Editura Evenimentul si Capital

Protest inedit al deținuților de la Pelendava – Craiova. Cadou pentru Raluca Prună: o poșetă confecționată din tăieturi din ziare

Poșeta artizanală confecționată de pușcăriașii de la Pelendava este extrem de interesantărnFOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 1 Comentarii | 993 Vizualizari

Pușcăriașii sunt revoltați că instanțele le refuză constant cererile de eliberare condiționată la care au dreptul, în ciuda recomandărilor date de comisiile de penitenciar. Din septembrie, va intra în vigoare decizia-pilot a UE prin care România va fi amendată cu 80 milioane de euro, din cauza suprapopulării penitenciarelor și nerespectarea condițiilor minime la un trai decent.

Jurnalistul Bogdan Berneanu, condamnat la închisoare pentru infracțiuni economico- financiare și încarcerat la închisoarea Pelendava, de lângă Craiova, ne-a trimis la redacție, prin curierat, un colet tulburător. În speță, este vorba de o poșetă confecționată artizanal de pușcăriașii de la Pelendava, din tăieturi din ziare plastificate și o scrisoare deschisă, ambele adresate doamnei Raluca Prună, ministrul Justiției.

Deținuții în numele cărora semnează Bogdan Berneanu, în calitate de „reprezentant literar”, își doresc, prin acest gest, să-i atragă atenția ministrului Justiției, asupra faptului că, în ciuda ultimatului UE, care avertizează că din septembrie România va fi amendată cu 80 de milioane de euro pe an, din cauza suprapopulării penitenciarelor, instanțele refuză să analizeze cerererile bine întemeiate de eliberare condiționată. Mai mult, că acestea refuză să țină cont de recomandările comisiilor penitenciare și că fixează termene foarte lungi.

Redăm mai jos, integral și în facsimil, epistola deținuților de la Pelendava. Totodată, anunțăm că vom face demersurile necesare ca, în cel mai scurt timp, atât poșeta cât și scrisoarea să ajungă la doamna Raluca Prună.

Epistola deținuților olteni

„D-nă ministru, În locul unui strigăt de revoltă dintre gratii ori al clasicului refuz de hr ană, vă oferim o mostră din preocupările creative ale deținuților din închisoarea Pelendava, sperând că astfel vă vom îndrepta atenția asupra celei mai active surse de suprapopulare a penitenciarelor din zona Olteniei: Judecătoriile locale. Cea de la Craiova în mod cu totul special, pentru că aici secția penală acționează ca o mașină de tipărit amânări în cazul eliberărilor condiționate, iar asta în ciuda eforturilor dvs. de a feri bugetul public de consecințele nefaste ale unei decizii-pilot care vizează, întâi de toate, suprasarcina spațiilor de detenție.

Vorbim despre sute de hotărâri de amânări tipizate numai în ultimele patru luni, despre amânări excesiv de lungi și, în mare parte, nejustificate, amânări care produc efecte nicicum compatibile cu proiectul dvs. de umanizare a sistemului penitenciar – de la o zi la alta, numărul deținuților pe metru crește proporțional cu plângerile acestora către CEDO.

Stimată doamnă ministru, închisorile din România au nevoie de o gură de aer și un contur de așezământ uman. Pentru depopulare și retușuri morale, aveți la îndemână soluții legislative rapide, dar și repere sănătoase în state europene cu democrație temeinic însușită, acolo unde, între altele, eliberarea condiționată devine o formalitate procedurală de îndată ce comisia penitenciară o hotărăște. Asta, desigur, dacă nu cumva se arată mai atractiv, mai aproape de sistemul nostru justițiar, modelul Erdogan. Fiindcă atunci, deținuții s-ar alinia la apelul resemnării și nu ar mai răzbate o șoaptă despre nevoia celor 6m3 de aer pe cap de om încarcerat.

Cu stimă, reprezentant literar al deținuților de la secția I Pelendava, Bogdan Berneanu”


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate