Editura Evenimentul si Capital

Negustoria dintre PSD și Klaus Iohannis stă la baza mult anunțatei OUG privind pensiile speciale | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 6 Comentarii | 5929 Vizualizari

În Topul neroziilor făcute/spuse cu ochii larg deschiși dintr-un număr anterior așezam decizia de eliminare a pensiilor speciale, deocamdată doar anunțată, printre faptele aparținînd politicii lui nitam-nisam, tipică PSD după alegerile din 11 decembrie 2016:

„Eliminarea pensiilor speciale e una dintre acele măsuri pe care un partid politic o promite în campanie și mai ales una înscrisă în programul politic al unui partid. Nici în campanie, nici în cele șapte luni scurse de la victoria din 11 decembrie 2016, PSD n-a suflat o vorbă despre eliminarea pensiilor speciale ca măsură ținînd de o viziune asupra societății românești. În aceste condiții, acum, la sfîrșit de iulie, în toiul vacanței, PSD anunță eliminarea pensiilor speciale prin Ordonanță de urgență și nu prin lege, cum ar trebui. Asistăm la un nou exemplu de politică poreclită de mine a lui nitam- nisam. Cînd te aștepți mai puțin, fără o minimă pregătire publică, ba chiar învăluită în cel mai profund secret, se ia o măsură radicală într-un domeniu social-economic. De ce se elimină pensiile speciale prin Ordonanță de urgență acum și nu peste peste cîteva luni? De ce nu s-au eliminat pînă acum?”

Întrebărilor puse mai sus trebuie să le adăugăm alte cîteva, ivite din desfășurarea ulterioară a evenimentelor: 1. De ce Ordonanța de urgență va stabili intrarea în vigoare a măsurii abia peste o lună și ceva, pe 15 septembrie 2017?

E o întrebare legitimă ivită din explicațiile date de liderii PSD, e drept mai mult în șoaptă, decît în gura mare. Sistemul de pensii nu mai suportă sumele mari ce trebuie date beneficiarilor de pensii speciale. Dacă e așa, judecînd după valul de pensionări din Sistemul de forță, intrarea în vigoare a măsurii abia pe 15 septembrie dă posibilitatea beneficiarilor de pensii speciale după legea prezentă să iasă la pensie cu sume uriașe. PSD susține că aceste pensii, obținute pînă în 15 septembrie, ca și cele obținute deja, nu vor fi micșorate după intrarea OUG în vigoare. Păi unde-i afacerea cu economisirea? În loc să reducă povara fiscală de la Buget a pensiilor speciale, amînarea pînă-n 15 septembrie 2017 o sporește.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

2. Eliminarea pensiilor speciale e o măsură înainte de toate ținînd de echitate. Remarcam în textul anterior că, deși partid de Stînga, teoretic bazat pe echitate și egalitate, PSD n-a trecut în programul electoral și nici în programul de Guvernare – 1 și 1 bis – eliminarea pensiilor speciale. Să admitem că PSD s-a temut de reacția Sistemului de forță. Da, dar acum, cînd s-a luat taurul de coarne, te-ai aștepta ca liderii PSD, în frunte cu premierul și cu Liviu Dragnea, să n-aibă răgaz în fălirea cu această măsură, prezentată, desigur, drept una de Stînga autentică. În chip surprinzător, liderii PSD nu fac mare caz de măsură. Explicațiile sînt mai mult sugerate decît date fățiș și reduse la planul economic.

3. După anunț, s-a născut un val de pensionări voluntare în Armată, în MAI, în SRI. Mulți dintre cei care pleacă sînt în puterea vîrstei. De fapt, în instituțiile de forță, vîrsta înseamnă experiență, unul dintre lucrurile cele mai importante în Armată, în Poliție, în Jandarmerie, cînd vine vorba de funcții de comandă. Deși se poate vorbi de un balamuc în instituțiile de forță, Klaus Ioha nnis, cel răspunzător de instituțiile de forță, nu emite nici măcar un bombănit. Surprinzător e faptul că nici liderii PSD nu-și exprimă îngrijorarea. Lucru ciudat, dacă ne gîndim că militarii și militarizații au fost în atenția PSD încă de pe vremea cînd partidul se numea FSN.

Întrebările stîrnite de măsura anunțată doar (ce-aș mai rîde dacă OUG nu va mai fi dată!) dau naștere unei ipoteze. Am lansat-o duminică seara, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România tv. Pe fondul entuziasmului mai mult sau mai puțin interesat din presa noastră față de măsura anunțată de PSD, ipoteza mea a trecut neobservată. Acum, după trecerea mai multor zile de la anunț, cînd avem deja imaginea valului de pensionări din Sistem, ipoteza mea poate fi luată în seamă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 11:22 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ

Articole salvate