Proiect de lege cu SCANDAL în Parlament. Eugen Teodorovici cere sprijinul Guvernului

Proiect de lege cu SCANDAL în Parlament. Eugen Teodorovici cere sprijinul Guvernului

Teodorovici ignoră Parlamentul. Fondul Suveran de Investiții va fi dat prin ordonanță de urgență. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi înfiinţat printr-o Hotărâre de Guvern, după ce Curtea Constituţională a precizat că decizia de înființare a Fondului trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament, a declarat, joi, ministrul Finanţelor

Teodorovici ignoră Parlamentul. Fondul Suveran de Investiții va fi dat prin ordonanță de urgență

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi înfiinţat printr-o Hotărâre de Guvern, după ce Curtea Constituţională a precizat că decizia de înființare a Fondului trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament, a declarat, joi, ministrul Finanţelor.

„Este un instrument util și sunt convins că va fi folosit în economie în ansamblu, dar, după decizia Curții Constituționale, cred că pașii următori sunt la nivel de Guvern, emiterea unei Ordonanțe pentru a crea cadrul legal general pe care Curtea l-a invocat ca fiind necesar. Asta se va face pe timpul perioadei vacanței parlamentare, iar pasul următor este emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru a stabili mecanismul fondului”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci Ordonanța este pentru a stabili cadrul general nefăcând trimitere la un fond anume, ci doar creezi cadrul legal, când se pot înființa în România astfel de instrumente financiare și mai departe mai multe informații. HG-ul în schimb, efectiv va stabili fondul care a fost tot prin parlament stabilit și respins de Curte”, a spus ministrul.

Curtea Constituțională a admis miercuri toate sesizările formulate de Opoziție și președintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiții, motivând că un astfel de Fond trebuie înființat prin hotărâre de guvern. Argumentul principal oferit în obiecţiile de neconstituţionalitate a fost că o astfel de decizie care să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament.

Prin urmare, plenul Curţii Constituţionale a decis admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate asupra acestei legi, motivând că FSDI poate fi înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ al Legislativului.