Proiect de lege: Substanțele toxice să nu mai fie ATRACTIVE vizual și olfactiv

Proiect de lege: Substanțele toxice să nu mai fie ATRACTIVE vizual și olfactiv

Mai mulţi senatori PSD propun, printr-un proiect de lege, ca substanţele toxice, precum antigelurile, să fie preparate astfel încât să nu fie atractive vizual şi olfactiv pentru a nu fi confundate cu alte lichide comestibile şi ingerate de oameni sau animale, informează Agerpres.

Propunerea legislativă privind diferenţierea substanţelor toxice de cele comestibile pentru a reduce riscurile de otrăvire a fost iniţiată de 12 senatori PSD, printre care Viorel Arcaş, Sorin Bota, Alexandru Cordoş, Cătălin Croitoru, Doina Federovici. 

Potrivit proiectului, "substanţele toxice care prezintă pericol de ingerare precum antigelurile, dar şi alte substanţe folosite în gospodărie care prezintă astfel de riscuri (mortale), vor fi preparate şi aditivate astfel încât să nu fie atractive nici vizual şi nici olfactiv şi să nu poată fi confundate cu alte lichide comestibile de către oameni sau ingerate de către aceştia sau animalele care intră, voluntar sau nu, în contact cu astfel de substanţe". 

Iniţiatorii consideră că antigelurile şi alte produse folosite în gospodărie au proprietăţi vizuale şi olfactive similare cu alte produselor cosmetice şi acest proiect se impune pentru siguranţa oamenilor şi animalelor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Produsele antiîngheţ sau antigelurile sunt folosite mai ales pe perioada iernii. Pe lângă acestea, mai sunt şi alte substanţe folosite în gospodărie care au proprietăţi vizuale şi olfactive similare cu ale produselor cosmetice. Ele sunt foarte toxice, atât pentru om, cât şi pentru câini şi pisici. Spre exemplu, antigelurile au un gust dulce (datorat în principal etilen-glicolului). Animalele ling cu plăcere picăturile de pe trotuar sau din apropierea maşinilor şi a garajelor, rezultând astfel otrăvirea lor. De aceea, pentru siguranţa animalelor şi a oamenilor (în principal a copiilor) se impune necesitatea unui astfel de articol de lege", menţionează iniţiatorii. 

Proiectul se află în consultare publică la Senat care este prima Cameră sesizată.