Editura Evenimentul si Capital

PROTESTE. Declarațiile uluitoare ale Ministrului de Interne, după incidentele din Piața Victoriei: ”Sunt lideri de opinie care au incitat la violență. Nu am primit informări legate de provocare”

Autor: | | 7 Comentarii | 2906 Vizualizari

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a dat vina pe liderii de opinie în legătură cu violențele care au avut loc la protestul de miercuri seara, din Piața Victoriei. Poliţia Capitalei a anunţat, joi, că peste 60 de persoane au fost conduse la audieri, după incidentele violente de la protestul care a avut loc miercuri seară în Piaţa Victoriei. În prezent, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice

”În seara de 31 ianuarie, în Piața Victoriei din Capitală și din alte 32 de județe din țară s-au desfășurat acțiuni de protest la care au participat peste 45 de mii de persoane din care aproximativ 20 de mii de manifestanți au ieșit în București. Acestea s-au desfășurat în general în mod pașnic, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Ieri, în data de 1 februarie, acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare, în special pe pagina „Corupția ucide” prin evenimente sub titulatura: „Nu, legii grațierii și amnistiei”. Cu această ocazie am observat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Șercan, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe.  Ne-am confruntat cu situații în care numerele de telefon ale miniștrilor au fostate pe rețelele de socializare. Și eu am avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.

În legătură cu incidentele din Piața Victoriei de miercuri seara, Dan a mai spus că cu a primit informări legate de provocare, dar șefu Poliției și un secretar de stat au primit SMS-uri cu prezența ultrașilor la proteste, însă nu semnalau riscuri privind ordinea şi liniştea publice. Huliganii aveau arme albe și sticle incendiare la ei. Nu fac această declarație ca răspuns la ce a spus domnul Klaus Iohannis, ci vreau să îi informez pe români”.

Declarațiile, pe larg

 • Protestul din Capitală a început ieri dimineață, în jurul orei 8.30. De asemenea, după-amiază, oamenii au ieșit în stradă în alte 69 de localități din 39 de județe. Din totalul celor 70 de manifestații de protest, 13 au fost declarate și avizate, iar 30 au fost marșuri de protest. La aceste evenimente au participat în jur de 200.000 de persoane în toată țara. În Municipiul București au participat 1.567 lucrători MAI, din care 1.156 jandarmi, 351 polițiști și 60 lucrători pentru situații de urgență. Probleme am întâmpinat în Capitală, afluirea masivă de persoane înregistrându-se începând cu ora 17.30 (aprox. 1.000 de persoane), iar numărul maxim de participanți a fost atins la ora 21.00.
 • Manifestația a decurs în condiții de normalitate pentru un eveniment de o asemenea amploare, până în jurul orei 21.00. Atunci, un grup de persoane situat la intersecția Bd. Iancu de Hunedoara cu Piața Victoriei a inițiat confruntări cu jandarmii din dispozitivele realizate, aruncând cu petarde, pietre, sticle și alte obiecte spre aceștia”, a mai spus ministrul Dan, care a precizat că forțele de ordine nu au răspuns provocării și, prin apeluri repetate la respectarea legii și la calm, făcute la fața locului, cât și prin comunicate de presă, au cerut protestatarilor pașnici să se delimiteze de persoanele violente, pentru a se proteja și a permite izolarea grupului cu comportament agresiv”.
 • Inițial, s-a încercat dialogul cu manifestanții recalcitranți, pentru stoparea acțiunilor agresive, însă totul a fost fără rezultat și a degenerat în violențe. În această situație, s-a acționat în mod gradual, prin utilizarea progresivă a mijloacelor de intervenție din dotare, ajungându-se în final la utilizarea gazelor iritant-lacrimogene.
 • În urma confruntărilor, 79 de persoane din grupul persoanelor agresive au fost conduse la sediile secțiilor de poliție.
 • Au fost întocmite dosare penale, astfel: o persoană pentru deținere de droguri de mare risc fără drept (art. 4 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de droguri) și ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice (art. 257, respectiv 371 din Codul Penal);
 • 78 persoane pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice (art. 257, respectiv 371 din Codul Penal). Cercetările sunt continuate de o echipă formată din 50 de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Sector 1.
 • Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care 4 amenzi, în valoare de 100 lei fiecare și 1 avertisment scris (conform art. 2, pct. 23 din Legea nr. 61/1991 – consum de băuturi alcoolice în locuri publice).
 • Din verificările efectuate până în prezent, 8 persoane au mai fost sancționate, contravențional, pentru încălcarea normelor legale, iar 3 sunt membrii ai galeriilor de fotbal.

În urma confruntărilor, care au durat aproximativ 2 ore:

 • 8 jandarmi au fost răniți, dintre care 3 au fost transportați la Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, pentru evaluare medicală de specialitate;
 • 4 protestatari au fost răniți, 2 fiind transportați la Spitalul de Urgență Floreasca. Nicio persoană nu a rămas internată.

Despre schimbul de date operative între SRI și MAI.

 • Aseară, între orele 19.43 - 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și Șeful Poliției, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofițer din cadrul SRI în care se face referire EXCLUSIV la posibila prezență la protest a anumitor persoane (în general activiști care participă constant la activități de acest gen), precum și prezența unor membri ai galeriilor (la modul general).
 • datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce privește tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violență și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop.
 • informațiile transmise erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfășurare a protestelor avea loc un partidă de handbal între Dinamo și Steaua, la care participau suporteri ai celor 2 echipe.
 • informațiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei ședințe operative care a avut loc în dimineața zilei de 01.02.2017, orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situației.

Nu au fost informații inedite venite din partea SRI!

 • Era de notorietate faptul ca între orele 18.45 – 20.00, la Complexul Sportiv Dinamo (situat la aprox. 1,5 km de Piața Victoriei), se desfășura meciul de handbal dintre echipele Dinamo – Steaua. La eveniment au participat 1.500 de spectatori.
 • După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat și unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piața Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul și stoparea apariției lor la proteste, neacționând unitar, ca un grup organizat!
 • Vreau să clarific un aspect extrem de important! Nu puteam solicita blocarea suporterilor în sala de sport a Complexul Dinamo, în condițiile în care comportamentul acestora nu a fost unul în afara legii. Acolo se aflau cetățeni veniți să participe la un eveniment sportiv și să se bucure de acesta. Blocarea acestora ar fi fost o încălcare a Legii și ar fi putut consecințe mult mai grave.
 • Ulterior, unii suporteri s-au regrupat și au fost identificați în extremitățile Pieței Victoriei (Iancu de Hunedoara - intersecție cu Piața Victoriei, strada Paris - intersecție cu Piața Victoriei, bulevardul Lascăr Catargiu - intersecție cu Victoriei și Buzești cu Piața Victoriei) de unde au și inițiat acțiunile cu caracter provocator.
 • Acțiunea forțelor de ordine, inclusiv prin comunicare cu protestatarii pașnici, a condus, în prima fază, la izolarea și dispersarea grupurilor agitatoare.  Ulterior, o parte dintre aceștia s-au repoziționat în locul pe care îl cunoașteți de unde au atacat forțele de ordine.
 • Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor rămâne angajate total în misiunea lor, aceea de a proteja viața persoanelor și patrimoniul public și privat.
 • În continuare, fac apel către toți cetățenii care participă la manifestări publice să își exprime punctul de vedere în mod civilizat, pașnic, și să nu răspundă încercărilor de provocare. Datoria forțelor de ordine este aceea de a proteja, acest lucru putându-se realiza numai cu sprijinul participanților la manifestări și menținerea unui dialog real.

Ce spune SRI

Tot astăzi, Serviciul Român de Informaţii a precizat că datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ "instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice".

"În această situaţie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul secretarului de stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu - IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP. Conform Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992, SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste. Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală", se arată într-un comunicat de presă al SRI.  
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate