate că au un răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie şi ineficientă.

Victor Ponta nu a fost în PCR. În anul 2014 era singură şansă că PSD să arate că propune românilor un lider tânăr, că s-a rupt de trecut. Tineri care nu au fost în PCR îl acuză pe Ponta de comunism!  Trebuie să ne rupem de cei 25 de ani de după Revoluţie.

Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se aşează la fiecare şedinţa lângă preşedintele PSD avem o problema. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel că Ion Iliescu şi generaţia să.  Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani.

Cred că e momentul că Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD", spune Sebastian Ghiţă.

Citeşte şi: Deputatul PSD Sebastian Ghiţă: "E momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Toţi cei cu probleme cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi din PSD"

UPDATE 18.05. Dan Șova:

 • Am fost exclus
 •  Vreau un timp de reflexie pentru mine
 • Deocamdata accept sanctiunea care mi-a fost aplicata, nu trebuia sa iesim iemdiat atunci
 • Am incalcat un princpiu de baza, acela al unitatii partidului.
 • Este o decizie corecta, mi-o asum.

Citeşte şi: Dan Șova, după excluderea din PSD: "Îmi asum greșeala"

UPDATE 18.00. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis suspendarea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova.

Marian Vanghelie:

 • La băieţii ăştia le e frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid
 • A fost o execuţie, motivaţia că am dat declaraţie, că sunt lângă Mircea Geoana, că Șova e în greţuri cu  Dragnea, nişte prostii
 • Ponta a plecat în Dubai l-a lăsat pe Dragnea să se ocupe de partid. Acum Ponta spune că nu poate conduce partidul dacă noi suntem aici. Nu-i partidul muţilor, suntem nebuni?
 • Am pierdut alegerile şi nu ne dăm seama că nu mai putem să ne prezentăm cu acelaşi candidat peste cinci ani şi cu Liviu Dragnea şef de campanie

Citeşte şi: Vanghelie, după excluderea din PSD: Nu am văzut asemenea execuţii nici la partidul comunist

UPDATE. 17. 50. Mircea Geoană:

 • Toată lumea e nervoasă, caută țapi ispășitori. A fost o discuție lungă, în final Ponta a făcut propuneri de excluderi pentru un număr de colegi, inclusiv pentru mine. Opinia majoritară a fost de suspendare până la Congres.

Citeşte şi: Mircea Geoană, confuz: Partidul a decis suspendarea mea, a lui Șova și a lui Vanghelie, până la Congresul PSD

UPDATE 17.30 Surse din PSD au declarat pentru EVZ că Victor Ponta a cerut excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie

UPDATE 15.47. Potrivit unor surse citate de B1 tv, pesediștii vor organiza un Congres în luna martie. PSD-ul a decis să rămână la guvernare și nu se va aplica nicio sancțiune în urma eșecului de la alegerile prezidențiale. De asemnea, se pare că în cursul ședinței au existat și critici la adresa ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu.

A existat și un schimb dur de replici între ministrul Transporturilor, Ioan Rus și Ion Iliescu. Potrivit gandul.info, Rus a luat cuvântul şi a susţinut că, după alegerile de duminica trecută, Ponta trebuie să fie "dezlipit de eticheta de comunist". "Mă faceţi pe mine comunist?! Eu am făcut revoluţia", i-a răspuns Iliescu lui Rus.

În discursul de încept, Ponta și-a asumat eșecul de la prezidențiale.

UPDATE 13.00.  După ce a început ședința, semnalul telefoanelor mobile a fost bruiat. Bruiajul semnalului nu reprezintă un fapt inedit, de regulă şedinţele social-democraţilor desfăşurate la sediul central desfăşurându-se fără semnal de comunicaţii.

UPDATE 12.00. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că va fi o reuniune importantă, fără să dea însă alte detalii legate de agenda acesteia. "Va fi o şedinţă importantă. La final, o să vă spunem ce am decis", a spus Ponta.

Ecateriana Andronescu a ajuns și ea la sediul PSD, direct de la DNA. "Mi se pare că acum este nevoie de calm, de inteligență. Eu cred că un război nu aduce decat victime. Și nu avem nevoie de victime", a spus Andronescu.

UPDATE 11.45. Dan Șova a ajuns la sediul PSD. Acesta a recunoscut că s-a pripit cu declarațiile de după aflarea rezultatelor, însă nu regretă afirmațiile făcute. Întrebat de jurnaliști dacă lui Liviu Dragnea i se va cere demisia, acesta a spus că acest lucru se va discuta în partid. "Vă reamintesc că la şedinţa Biroului Permanent din timpul campaniei ne-am autosuspendat până la prima şedinţă a Comitetului Executiv, deci autosuspendarea tocmai a expirat când intru pe uşă acum", a spus Şova înainte de începerea şedinţei conducerii PSD."E un zvon de presa", a spus Șova, despre eventuala sa excludere din partid.

Robert Negoiță a fost întrebat despre o posibilă excludere a sa: "Cine a făcut lista de excluderi? Ce înseamnă o serie de colegi? Daţi-mi un nume". "Delictul de opinie nu mai e condamnat de multă vreme. Doar pe vremea de tristă amintire erau condamnate delictele de opinie", a mai spus Negoiță.  

Vanghelie: "Dacă mie nu-mi place de cineva, nu cred că trebuie să îl exclud "  

"Eu nu cred în aceste liste. Pot fi persoane supărate, dar eu cred că lucrurile trebuie analizate foarte serios. Eu cred că, chiar dacă mie nu îmi place de cineva, nu trebuie să îl exclud. Eu aş vrea să combatem aceste lucruri în Consiliul Naţional, în Congres, şi nu cred că aşa pot fi excluderile", a spus Marian Vanghelie întrebat despre existența unei liste cu excluderi. El a adăugat că a fost invitat la şedinţă, chiar dacă invitaţia a venit mai târziu. "Am înţeles că fiind o persoană care nu sunt cunoscută şi numele fiind foarte complicat, Vanghelie, am înţeles că am fost lăsat la urmă, a venit mai târziu invitaţia, n-a fost nicio problemă, am primit şi mesajul şi invitaţia", a precizat primarul Sectorului 5.

Senatorul PSD Mircea Geoană s-a declarat convins că va fi ”o discuţie lucidă şi calmă” şi a precizat că ”poate să asigure,din experienţa sa mai veche cu astfel de momente, că partidul are resurse de înţelepciune pentru a merge mai departe".

Ion Iliescu nu a dorit să facă declarații.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan , întrebat despre o posibilă remaniere guvernamentală a spus că premierul Victor Ponta ar trebui să renunţe ”la cei care nu au fost performanţi”.

Liderul de la Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost unul dintre primii care au ajuns la PSD, în această dimineaţă. El a spus că nu este interesat de excluderile din partid şi de o strategie care să scoată partidul din criza în care se află acum. 

Ioan Rus a spus că pesediștii vor stabili împreună ce au de făcut și o să-și asume fiecare erorile.

Şi Cătălin Ivan a venit la partid: "Categoric din punctul meu de vedere congresul trebuie să aibă loc la primăvară, trebuie făcute analize". "Sunt de părere că nu trebuie să căutăm vinovaţii acum", a spus el, întrebat dacă Ponta-Dragnea ar trebui să plece. "Eu exclud ideea de excluderi acum. (...) este o vină colectivă", a mai spus el, întrebat dacă Marian Vanghelie sau Dan Şova ar trebui să fie daţi afară.

Prima analiză serioasă a ceea ce s-a întâmplat la alegeri și strategia care trebuie urmată, atât la nivelul partidului, cât și la nivelul guvernării sunt principalele subiecte de pe agenda Comitetului Executiv al PSD care se reunește astăzi.

Atmosfera se anunță tensionată, în condițiile în care unii dintre social-democrați au cerut deja demisii, ieșirea de la guvernare sau convocarea urgentă a unui congres. În același timp, premierul Victor Ponta a avertizat că va uza de „toată autoritatea pe care încă o mai are în partid” pentru a-i sancționa pe cei care încearcă să profite de această conjunctură pentru a face jocuri politice, mergând până la excluderea din partid.

Suspendat din funcția de vicepreședinte și purtător de cuvânt, Dan Șova a spus că va merge la ședința partidului, chiar dacă nu a fost convocat. În aceeași situație se află și primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, suspendat și el din funcția de vicepreședinte în timpul campaniei electorale.

Dan Șova și Marian Vanghelie au fost printre cei care au cerut demisia președintelui executiv Liviu Dragnea, care a fost șeful campaniei.

Și Robert Negoiță a avut critici legate de strategia partidului, cerând ieșirea de la guvernare. La ședință este așteptat și președintele de onoare Ion Iliescu, cel care a cerut convocarea unui congres extraordinar.

După întrevederea din aceste zile cu parlamentarii PSD, Ponta a anunțat că un congres va avea loc abia în primăvară, iar, după 10 decembrie, dată la care va fi definitivat bugetul de stat, va propune coaliției o nouă echipă guvernamentală, din care să facă parte și PLR.

Tag-uri: PSD, CEx, Victor Ponta



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate