Editura Evenimentul si Capital

Proiectul faraonic de tip Klaus Iohannis are un mare avantaj: Poți merge la culcare după ce l-ai lansat! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 20 Comentarii | 4922 Vizualizari

Deși sînt convins că postacii de la Evenimentul zilei sînt simbriașii plătiți cu ziua de gașca lui Dan Mihalache de la Cotroceni pentru a scuipa pe cei care au serioase îndoieli că după prînz, cînd dă bine un digestiv, ar mai fi treaz, am luat seamă la mustrările unor anonimi la comentariul meu anterior despre noul Proiect faraonic, România educată, anunțat cu pompă de Klaus Iohannis în Discursul de la sindrofia de rutină consacrată de Academie Zilei lui Eminescu.

Din postura lor de apărători ai lui Klaus Iohannis,  mi-am dat seama ce mesaje transpuneau în practică.

Avînd în vedere însă că mustrărilor lor puteau fi împărtășite și de cititorii mei, insuficient convinși de argumentele mele, m-am gîndit că se cuvine să le răspund.

Rezumate, aceste mustrări ar suna cam așa:

Ce-i rău în faptul că un președinte își asumă Proiectul unei Românii educate?

Răspund:

Nu-i nimic rău, ba chiar e de cîntat  cu amîndouă mîinile.

Marea problemă la acest așa-zis Proiect o dă șmecheria pitită în spatele lui ca să nu i se vadă codița. Și anume, așa cum a fost prezentat el la Academie, Proiectul e o înșiruire de vorbe vagi, abstracte, fără nici o referire la un fapt concret ce ar trebui să fie îndeplinit. La finele lui 2016, termen propus pentru a se produce primele semne ale concretizării Proiectului, nimeni din lumea asta largă n-ar putea verifica dacă e vorba de un eșec sau de un succes. În același timp, trecînd în revistă alte Proiecte faraonice lansate de toate guvernările postdecembriste, am ținut să avertizez asupra unui nărav cu valoare de boală incurabilă al politicienilor noștri parveniţi la Șefii:

Preferința pentru Proiecte uriașe, vizînd transformări revoluționare, schimbări din temelii fie ale naturii, fie ale politicii, în defavoarea lucrurilor aparent mici, minore, dar mult mai importante pentru viața de fiecare zi a cetățeanului.

Am explicat această preferință prin  efortul de a păcăli electoratul.

Anunți un Proiect bombastic, răsunător, de proporții  faraonice, pentru a nu te mai osteni apoi să-l transpui în practică, deoarece din start e imposibil de concretizat nu într-un mandat prezidențial, dar nici măcar într-o viață de om.

În plus, observam, România  șuie, România neașezată nu de Proiecte faraonice, imposibil de îndeplinit are nevoie, de Proiecte mici, dar care prin concretizare, după o strădanie uriașă, ar face viața cetățenilor un pic mai bună.

 Prin Discursul de la Academie, Klaus Iohannis a proclamat Proiectul România educată.

Reamintesc ce-și propune acest Proiect în viziunea președintelui:

„Începutul reașezării societății pe valori, al unei schimbări culturale. Mă refer aici la o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate şi integritate.”

Așadar, un om, fie el președintele României, își propune să reașeze societatea noastră pe alte criterii decît pînă acum, mai precis pe succesul bazat pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

 Să luăm în serios aceste vorbe și să le supunem examenului critic, cel care deosebește cetățeanul turmentat de cetățeanul cu mintea limpede.

Dacă 2016 e anul de început al reașezării societății românești pe valori înseamnă că pînă acum, pînă la 15 ianuarie 2016, cînd Klaus Iohannis a participat la sindrofia politico-religioasă consacrată Zilei lui Eminescu, societatea noastră a fost așezată  pe alte criterii de apreciere a individului, care sînt criterii de obținere a succesului. Se înțelege din întreg rezumatul Proiectului că societatea noastră de pînă la 15 ianuarie 2016 fost așezată strîmb, pe criterii de succes precum lenea, lipsa de talent, necinstea, corupția.

România eternă suferă de ceea ce am denumi Sindromul Cocoșilă. Geniul lui Marin Preda din Moromeții a lăsat posterității secvența în care cei din Siliștea-Gumești se strîng duminica în fața fierăriei lui Iocan pentru a discuta politica de la București sau cum ar spune Arghezi, născocind un verb, pentru  a politici.

Cocoșilă mai ales e autorul generalizărilor iuți, fără nuanțe.

Din acest punct de vedere, mulți români de azi sînt Cocoșilă fără s-o știe.

Prin bodegi, prin frizerii, dar și prin studiouri tv sau prin ziare, românii loviți de Sindromul Cocoșilă se dedau la sentințe generalizatoare, care nu admit contraziceri, ba chiar nici nuanțe.

În drum spre Focșani, săptămîna trecută, la o benzinărie, pe cînd mă urcam în mașină, m-a abordat un consumator de presă românească. După cum era de așteptat, întrebarea Ce părere aveți despre ce se întîmplă azi? era un șiretlic menit a-i da posibilitatea să-și expună propriile păreri despre situațiune, cum ar fi zis Caragiale. Conștient că nu un răspuns de la mine aștepta, ci o atenție dată vorbelor lui, am îngăimat ceva ambiguu, ceva menit a nu supăra pe un interlocutor indiferent de poziția sa politică.

Tipul s-a grăbit să-mi expună teoria sa despre tot ce se întîmplă în România de azi. A debutat cu celebra aserțiune Toți cei bogați sînt niște bandiți care au jefuit țara și, prin urmare, ar trebui cu toții arestați pe loc, condamnați la ghilotină și lăsați săraci lipiți pămîntului. După care a încercat să mă convingă că marii vinovați pentru dezastrul țării sînt oamenii cu carte, deoarece  noi, ăștia, neștiutorii - a sadovenizat tipul fără să vrea - muncim în chip cinstit și ținem țara pe umeri. Am istorisit întîmplarea nu pentru a mă fuduli cum mă opresc pe mine oamenii muncii, ci pentru a dovedi efectele devastatoare ale generalizărilor de tip Cocoșilă.

 Vorbele zise de Klaus Iohannis la Academie se definesc și ele prin Sindromul Cocoșilă.

Proiectul România educată, luat în serios, ( Klaus Iohannis ar trebui să-mi dea o decorație, pentru că sunt singurul care i-a citit textul de la Academie), presupune, așadar, teza unei Românii de pînă acum definite prin succesul bazat pe lene, șmecherie, necinste.

Indiscutabil au fost și situații în care succesul s-a bazat pe altceva decît pe performanță. Înseamnă asta că pentru România e definitoriu succesul  bazat pe lene, șmecherie? Înseamnă asta că avem nevoie de un Proiect național de reașezare a societății românești?

 A răspunde la aceste întrebări presupune lansarea altor întrebări:

Ca de pildă, așezarea strîmbă a României la care se referă Klaus Iohannis e de azi, de ieri, dintotdeauna?

Dacă vorbim de începutul unei reașezări, e musai să știm de cînd durează așezarea șuie a țării?

La aceste întrebări Proiectul România educată nu ne răspunde.

Nici n-ar avea cum.

Așa cum am scris în numărul anterior, Proiectul nu e altceva decît o formulă șmecherească de a nu face nimic. Altfel ar fi stat lucrurile dacă președintele ar fi anunțat că-și propune pentru 2016 realizarea egalității de șanse pentru toți copii din România. Firește, ținînd cont de slabele puteri ale unui președinte de Republică semiprezidențială, am fi avut temeiuri serioase să ne îndoim că acest Proiect se va realiza. Asumat însă de Președinte și ca Proiect de îndeplinit, poate că pînă la finele lui 2016 am fi avut măcar legi menite a asigura egalitatea de șanse în România capitalismului sălbatic. Da, dar așa cum spuneam și lui Sabin Orcan duminică seara la B1tv, asta ar fi putut fi lesne verificat în realitate dacă s-a îndeplinit sau nu. Și știind asta, Klaus Iohannis și-ar fi asumat din start o muncă titanică, în genul celor la care se dedau președinți americani pentru a impune un Proiect de-al lor.

Proiecte pompoase, care sună bine, dar care nu pot fi verificate în realizarea lor, au marele avantaj că poți merge la culcare după ce le-ai lansat.

În cazul Proiectului lansat de Klaus Iohannis pe 15 ianuarie 2016, mersul la culcare e cu atît mai mult posibil cu cît, excepție făcînd subsemantul, nimeni de pe teritoriul presei naționale n-a sesizat că președintele s-a angajat public la un Proiect.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate