Editura Evenimentul si Capital

Propunerea surpriză a Turciei: se angajează să preia TOȚI MIGRANȚII care traversează Marea Egee. Care sunt însă pretențiile Ankarei

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a primit mandat de negociere și de pregătire a deciziilor care vor fi luate la Consiliul de săptămâna viitoare. Stânga imaginii: premierul turc Ahmet Davutoglu
Autor: | | 32 Comentarii | 7795 Vizualizari

Vremea imigrației "ilegale în Europa a trecut", a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în cursul nopții de luni spre marți, la finalul unui lung summit cu Turcia, la Bruxelles, asupra crizei migranților. Uniunea Europeană și-a acordat zece zile suplimentare pentru a finaliza un nou acord cu Ankara vizând oprirea fluxului de migranți spre Europa, având pe masă propunere-surpriză a Turciei care s-a angajat să preia toți imigranții care traversează Marea Egee. Europenii au timp să reflecteze până la 17 martie, când vor avea o nouă reuniune la vârf.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit mandat de negociere și de pregătire a deciziilor care vor fi luate la Consiliul de săptămâna viitoare. "Obiectivul inițial a fost acela de a avea doar o discuție, un prânz de lucru cu participarea șefilor de stat și de guvern și premierul turc, dar a urmat o întâlnire doar a șefilor de stat și de guvern din UE pentru a discuta o propunere care a venit din partea Turciei și nu fusese prevăzută inițial", a declarat după summit premierul român Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

Ankara s-a angajat să preia toți migranții care traversează Marea Egee, inclusiv pe sirieni. Propunerile Turciei – venite la sugestia Germaniei și Comisiei Europene, potrivit unor surse – sunt însoțite însă și de noi pretenții. 

 Pentru fiecare migrant primit din Grecia, Turcia vrea ca un altul să fie reinstalat în UE, la o paritate de 1 la 1. Ideea i-a fost dată în parte de Germania ṣi de preṣedinṭia olandeză a UE. Acestea au tot interesul ca noua politică UE a 'uṣilor închise' să funcṭioneze. Imigranṭii economici preluaṭi din Turcia ar veni în UE printr-un plan economic de migraṭie legală prin care piaṭa de muncă vestică ṣi-ar alege de cine are nevoie.

Angela Merkel, care spune că astfel s-ar opri migraṭia ilegală, mai spunea în noaptea de luni spre marți ṣi că sirienii intraṭi ilegali în Grecia nu vor intra în programul de reinstalare în UE. Ea nu-ṣi revendică planul, dar îl susṭine complet.

Turcia a cerut ṣi trei miliarde de euro suplimentare (care îi vor fi livrate ca ajutor umanitar în 2018) faṭă de cele alte trei miliarde deja teoretic obṭinute. Cu totul, ṣase miliarde de euro vor merge în Turcia pentru mâncare, adăposturi ṣi educaṭia migranṭilor. Pe teritoriul turc, se află acum 2.7 milioane de migranṭi, după câte spunea la Bruxelles Ahmet Davutoglu, care a adăugat că principala îngrijorare a Turciei este una umanitară. El a adăugat că Turcia a cheltuit deja 10 miliarde de dolari pentru ajutarea migranṭilor. În fine Turcia vrea garanṭii de securitate, ceea ce a obṭinut întrucât misiunea NATO în Marea Egee a ṣi început, ea supraveghează zona pentru a-i  repera pe traficanṭi. Angela Merkel a recunoscut ca Germania se află parṭial ṣi în spatele acestui plan.

Rămân însă niște puncte de clarificat. Unele țări au îndoilei legate de legalitatea și fezabilitatea acestui sistem. Pot fi trimiși înapoi în Turcia solicitanți de azil sirieni? „De ce să trimiți sirieni în Turcia pentru a-i lua înapoi după aceea?”, se întreabă unii diplomați.

Premierul ungar Viktor Orban și-a opus deja dreptul de veto în privința planului de repartizare în UE a refugiaților sosiți în Grecia și Italia și se împotrivește și planului care implică relocări masive din Turcia.

Apoi, trebuie examinat prețul pe care îl cere Turcia. Este vorba de încă trei miliarde de euro până în 2018, care se adaugă celorlalte trei miliarde de euro deja promiși de Bruxelles pentru a găzdui și integra pe teritoriul său 2,7 milioane de refugiați sirieni.

Iar în iunie, Ankara speră să obțină un regim liberalizat de vize pentru cetățenii săi, care ar trebui să intre în vigoare la toamnă. De asemenea, Ankara vrea să demareze rapid negocierile pentru noi capitole în vederea aderării la UE.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, turcii s-au pus deja de acord cu UE în privința unui „plan de acțiune” destinat opririi imigranților care plecau cu miile de pe coastele Turciei cu destinația Grecia. Planul viza în special călăuzele, socotite mijlocitoarele acestui exod.

Însă în ciuda acestui plan, între 15.000 și 20.000 de imigranți continuă să ajungă în fiecare săptămână din Turcia pe coastele Greciei, mai puțini ca astă-toamnă, ce-i drept, dar într-un număr mult prea ridicat, ceea ce-i face pe liderii europeni să se teamă de un nou aflux masiv în primăvară.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate