Editura Evenimentul si Capital

PROTESTE. Surprizele uriaşe din Ordonanţa de Urgenţă pe Codurile penale: o parte intră în vigoare abia peste 10 zile. Guvernul nu poate fi acuzat de favorizarea lui Liviu Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache
Autor: | | 3 Comentarii | 18844 Vizualizari

PROTESTE. Evenimentul zilei vă prezintă conţinutul Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, ordonanţă publicată miercuri dimineaţă la 01.30 în Monitorul Oficial.

Rezumat:

- abuzul în serviciu e infracţiune doar dacă paguba materială depăşeşte 200.000 de lei (pragul nu exista în vechea formă, iar prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea este de circa 100.000)

- pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă

- favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative

- Modificările intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Au intrat deja în vigoare doar modificările la Codul de procedură penală. În cele 10 zile, Ordonanţa poate fi atacată la CCR.

MODIFICĂRILE LA CODUL PENAL

Infracţiunea de favorizare a făptuitorului (articol 269)

Textul vechi: 

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.

(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

Prima modificare: „Favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”

A doua modificare: Se introduce un nou alineat, alineatul 4: Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative

Prin acest ultim alineat introdus, Guvernul Sorin Grindeanu nu ar putea să fie anchetat de procurori în cazul în care prin prezenta Ordonaţă de Urgenţă l-ar favoriza pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, printre altele.

Infracţiunea de abuz în serviciu (articol 297)

Textul vechi:

 • Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.*)
 • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA

  Textul nou: 1. Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unei dispoziţii exprese dintr-o lege sau o Ordonanţă a Guvernului, sa nu îndeplineşte un act prevăzut în dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

  2. Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădeşte exerctiarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

  Se introduce un alineat nou: "Dispoziţiile alin. 1 şi alin. 2 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative"

  Infracţiunea de neglijenţă în serviciu se abrogă.

  Ce prevede fostul articol 298 din Codul Penal:

  Neglijenţa în serviciu

  Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

  Definiţia conflictului de interese (articol 301)

  Varianta veche: 

  (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

   (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

  Varianta nouă: se elimină sintagma "sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură"

  CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ

  Articolul 290, privind Denunţul, se modifică prin introducerea unui alineat nou: “Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

  Denunţul

  (1) Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.

  (2) Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4)-(6) şi (8)-(10) aplicându-se în mod corespunzător.

  La această situaţie s-a ajuns după ce Guvernul a adoptat marţi seara un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, în timp ce pentru modificarea Codurilor penale s-a ales varianta Ordonanţei de Urgenţă. Această decizie politică a provocat proteste de stradă în toată ţara, iar în Bucureşti s-au strâns aproximativ 20.000 de oameni în numai câteva ore. FILMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR DIN FAŢA GUVERNULUI  Tag-uri: ordonanta de urgenta, codurile penale, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, proteste, protest bucuresti, ordonanța de urgenta a guvernului, ordonanta de urgenta, proteste tara, proteste psd, protest psd, proteste guvern, protest tara, protest guvern, proteste facebook, facebook proteste, poze proteste, foto proteste, video proteste, proteste video, protest dragnea, protest liviu dragnea, proteste liviu dragnea, lozinci proteste, #proteste, #protest, #protest bucuresti, #ordonanța de urgenta a guvernului, #ordonanta de urgent, #proteste tara, #proteste psd, #protest psd, #proteste guvern, #protest tara, #protest guvern, #proteste facebook, #facebook proteste, #poze proteste, #foto proteste, #video proteste, #proteste video, #protest dragnea, #protest liviu dragnea, #proteste liviu dragnea, #lozinci proteste

  Alte articole din categoria: Politica

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  ziare.com
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro
  Tema zilei
  10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

  Articole salvate