Negustoria dintre PSD și Klaus Iohannis stă la baza mult anunțatei OUG privind pensiile speciale | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Negustoria dintre PSD și Klaus Iohannis stă la baza mult anunțatei OUG privind pensiile speciale | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

În Topul neroziilor făcute/spuse cu ochii larg deschiși dintr-un număr anterior așezam decizia de eliminare a pensiilor speciale, deocamdată doar anunțată, printre faptele aparținînd politicii lui nitam-nisam, tipică PSD după alegerile din 11 decembrie 2016:

„Eliminarea pensiilor speciale e una dintre acele măsuri pe care un partid politic o promite în campanie și mai ales una înscrisă în programul politic al unui partid. Nici în campanie, nici în cele șapte luni scurse de la victoria din 11 decembrie 2016, PSD n-a suflat o vorbă despre eliminarea pensiilor speciale ca măsură ținînd de o viziune asupra societății românești. În aceste condiții, acum, la sfîrșit de iulie, în toiul vacanței, PSD anunță eliminarea pensiilor speciale prin Ordonanță de urgență și nu prin lege, cum ar trebui. Asistăm la un nou exemplu de politică poreclită de mine a lui nitam- nisam. Cînd te aștepți mai puțin, fără o minimă pregătire publică, ba chiar învăluită în cel mai profund secret, se ia o măsură radicală într-un domeniu social-economic. De ce se elimină pensiile speciale prin Ordonanță de urgență acum și nu peste peste cîteva luni? De ce nu s-au eliminat pînă acum?”

Întrebărilor puse mai sus trebuie să le adăugăm alte cîteva, ivite din desfășurarea ulterioară a evenimentelor: 1. De ce Ordonanța de urgență va stabili intrarea în vigoare a măsurii abia peste o lună și ceva, pe 15 septembrie 2017?

E o întrebare legitimă ivită din explicațiile date de liderii PSD, e drept mai mult în șoaptă, decît în gura mare. Sistemul de pensii nu mai suportă sumele mari ce trebuie date beneficiarilor de pensii speciale. Dacă e așa, judecînd după valul de pensionări din Sistemul de forță, intrarea în vigoare a măsurii abia pe 15 septembrie dă posibilitatea beneficiarilor de pensii speciale după legea prezentă să iasă la pensie cu sume uriașe. PSD susține că aceste pensii, obținute pînă în 15 septembrie, ca și cele obținute deja, nu vor fi micșorate după intrarea OUG în vigoare. Păi unde-i afacerea cu economisirea? În loc să reducă povara fiscală de la Buget a pensiilor speciale, amînarea pînă-n 15 septembrie 2017 o sporește.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Eliminarea pensiilor speciale e o măsură înainte de toate ținînd de echitate. Remarcam în textul anterior că, deși partid de Stînga, teoretic bazat pe echitate și egalitate, PSD n-a trecut în programul electoral și nici în programul de Guvernare – 1 și 1 bis – eliminarea pensiilor speciale. Să admitem că PSD s-a temut de reacția Sistemului de forță. Da, dar acum, cînd s-a luat taurul de coarne, te-ai aștepta ca liderii PSD, în frunte cu premierul și cu Liviu Dragnea, să n-aibă răgaz în fălirea cu această măsură, prezentată, desigur, drept una de Stînga autentică. În chip surprinzător, liderii PSD nu fac mare caz de măsură. Explicațiile sînt mai mult sugerate decît date fățiș și reduse la planul economic.

3. După anunț, s-a născut un val de pensionări voluntare în Armată, în MAI, în SRI. Mulți dintre cei care pleacă sînt în puterea vîrstei. De fapt, în instituțiile de forță, vîrsta înseamnă experiență, unul dintre lucrurile cele mai importante în Armată, în Poliție, în Jandarmerie, cînd vine vorba de funcții de comandă. Deși se poate vorbi de un balamuc în instituțiile de forță, Klaus Ioha nnis, cel răspunzător de instituțiile de forță, nu emite nici măcar un bombănit. Surprinzător e faptul că nici liderii PSD nu-și exprimă îngrijorarea. Lucru ciudat, dacă ne gîndim că militarii și militarizații au fost în atenția PSD încă de pe vremea cînd partidul se numea FSN.

Întrebările stîrnite de măsura anunțată doar (ce-aș mai rîde dacă OUG nu va mai fi dată!) dau naștere unei ipoteze. Am lansat-o duminică seara, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România tv. Pe fondul entuziasmului mai mult sau mai puțin interesat din presa noastră față de măsura anunțată de PSD, ipoteza mea a trecut neobservată. Acum, după trecerea mai multor zile de la anunț, cînd avem deja imaginea valului de pensionări din Sistem, ipoteza mea poate fi luată în seamă.

Eu cred că măsura anunțată de PSD n-are nici o legătură cu posibila criză a sistemului de pensii. PSD s-a bazat întotdeauna electoral pe angajații din instituțiile de forță. Electoratul PSD e alcătuit în mare parte din respectuoși cu militarii și pe deasupra convinși că stilul militar ar fi bun și în administrarea țării. Teoretic, măsura anunțată de PSD nu numai că nu-i aduce partidului avantaje electorale (situarea militarilor pe aceeași treaptă cu civilii ține de TeFeLism mai degrabă decît de PSD-ism), dar mai mult riscă să contribuie la o oarecare confuzie în rîndul naționaliștilor care asigură capitalul politic al partidului. Eu cred că măsura are legătură cu intenția PSD de a scoate din Armată, din MAI și din alte instituții de forță oameni considerați a fi promovați sub cele două mandate ale lui Traian Băsescu și înlocuiți cu oameni din clientela sa politică. Pentru aceasta, PSD a făcut o negustorie cu Klaus Iohannis. Măsura anunțată de PSD i-a facilitat lui Eduard Hellvig și prin asta lui Klaus Iohannis cea mai mare curățare a SRI din istoria postdecembristă. O operațiune încheiată cu succes, fără scandal și mai ales fără evenimente teribile gen Fuga lui Hayssam din 2006. Desigur, ofițerii respectivi, toți din gruparea Coldea, puteau fi pensionați și fără măsura anunțată de PSD. Stabilirea datei de 15 septembrie pentru aplicarea măsuri de eliminare a pensiilor speciale a creat însă premisele plecării din SRI fără scandal. În pierdere de influență prin căderea lui Florian Coldea, membrii grupului au socotit că n-are nici un rost să mai rămînă. Oricum, pînă la urmă tot plecau, chiar dacă mai tîrziu, dar fără pensiile uriașe de acum. Cei promovați în locul SRI-iștilor pensionați aparțin grupării Eduard Hellvig și, evident, grupării Klaus Iohannis. Prin măsura asumată de PSD, Klaus Iohannis și-a rezolvat marea problemă a scoaterii din Sistem a oamenilor promovați de regimul Traian Băsescu.

Numirea noilor oameni în Armată, dar mai ales în MAI depinde exclusiv de PSD. Prin măsura anunțată, Liviu Dragnea scapă de oamenii fostului regim, dar și de cei care nu recunoșteau autoritatea lui Carmen Dan și implicarea PSD în Sistemul de forță prin măsura anunțată. Un fel de erdoganizare a Sistemului de Apărare făcută în dulcele stil românesc: La mica înțelegere. De ce nu reacționează Klaus Iohannis la PSD-izarea Sistemului de Apărare? Pentru că dă curs negustoriei cu PSD. PSD-ul i-a asigurat prin măsura anunțată schimbările din funcțiile asupra cărora are influență, din instituțiile de forță față de care are interes: SRI, STS, SPP.

În schimb, PSD are mînă liberă să erdoganizeze cu mijloace pașnice Sistemul de Apărare al României.