Editura Evenimentul si Capital

Protest în Parlament faţă de preşedintele Dumei de Stat din Rusia, care are interdicție de a intra în UE. Discursul lui Serghei Narișkin a fost ÎNTRERUPT de delegația UCRAINEANĂ

Serghei Narișkin, președintele Dumei de Stat, prezent la lucrările Adunării Parlamentare a APCEMN
Autor: | | 43 Comentarii | 3446 Vizualizari

Discursul preşedintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Narișkin, a fost întrerupt de mai mulți parlamentari ucrainieni care au protestat față de anexarea Crimeei de către Rusia, în urmă cu un an și față de prezența la București a oficialului rus, în contextul în care acesta are interdicție de a intra în UE.

Pe durata luării de cuvânt a oficialului rus, delegaţii Ucrainei au afişat o pancartă pe care era scris "2008 - Georgia, 2014 - Ukraine. Who's next? PUTIN STOP!" (2008 - Georgia, 2014 - Ucraina. Cine urmează? Stop Putin! - n.r.). Pe o altă pancartă era scris "Putin, return Crimea back to us!" (Putin, redă-ne Crimeea - n.r.), potrivit Agerpres.
 
Serghei Narișkin şi-a întrerupt discursul pentru a le spune delegaţilor care protestau că „ar sta mult mai comod pe scaune". 
 
De asemenea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut apel către delegaţii protestatari să ia loc în sală.  „Rog delegaţiile care îşi manifestă un punct de vedere să ia în considerare solicitarea mea pentru buna desfăşurare a lucrărilor, să ia loc în sală la locurile care li se cuvin", a spus Tăriceanu. 
 
Discursul oficialului rus s-a încheiat cu o invitaţie adresată delegaţilor de a participa la cea de-a 47-a sesiune plenară a Adunării, care va avea loc la Moscova, în perioada 28 - 30 iunie 2016, însă delegaţii protestatari au răspuns cu huiduieli.
 
Preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Narișkin, a preluat, vineri, de la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru următorul semestru. 
 
În aceste zile are loc la București cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre cu tema ''Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară'', la eveniment participând membri ai delegaţiilor permanente din cele 12 state membre, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor parlamentare internaţionale, parlamentelor naţionale sau organizaţiilor neguvernamentale, cu statut de observator sau invitat special pe lângă APCEMN. 
 
Preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, se află pe o listă cu oficiali ruşi care au interdicţie de acces în Uniunea Europeană.

MAE român a transmis, însă, conform Mediafax, că Serghei Narîşkin a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere „obligaţia de drept internaţional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi”.

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancţiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaţionale. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narișkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", precizează MAE.

Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricţiile privind admisia - impuse unor oficiali ruşi (menţionaţi în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei) - stabileşte în mod clar şi neechivoc faptul că restricţiile nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi, menţionează sursa citată.

„Or, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adiţional privind privilegiile şi imunităţile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document internaţional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părţi să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanţilor celorlalte părţi la Protocol", se mai arată în comunicat.

„Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalităţi la intrarea în ţară - ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei care participă la lucrările APCEMN de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi", menţionează MAE.

Ministerul de Externe precizează totodată că România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.

Senatul României a exercitat preşedinţia APCEMN în perioada iunie - noiembrie 2015. 
 
APCEMN a fost înfiinţată în anul 1993 şi este compusă din 76 de parlamentari, reprezentând 12 state din regiunea Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia şi Ucraina, transmite Agerpres.Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate