PROPUNERE ȘOC: Creditele românilor ar PUTEA SCĂDEA cu 70%

PROPUNERE ȘOC: Creditele românilor ar PUTEA SCĂDEA cu 70%

O iniţiativă legislativă a UDMR prevede posibilitatea ca cei care au luat credite ipotecare în valută, între anii 2005-2008 să le poată converti în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului. Iniţiativa a fost promovată de Deputatul UDMR Cseke Attila, ieri, într-o conferinţă de presă.

De altfel, şi la nivelul UE este promovată o directivă similară prin care debitorii să aibă posibilitatea de a converti avantajos creditele în valută în moneda naţională. Şi acum băncile oferă această alternativă celor cu credite, dar de multe ori conversia creditului din valută în lei se face la un curs destul de dezavantajos pentru client, iar suma de rambursat creşte.

"Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării", a declarat Cseke, citat de Agerpres.

Astfel, spre exemplu, un român care a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei. Suma de rambursat băncii ar putea scăderea astfel cu 78%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cseke a precizat că ar fi, practic, un dublu câştig, atât pentru consumatori, cât şi pentru bănci. Cetăţenii care au contractat asemenea credite în valută ar fi ajutaţi să reuşească să plătească ratele în continuare şi s-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, iar băncile, care oricum au avut deja un câştig important din ratele achitate, ar putea reduce numărul creditelor neperformante.

Potrivit lui Cseke, în ianuarie 2013, valoarea creditelor ipotecare în valută era de 34,9 miliarde de ron (echivalent), respectiv 94,9% din stocul total, scăzând la finalul anului 2013 la 92,2%, în urma creşterii creditării în lei.

Scădere cu 45% a costurilor în euro

Cel mai mult ar avea de beneficiat de pe urma măsurii cei care au luat credite în lunile de mijloc ale anului 2007, când leul a fost foarte puternic. Cel mai mic nivel al euro în raport cu leul s-a înregistrat pe data de 2 iulie 2007, respectiv 3,11 lei pentru un euro.

De atunci până la finele lui 2008, pe fondul crizei, euro ajunsese deja la un nivel de 3,98 lei/euro, diferenţa faţă de cel mai mic nivel înregistrat fiind de 27%. Cotaţia din prezent a leului faţă de euro indică un nivel de depreciere de 45%. Astfel, debitorul ar obţine o scădere de 45% a sumei de rambursat băncii.

Cel mai puţin ara vea de beneficiat cei care au luat credite la începutul lui 2005 sau finalul lui 2008. Pe 3 ianuarie 2005 BNR a indicat o cotaţie de 3,93 lei/euro, diferenţa faţă de cotaţia actuală fiind de 29%. Faţă de ultima cotaţie oficială din 2008, deprecierea din prezent a leului este similară.