Proiect PNL: Amendă de până la 1 milion de lei pentru cenzură în mediul audiovizual

Proiect PNL: Amendă de până la 1 milion de lei pentru cenzură în mediul audiovizual

Un grup de parlamentari PNL propun sancţionarea cu amendă de la 500.000 de lei la 1.000.000 de lei pentru cenzura în mediul audiovizual, 56 de deputaţi şi senatori semnând o propunere legislativă în acest sens. Propunerea mai prevede şi garantarea confidenţialităţii surselor de informare ale jurnaliştilor.

Propunere legislativa privind înfiinţarea, organizarea şi furnizarea de servicii mass-media audiovizuale prevede că "cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă", ca şi "orice ingerinţă asupra conţinutului comunicării audiovizuale".

Iniţiatorii proiectului de lege precizează că, pentru prima dată, proiectul "consacră măsuri sancţionatorii privind cenzura şi ingerinţa în activitatea redacţională a posturilor de radio şi de televiziune, făcând şi distincţia responsabilităţii între persoanele fizice şi persoanele juridice, care pot comite aceste fapte".

Potrivit proiectului de lege, constituie cenzură orice intervenţie făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilităţi editoriale şi care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio şi televiziune, "în sensul alterării conţinutului editorial al serviciilor de programe".

Ne puteți urmări și pe Google News

Încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de CNA, prin decizie, cu amendă curpinsă între 500 000 de lei şi 1 000 000 de lei.

Nu constituie ingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională pe care jurnaliştii le adoptă.

Proiectul de lege garantează caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în elaborarea de ştiri şi emisiuni, în caz contrar fiind prevăzută amendă contravenţională de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.

Confidenţialitatea surselor de informare obligă, în schimb, la asumarea răspunderii profesionale de către realizatorul ştirii, pentru corectitudinea informaţiilor furnizate, iar încălcarea acestei prevederi atrage sancţionarea cu amendă de la 10.000 de lie la 20.000 de lei.

Proiectul de lege mai prevede că autorităţile publice abilitate asigură la cerere protecţia jurnaliştilor, dacă aceştia sunt supuşi unor ameninţări care să le împiedice exercitarea profesiei, precum şi a sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor ţn cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice libera desfăşurare a activităţii lor.

Desfăşurarea de percheziţii în sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie să prejudicieze libera exprimare a jurnaliştilor şi nici nu poate suspenda difuzarea programelor", se mai arată în proiectul de lege.