Editura Evenimentul si Capital

EFECTUL #COLECTIV. Cum se fac SPONSORIZĂRILE ISU după tragedia care a CURMAT viaţa a 63 de persoane

Dacă oferta de donație a trecut de filtrul „doi și un sfert”, raportul de ofertă este înaintat, spre aprobare, ordonatorului principal de credite. Așa se speră evitarea unui alt caz Colectiv
Autor: | | 0 Comentarii | 1152 Vizualizari

Scandalul sponsorizărilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență descoperite după incendiul de la Colectiv, schimbă normele. Nici o donație, dar manual, sponsorizare nu se mai poate face fără avizul obligatoriu al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne

Tragedia de la Colectiv din 30 octombrie 2015, în care și-au pierdut viața 63 de persoane, a scos la iveală legătura dintre lipsa controalelor privind securitatea împotriva incendiilor, în anumite locații, și sponsorizările făcute Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de către afaceriștii favorizați. Felul în care cei doi angajați ISU au închis ochii la neregulile de la Club Colectiv, ajutându-i de fapt pe patronii locației să încalce legea, a determinat reacția autorităților.

Sponsorizările indirecte, interzise

Astfel, la mai bine de două luni de la declanșarea scandalului sponsorizărilor, ministrul de Interne al Cabinetului Cioloș, Petre Tobă (foto), a dat dispoziții ca vechiul ordin să fie revizuit astfel încât să nu mai permită abuzuri, încălcarea independenței instituției pompierilor ori lipsa de imparțialitate a inspectorilor. Așa se face că în Ajunul Crăciunului, pe pagina de internet a MAI, la capitolul Transparență decizională, a fost postat noul proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne privind acceptarea donaţiilor, darurilor manuale, comodatelor şi sponsorizărilor în Ministerul Afacerilor Interne.


FOTO: Petre TobăProiectul - supus dezbaterii timp de 30 de zile - prevede că nicio donație, sponsorizare, dar manual, comodat nu va mai putea fi făcută decât în scris, cu datele clare ale donatorului/sponsorului, că aprobarea ofertelor de donație etc va fi efectuată de ordonatorul principal de credite (pe baza unui raport întocmit de unitatea beneficiară). Există și o excepție, când aprobarea o dă autoritatea competentă cu achiziția publică a bunurilor ce pot face obiectul darului manual. Dacă la sponsorizări și donații nu există vreo limitare, în cadrul darului manual valoarea maximă este de 25.000 de lei.

Avizul serviciului secret al MAI, obligatoriu

Potrivit ordinului de ministru pus în dezbatere publică, nicio sponsorizare, donație, dar manual, comodat nu va putea fi efectuată dacă Direcția de Informații Și Protecție Internă(DIPI), fostul serviciu secret doi și un sfert, nu își va da avizul. Concret, unitatea care primește o ofertă de donație, spre exemplu, trebuie să întocmească un raport, după un model anexat la ordin. Dar, anterior depunerii raportului, unitatea este obligată să solicite un aviz de la structura DIPI responsabilă de asigurarea protecției interne. Dacă DIPI nu dă aviz pozitiv, oferta de donație, sponsorizare, dar manual etc este respinsă. Informațiile despre oferte vor fi publicate pe site-ul MAI.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 
 
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate