Editura Evenimentul si Capital

Proiectul PNL pentru sănătate. Ne ajută sau ne refuză dreptul la tratament gratuit?

Cozile din spitalele românești, o imagine reprezentativă pentru sistemul nostru de sănătate
Autor: | | 7 Comentarii | 981 Vizualizari

Refuzi programele de prevenție, adică nu mergi la medic, în încercarea de a preveni contactarea sau dezvoltarea bolilor? Atunci riști să suporți din propriul buzunar costurile tratamentelor ulterioare! Aceasta ar fi chintesența proiectului de lege al deputaților PNL

O nouă dezbatere a aprins spiritele în țară odată cu publicarea, pe pagina oficială a Camerei Deputaților, a unei propuneri legislative care vizează sistemul de sănătate românesc. Sub bagheta unor deputați PNL, în frunte cu Alina Gorghiu sau Eugen Nicolăescu, proiectul, care se află în dezbatere publică până la 1 martie, ar urma să se desfășoare pe termen mediu sau lung în cadrul unui program național. Mai exact, tot ce ține de acest proiect, de la strategie de implementare până la simple propuneri, ar urma să intre sub incidența unui nou organism, numit pompos Agenția Națională de Prevenție în Sănătate, organism care, la rândul lui, va supune aprobării Guvernului toate demersurile sale. Finanțarea acestei agenții ar urma să fie asigurată - cum altfel? - de stat, adică de noi. Cu alte cuvinte, alți bani, altă distracție! Și este vorba de bani serioși, pentru că proiectul de lege stipulează clar: acest nou organism ar avea nevoie de cel puțin 10% din fondurile publice alocate sistemului de sănătate.

Ești premiat cu bani dacă demonstrezi că faci sport!

Proiectul de lege menționează faptul că toți românii, dar și rezidenții legali, pot beneficia de acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. În continuare - un aspect deosebit de interesant: oamenii care își protejează sănătatea printr-o activitate intensă de prevenție vor fi stimulați financiar! Nu e o glumă! Este explicat în detaliu și cum se vor plăti banii. Agenția Națională de Prevenție în Sănătate, pe scurt ANPS, ar vira „premiile” direct în conturile personale de economii ale cetățeanuluimodel. Dar - normal că există și un mare „dar” - pentru a fi recompensat, „românul sănătos- tun” trebuie să îndeplinească două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții!

Dincolo de această utopie, care exclude, să zicem, cazul unei băbuțe sănătoase care nu mai poate participa însă regulat la întreceri oficiale între bunici, pregătiți-vă și pentru o veste deloc haioasă: orice român poate refuza programele de prevenție, dar, în acest caz, atunci când se îmbolnăvește, cetățeanul respectiv este obligat să suporte, parțial sau integral, costul tratamentului!

În acest punct, se desprinde limpede adevăratul scop al proiectului de lege privind prevenția în sănătate: micșorarea, pe cât posibil, a cheltuielilor, a risipirii banilor pe tratamentele costisitoare, care ar putea fi evitate prin această așa-zisă prevenție. Nu c-ar fi un lucru rău, dar ce faci cu oamenii care au plătit o viață întreagă asigurarea de sănătate, n-au mers la medic niciodată, dar, în ultimul ceas, atunci când i-a lovit vreo maladie, se prezintă la ușa spitalului? Îi pui să-și achite integral tratamentul? Sau ce faci cu românii care trăiesc în mediul rural, cu acei bătrânei care sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri până în cel mai apropiat oraș, pentru a vedea un spital?

În loc de epilog, două exemple elocvente

În speranța că aceste semne de întrebare vor fi eliminate, pe parcurs, de răspunsuri pertinente, vă oferim, mai departe, două exemple elocvente, două situațiitip, menționate de inițiatorii proiectului în expunerea motivelor care i-au determinat să „clocească” acest demers.

„O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru.

„Un pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să se prezinte la controlul medical solicitat de medic poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate”.

Într-un final, inițiatorii proiectului de prevenție în sănătate, concluzionează: „Intenția noastră este aceea de a crea, inițial, un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție. Într-o etapă ulterioară, probabil într- un termen rezonabil de cinci ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare”.

Ce rușine! Greșeli gramaticale în redactarea proiectului!

La o privire atentă a textului proiectului de lege propus de deputații liberali, la secțiunea „Expunerea de motive”, adică exact acolo unde politicienii trebuia să ne convingă de utilitatea propunerii lor, apare și o greșeală gramaticală mare, urmată de una mai mică, prin omisiune. Pentru a nu strica „frumusețea” frazei, elaborată de altfel, o cităm integral (facsimil, subliniat cu roșu): „(...) evident că la competiții va veni și familia imediată a beneficiarilor și copii (n.r. - ați omis un „i”, dragi politicieni!) vor învăța, prin imitație, de la părinții lor că este bine frumos (n.r. - să înțelegem că ați intenționat să scrieți „bine și frumos”?) să facă sport”. În josul paginii, la finalul acestei polologhii legislative, deputații s-au semnat, moț, asumându-și inclusiv siluirea limbii române. Totul pentru redresarea de urgență a sistemului de sănătate românesc!


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate