Editura Evenimentul si Capital

PROTESTE. ATAC DUR al unui intelectual după schimbarea pe șest a CODULUI PENAL: „O BATJOCURĂ, o jignire, O FLEGMĂ în ochi cu dedicație din partea guvernului pentru cetățeni!”

Autor: | | 4 Comentarii | 10670 Vizualizari

PROTESTE. Schimbarea Codului Penal în seara de marți, 31 ianuarie, operată la limita legii, pentru a-i face scăpați pe politicienii intrați în malaxorul Justiției, a produs indignare și în rândul tinerilor intelectuali.

Bogdan Crețu, director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași şi conferențiar doctor la Catedra de Literatură română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dă de pământ cu aleșii țării:

„Nu mă pricep și nici nu sunt naiv să cred că politica are ceva în comun cu morala. De-asta mă și aprind greu, nu cred în cei buni și cei răi, nu am soluții care să mă convingă din rândul clasei politice, doar câțiva oameni prizăriți pe ici, pe colo, în posturi marginale. De data asta însă e vorba de maniera de a-ti impune punctul de vedere. Să „rezolvi” o problemă care stârnește atâta încordare într-un mod atât de mărunt, palmat, ca în spatele blocului, mi se pare un gest care aruncă în derizoriu ceea ce ar trebui să fie actul guvernamental. Și, mai ales, mi se pare că e o batjocură, o jignire, o flegmă în ochi cu dedicatie din partea guvernului pentru cetățeni.

La cât se iese diseară în centru?”

Bogdan Creţu (născut la 21 ianuarie 1978, în judeţul Constanţa) este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași şi conferențiar doctor la Catedra de Literatură română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Volume publicate: Arpegii critice. Explorări în critica şi eseistica actuale, Editura Timpul, Iaşi, 2005; Matei Vişniec – un optzecist atipic, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2005; Lecturi actuale. Pagini despre literatura română contemporană. Editura Timpul, Iaşi, 2006; Utopia negativă în literatura română, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2008; Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir. Vol. I. Premise. Bestiae Domini, vol. II. Bestiae Diaboli, Editura Institutul European, Iași, 2013; Iluziile literaturii şi deziluziile criticii. Noi coduri de lectură, între estetic şi ideologic, editura Contemporanul Bucureşti, 2015.  Stagii de cercetare la Paris, Roma, Barcelona. Cronicar literar, eseist; a publicat peste 500 de articole în principalele reviste de cultură şi academice din ţară. Semnează prefeţe la numeroase volume, antologii etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei pentru Literatură Generală şi Comparată. Din 2006, semnează o rubrică săptămânală în pagina de opinii a cotidianului „Ziarul de Iaşi”. Premii: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (2005); Premiul pentru debut al revistei „Convorbiri literare” (2005); Premiul pentru debut al „Ziarului de Iaşi” (2005); Premiul pentru critică al revistei „Ateneu” (2006); Premiul de Excelenţă în critică literară, al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, Academia Română (2009); Premiul de excelenţă al Revistei „Contemporanul. Ideea Europeană” (2012); Premiul revistei „Transilvania” (2013); Premiul Academiei de Științe a Ucrainei, 2012; Laureat al concursului „Cartea științifică” al Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de ştiinţă, Moscova, 2012 (ambele în colaborare, obţinute pentru lucrări colective); Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române. 

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate