Editura Evenimentul si Capital

PROTESTE. Surprizele uriaşe din Ordonanţa de Urgenţă pe Codurile penale: o parte intră în vigoare abia peste 10 zile. Guvernul nu poate fi acuzat de favorizarea lui Liviu Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache
Autor: | | 3 Comentarii | 18881 Vizualizari

PROTESTE. Evenimentul zilei vă prezintă conţinutul Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, ordonanţă publicată miercuri dimineaţă la 01.30 în Monitorul Oficial.

Rezumat:

- abuzul în serviciu e infracţiune doar dacă paguba materială depăşeşte 200.000 de lei (pragul nu exista în vechea formă, iar prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea este de circa 100.000)

- pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă

- favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative

- Modificările intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Au intrat deja în vigoare doar modificările la Codul de procedură penală. În cele 10 zile, Ordonanţa poate fi atacată la CCR.

MODIFICĂRILE LA CODUL PENAL

Infracţiunea de favorizare a făptuitorului (articol 269)

Textul vechi: 

(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.

(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

Prima modificare: „Favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”

A doua modificare: Se introduce un nou alineat, alineatul 4: Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative

Prin acest ultim alineat introdus, Guvernul Sorin Grindeanu nu ar putea să fie anchetat de procurori în cazul în care prin prezenta Ordonaţă de Urgenţă l-ar favoriza pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, printre altele.

Infracţiunea de abuz în serviciu (articol 297)

Textul vechi:

 • Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.*)
 • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA

  Textul nou: 1. Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unei dispoziţii exprese dintr-o lege sau o Ordonanţă a Guvernului, sa nu îndeplineşte un act prevăzut în dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

  2. Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădeşte exerctiarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

  Pagina 1 din 2


  Tag-uri: ordonanta de urgenta, codurile penale, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului, proteste, protest bucuresti, ordonanța de urgenta a guvernului, ordonanta de urgenta, proteste tara, proteste psd, protest psd, proteste guvern, protest tara, protest guvern, proteste facebook, facebook proteste, poze proteste, foto proteste, video proteste, proteste video, protest dragnea, protest liviu dragnea, proteste liviu dragnea, lozinci proteste, #proteste, #protest, #protest bucuresti, #ordonanța de urgenta a guvernului, #ordonanta de urgent, #proteste tara, #proteste psd, #protest psd, #proteste guvern, #protest tara, #protest guvern, #proteste facebook, #facebook proteste, #poze proteste, #foto proteste, #video proteste, #proteste video, #protest dragnea, #protest liviu dragnea, #proteste liviu dragnea, #lozinci proteste

  Alte articole din categoria: Politica

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi
  FACEBOOK
  evz.ro

  Articole salvate