PROTEST de o zi. PNL s-a răzgândit în legătură cu lucrările Comisiei lui Iordache

PROTEST de o zi. PNL s-a răzgândit în legătură cu lucrările Comisiei lui Iordache

După ce ieri au ieșit furtunos de la lucrările Comisiei parlamentare speciale care lucrează pentru modificarea Legilor Justiției, liberalii s-au răzgândit și au decis să revină la ședința de azi a forului legislativ.

DeputatulPNL, Ioan Cupşa, a cerut reluarea votului asupra articolelor discutate miercuri la proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, propunere respinsă de preşedintele forului, Florin Iordache, informează Agerpres.

„Grupul PNL s-a reîntors la dezbateri pentru că în tot cursul zilei de ieri aţi oferit public garanţiile că această dezbatere va fi una reală şi Dumnezeu să ne ajute şi aşa să fie, să reuşim să dezbatem şi la sfârşit rezultatul dezbaterilor să fie unul pozitiv pentru toţi cetăţenii. Avem propuneri. Am dori să supuneţi la vot cererea mea de reluare a dezbaterilor pe amendamentele discutate ieri”, a declarat Cupşa, la începutul şedinţei Comisiei speciale. 

Liberalul a anunţat că PNL preia toate propunerile făcute de asociaţiile profesionale şi de instituţiile publice la proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor pentru a fi discutate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„PNL va prelua toate propunerile care au fost făcute de asociaţiile profesionale, (...) pentru ca aceste propuneri să devină amendamente şi să poată fi discutate în această comisie. E firesc ca aceste propuneri să se discute în această Comisie specială. Este firesc, trebuie să ascultăm vocea profesioniştilor. Doar o mică parte dintre aceste propuneri se găsesc în tabel”, a remarcat Cupşa. 

În replică, Florin Iordache a afirmat că, din punct de vedere procedural, nu are cum să supună la vot articolele deja aprobate. 

„Majoritatea amendamentelor care au fost adoptate au fost depuse de asociaţiile profesionale şi de către CSM. Acele amendamente care nu au fost acceptate sunt amendamente respinse care pot fi susţinute şi de dumneavoastră”, a răspuns Iordache. 

Deputatul UDMR Marton Arpad le-a spus liberalilor că trebuie să-şi aleagă doar unele dintre amendamentele asociaţiilor profesionale, având în vedere că „multe dintre ele se bat cap în cap”.

Comisia specială a reluat, joi, discuţiile pe marginea proiectului de modificare a legii statutului judecătorilor şi procurorilor.

Parlamentarii PNL au părăsit miercuri lucrările Comisiei speciale pentru domeniul Justiţiei, în care se discuta propunerea legislativă de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, invocând faptul că nu vor să participe la un „simulacru de dezbatere”.

Miercuri, membrii comisiei au decis, în lipsa reprezentanţilor PNL, că judecătorii şi procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii, aceştia urmând să completeze o declaraţie olografă pe propria răspundere în acest sens, care va fi verificată, alături de CSAT, şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii.

Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători şi procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori, încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei Justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte, a mai decis comisia. 

Aleșii au mai stabilit şi că, prin derogare de la orice legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise ori co-semnate de CSAT sau de un serviciu de informaţii care privesc sau au legătură cu Justiţia reprezintă informaţie de interes public.