Editura Evenimentul si Capital

Propunerile unui bancher privind schimbarea „dării în plată”

Philippe Lhotte
Autor: | | 0 Comentarii | 471 Vizualizari

În timp ce inițiatorul legii și susținătorii clienților bancari au intervenții frecvente în mass-media privind legea „dării în plată”, rediscutată în prezent de parlamentari, nu există încă un punct de vedere comun al bancherilor.

 Ieri, șeful BRD, Philippe Lhotte (foto), a oferit însă o viziunea cât de cât articulată asupra modificărilor pe care și le-ar dori pentru viitoarea normă. „Dacă proiectul legii ar suferi modificări și nu s-ar aplica împrumuturilor în derulare, adresându- se totodată doar cazurilor sociale, atunci aș spune că este o normă bună”, a declarat Lhotte, în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia sa, legea ar trebui să se aplice doar în condițiile în care debitorul deține un singur imobil, în care și locuiește.

De asemenea, bancherul a declarat că este de dorit ca valoarea creditelor vizate de lege să fie plafonată, la circa 100.000 de euro. Totodată, un debitor să poată beneficia o singură dată de prevederile acesteia. În plus, ar fi de dorit ca împrumuturile „Prima casă” să nu intre sub incidența legii. Potrivit lui Lhotte, dacă aceste condiții ar fi îndeplinite, atunci BRD ar păstra neschimbate condițiile comerciale pentru creditele imobiliare. Cu toate astea, pentru cazurile care ar putea intra sub incidența „dării în plată” ar putea majora avansul.

Alte opinii

În timp ce Raiffeisen Bank a modificat deja condițiile de creditare, crescând avansul pentru creditele imobiliare până la 40%, iar CEC a anunțat o intenție similară, există și bancheri care au venit cu alte soluții. Răsvan Radu, președintele Unicredit, a anunțat că ar fi de dorit ca pentru această lege să se creeze produse speciale, cu un avans mai ridicat, iar clienții să mai aibă la dispoziție și creditele actuale, unde avansul este de circa 15%.

Majoritatea bancherilor sus țin ideea ca legea, retrimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, să nu se aplice creditelor în derulare.

În schimb, atât Daniel Zamfir, parlamentarul care a inițiat legea, cât și alți aleși, resping propunerea. Săptămâna viitoare, proiectul ar trebui discutat în comisiile de specialitate din Senat.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate