Editura Evenimentul si Capital

Proiectul de lege privind VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ a fost ADOPTAT. Acesta va fi aplicat doar la alegerile parlamentare

Autor: | | 2 Comentarii | 529 Vizualizari

După numeroase tergiversări, deputaţii au adoptat proiectul votului prin corespondenţă, cu 257 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 12 abţineri. În forma actuală, acesta va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, Dragnea spunând că în curând vor fi făcute modificările necesare pentru aplicarea proiectului şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

UPDATE 15.10. Liviu Dragnea, către PNL, după adoptarea proiectului legii votului prin corespondenţă: "Aţi spus că vreţi să aduceţi modificări  când veţi fi la guvernare. Eu sper că nu, pentru că Comisia de Cod Electoral va continua să lucreze şi va veni cu modificările necesare pentru aplicarea votului prin corespondenţă la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare".

Deputaţii UDMR au părăsit  sala de plen a Camerei Deputaţilor, la dezbaterea legii votului prin corespondenţă, în semn de protest faţă de faptul că articolele proiectului se discută în procedură de urgenţă, fără susţinerea amendamentelor. Protestul UDMR a venit după ce a expirat timpul de 15 minute alocat dezbaterii legii votului prin corespondenţă, astfel că deputaţii au intrat pe procedura adoptării articolelor fără susţinerea amendamentelor.  "Aş fi avut un singur amendament de susţinut. Nu ne daţi dreptul nici la atât! Ca semn de protest, grupul UDMR părăseşte sala", a spus Marton Arpad.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că le-a cerut tuturor parlamentarilor social-democraţi să fie prezenţi la votarea legii votului prin corespondenţă, care urmează să fie aplicat la parlamentare, el menţionând că vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale.

"Sub nicio formă nu este adevărat zvonul lansat că nu se va vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Imediat, nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în sesiunea următoare, va fi elaborat şi adoptat şi acest proiect de lege", a precizat Dragnea.

Ieri seară, Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat raport de admitere pentru acest act normativ.

Totodată, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, "în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.

Un alt amendament propus de PSD și adoptat marți de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul electoral online.

Comisia a mai decis că "cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate".
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate