Editura Evenimentul si Capital

Protest inedit al deținuților de la Pelendava – Craiova. Cadou pentru Raluca Prună: o poșetă confecționată din tăieturi din ziare

Poșeta artizanală confecționată de pușcăriașii de la Pelendava este extrem de interesantărnFOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 1 Comentarii | 950 Vizualizari

Pușcăriașii sunt revoltați că instanțele le refuză constant cererile de eliberare condiționată la care au dreptul, în ciuda recomandărilor date de comisiile de penitenciar. Din septembrie, va intra în vigoare decizia-pilot a UE prin care România va fi amendată cu 80 milioane de euro, din cauza suprapopulării penitenciarelor și nerespectarea condițiilor minime la un trai decent.

Jurnalistul Bogdan Berneanu, condamnat la închisoare pentru infracțiuni economico- financiare și încarcerat la închisoarea Pelendava, de lângă Craiova, ne-a trimis la redacție, prin curierat, un colet tulburător. În speță, este vorba de o poșetă confecționată artizanal de pușcăriașii de la Pelendava, din tăieturi din ziare plastificate și o scrisoare deschisă, ambele adresate doamnei Raluca Prună, ministrul Justiției.

Deținuții în numele cărora semnează Bogdan Berneanu, în calitate de „reprezentant literar”, își doresc, prin acest gest, să-i atragă atenția ministrului Justiției, asupra faptului că, în ciuda ultimatului UE, care avertizează că din septembrie România va fi amendată cu 80 de milioane de euro pe an, din cauza suprapopulării penitenciarelor, instanțele refuză să analizeze cerererile bine întemeiate de eliberare condiționată. Mai mult, că acestea refuză să țină cont de recomandările comisiilor penitenciare și că fixează termene foarte lungi.

Redăm mai jos, integral și în facsimil, epistola deținuților de la Pelendava. Totodată, anunțăm că vom face demersurile necesare ca, în cel mai scurt timp, atât poșeta cât și scrisoarea să ajungă la doamna Raluca Prună.

Epistola deținuților olteni

„D-nă ministru, În locul unui strigăt de revoltă dintre gratii ori al clasicului refuz de hr ană, vă oferim o mostră din preocupările creative ale deținuților din închisoarea Pelendava, sperând că astfel vă vom îndrepta atenția asupra celei mai active surse de suprapopulare a penitenciarelor din zona Olteniei: Judecătoriile locale. Cea de la Craiova în mod cu totul special, pentru că aici secția penală acționează ca o mașină de tipărit amânări în cazul eliberărilor condiționate, iar asta în ciuda eforturilor dvs. de a feri bugetul public de consecințele nefaste ale unei decizii-pilot care vizează, întâi de toate, suprasarcina spațiilor de detenție.

Vorbim despre sute de hotărâri de amânări tipizate numai în ultimele patru luni, despre amânări excesiv de lungi și, în mare parte, nejustificate, amânări care produc efecte nicicum compatibile cu proiectul dvs. de umanizare a sistemului penitenciar – de la o zi la alta, numărul deținuților pe metru crește proporțional cu plângerile acestora către CEDO.

Stimată doamnă ministru, închisorile din România au nevoie de o gură de aer și un contur de așezământ uman. Pentru depopulare și retușuri morale, aveți la îndemână soluții legislative rapide, dar și repere sănătoase în state europene cu democrație temeinic însușită, acolo unde, între altele, eliberarea condiționată devine o formalitate procedurală de îndată ce comisia penitenciară o hotărăște. Asta, desigur, dacă nu cumva se arată mai atractiv, mai aproape de sistemul nostru justițiar, modelul Erdogan. Fiindcă atunci, deținuții s-ar alinia la apelul resemnării și nu ar mai răzbate o șoaptă despre nevoia celor 6m3 de aer pe cap de om încarcerat.

Cu stimă, reprezentant literar al deținuților de la secția I Pelendava, Bogdan Berneanu”
Vorbele Ralucăi Prună au „dat foc” pușcăriilor

O statistică a MJ arată că, din anul 2008, până în luna mai 2016, 837 de persoane au murit în puşcării sau în arest preventiv. Ceea ce înseamnă că în pușcăriile românești moare câte un deținut la aproape fiecare trei zile. Printre cauzele deceselor se numără „cauze medicale”, sinuciderea şi crima. Într-un interviu din luna iunie a.c, ministrul Prună spune ca Italia a fost condamnată la plata a 8 euro pe zi, pe cap de deținut, din cauza condițiilor din închisori și susține că în fiecare din cele 36 de penitenciare din Romania sunt probleme în ce privește spațiul de minim patru metri pătrați de care ar trebui să se bucure un deținut. „Eu cred că sunt în toate penitenciarele camere în care nu se respectă standardele minime și când spun asta mă refer numai la cei patru metri pătrați de deținut. În fiecare penitenciar există, de exemplu, camere în care se respectă asta pentru că am persoane condamnate care și-au obținut dreptul la patru metri în instanță și atunci penitenciarul trebuie să execute hotărârea și oferă patru metri înghesuindu-i pe ceilalți încă și mai mult”, a recunoscut Raluca Prună. Ministrul Justiției a mai pronunțat și cuvintele „grațiere” și „amnistie”, vorbe care au aprins focul, acum o lună, atât la propriu, cât și la figurat, în aproape toate pușcăriile din țară. Deținuții au făcut greva foamei, s-au urcat pe acoperișurile penitenciarelor și au făcut tămbălău în toate felurile cu putință. Nu s-a schimbat nimic.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate